Videnskab 6/1-16 13:13

UVVU-klage på vej mod Esben Lunde Larsen

Esben Lunde Larsen KU festsal klage til UVVU
Billede: Alexander Paez Garcia for University Post
ALMA MATER - Her taler uddannelsesminister Esben Lunde Larsen i festsalen på sit gamle universitet, KU.
FORSKNINGSKVALITET - Fra uventet kant ser der ud til at blive rejst en sag i UVVU om uddannelsesministerens ph.d.-afhandling. Klageren, der er medlem af Vejle Kommunes byråd, siger, at han er skuffet over, at Esben Lunde Larsen ikke selv har bedt UVVU om at undersøge den uredelighedsmistanke, der hænger over ham.

Mens Københavns Universitets Praksisudvalg, som afgør spørgsmål om god forskningsskik, er ved at undersøge uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsens afhandling, vil lokalpolitiker Lasse Bak Egelund klage over ministeren til UVVU, Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Lasse Egelund Bak er byrådsmedlem i Vejle Kommune for Enhedslisten, og han siger, at han er personligt indigneret over, at landets uddannelses- og forskningsminister kan være uredelig i sin egen forskning:

»Jeg er ikke part i sagen, men jeg indigneret over, at vi har en forskningsminister, der muligvis ikke har rent mel i posen.«

Lasse Egelund Bak agter nu at klage til UVVU over Esben Lunde Larsen.

»Vi kan ikke have en minister med sådan en abe på skulderen,« siger han. »Det kan være, at det er ok, hvad han har lavet, men vi skal have den abe væk, for vi har brug for, at ministeren fremstår som et godt forbillede.«

Ministeren skulle selv have fået UVVU på banen

Lasse Egelund siger, at Esben Lunde Larsen selv burde have taget sagen op hos UVVU, som kunne rense ham for en uredelighedsmistanke.

»Jeg ville have haft respekt for det, hvis Esben Lunde Larsen selv havde taget initiativ til at få sagen behandlet af UVVU med det samme, og ikke gemme sagen væk i Praksisudvalget på KU,« siger han.

Det var uddannelsesminister Esben Lunde Larsen selv, der rettede henvendelse til Københavns Universitets Teologiske Fakultet for at få undersøgt forlydender om plagiat i sin afhandling. Efterfølgende har flere medier afsløret, at der er problemer med afhandlingen, blandt andet genbrug af materiale fra Esben Lunde Larsens eget speciale. Det Teologiske Fakultet fandt også selv uregelmæssigheder, og kort før jul besluttede universitetet at lade Praksisudvalget vurdere sagen. Denne vurdering foreligger ikke endnu.

Praksisudvalget vurderer kun sager om brud på god forskningspraksis. Alvorligere sager, hvor der er mistanke om uredelig forskning, tager UVVU sig af.

Klagen fra Lasse Egelund Bak over Esben Lunde Larsens forskning er endnu ikke sendt til UVVU.

»Jeg har lavet en klage klar, men jeg har ikke sendt den endnu,« siger Lasse Egelund. »Der er ikke nogen videre vejledning ud over UVVU’s forretningsorden, og jeg har brug for at være sikker på, at min klage er udfærdiget, så den overholder UVVU’s formelle krav, og derfor har jeg søgt aktindsigt i tidligere klager, der blev taget til følge af UVVU.«

Foreløbig afventer Lasse Egelund Bak svar på sin begæring om aktindsigt.

Ikke en Folketingssag

Lasse Egelund Bak understreger, at Enhedslisten ikke er part i sagen, det er et personligt anliggende.

»Jeg har ikke en pind at gøre med det, der foregår i Folketinget. Jeg har spurgt Enhedslisten i Folketinget om hjælp, men de vil kun forholde sig til sagen, sådan som den fremstilles i offentligheden,« siger han.

Lasse Egelund Bak siger, at han ikke køber Esben Lunde Larsens forklaringer om, at eventuelle fejl, han måtte have begået, ikke er sket med forsæt.

»Sådan er det jo også, hvis du kører 120 kilometer i timen, hvor du kun må køre 110. Det kan godt være, det ikke var med vilje, men du har stadig gjort det,« siger han. »Bøden falder alligevel.«

chz@adm.ku.dk

Kommentarer

Voluntary Leave-of-Absence

By Donald Frederick Smith, BSc, MA, PhD, MPharmSc, DMSc on 6. januar 2016, 17:54.

I've said it before, and now I'll say it again: Denmark's Minister of Education should definitely take a voluntary leave-of-absence from his position while an international council on scientific misconduct evaluates his credentials. Otherwise, the respect and status of the Danish Academic Institutions may be badly damaged.

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
annonce
Videnskab 27/5-16 10:08

Sproghistorikere har høj nytteværdi

Foto - debat sproghistorie Bjarne Simmelkær
DEBATINDLÆG - Debattøren mener, at sproghistorikere uddanner sig til en uundværlig placering i fremtidens sprogundervisning.
Hovedbygningen gået til eksamen
KVALITETSSIKRING – Akkrediteringen af Københavns Universitet som institution er skudt i gang. Større frihed til selv at bestemme og mindre snærende kontrol er p
Uddannelse 25/5-16 11:38 3

KU ramt af snyd med eksamensbeviser

Snyd med eksamensbevis
FUP – Københavns Politi har sigtet 27 for at have brugt et forfalsket eksamensbevis til at søge ind på en uddannelse, heriblandt på KU
Videnskab 25/5-16 10:10

Grøn energi på speed

Grøn energi på speed - foto
NY VIDEN - Farvestoffer får enzymer til at nedbryde plantematerialer 100 gange hurtigere end ellers. Det kan fyre op under drømmen om biobrændsler i stor stil.
Uddannelse 25/5-16 9:35

Det sorte notemarked

Foto - Det sorte notemarked
LYSSKY NOTEBØRS - Tungt pensum, tidspres og konkurrence har skabt en kontroversiel notebørs på Jura, hvor gode noter udveksles for tusinder af kroner.
Årets TAP'er 2016
UUNDVÆRLIG – Årets KU-TAP blev fredag d. 20 maj hyldet ved Studenterhusets Forårsfestival. Æren og et beløb på 10.000 kroner tilfaldt ...

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk