Videnskab 17/4-12 8:08

Ups, Sund har fundet Penkowas kummefryser

Ups, vi har fundet Penkowas kummefryser
Billede: Mike Young
HOVEDPERSON - Milena Penkowa mødte i marts 2011 op på Panum Instituttet i selskab med sin advokat, Kåre Pihlmann, for at hente materialer fra sit tidligere kontor og laboratorium, men striden om hendes forskningsmaterialer er langt fra slut, efter en kummefryser fyldt med prøver nu er dukket op.
FORSKNINGSSNYD – En 400 liters kummefryser indeholdende vævsprøver, der tilhører den svindelanklagede hjerneforsker Milena Penkowa, er pludselig dukket op på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Fakultetsdirektøren havde ellers forsikret om, at alt materiale var blevet grundigt registreret og katalogiseret.

En kummefryser på 400 liter burde være svær at overse, specielt når man er ved at sikre bevismateriale i forbindelse med den nok største sag om påstået forskningssnyd i Danmarkshistorien, og den anklagedes navn, Milena Penkowa, står på fryseren.

Det er ikke desto mindre netop, hvad der er sket på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Sund) på Københavns Universitet (KU), hvor Penkowa var ansat, indtil hun blev suspenderet i marts 2010 blandt andet anklaget for at have gjort sig skyldig i videnskabelig uredelighed.

LÆS: Seks sager mod Milena Penkowa

»Vi har fundet en fryser«

Det fremgår således af en e-mail fra Sund sendt til blandt andre Milena Penkowas advokat, Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed og sekretariatet for det internationale ekspertpanel, der er ved at gennemgå hendes forskning, at:

»Der i forbindelse med ombygning og renovering af Institut for Neurovidenskab og Farmakologi er fundet en aflåst fryser i lokale 16.1.39, hvor Milena Penkowas navn står på. Der er tale om en ca. 400 liters kummefryser, som fryser ned til minus 81 grader. Efter at nøglerne til fryseren ligeledes blev fundet, blev fakultetets repræsentant ved undertegnede Inge-Lise Damberg bedt om at være til stede ved åbningen af fryseren. Fryseren blev låst op og åbnet i går den 2. april i overværelse af professor Morten Møller, Inge-Lise Damberg og Steen Pedersen, hvor det kunne konstateres, at fryseren indeholdt forskellige prøver mv.,« skriver fakultetet i e-mailen dateret den 3. april i år.

LÆS: »Vi har styr på Penkowas materialer«

Fejlen betyder altså, at hverken UVUU eller det internationale panel, der er ved at gennemgå hjerneforskerens videnskabelige publikationer, hidtil har modtaget alt materiale, der er relevant for at kunne afgøre, om Milena Penkowa har manipuleret med forskningsresultaterne eller ej.

Materialet er afgørende

Milena Penkowa, der beskriver fryseren som en »kolos«, mener, at det er grotesk, påfaldende og uforståeligt, at Sund først nu, mere to år efter hendes suspension, har lokaliseret fryseren.

Det understøtter hendes opfattelse af, at fakultetet har behandlet bevismaterialet i forbindelse med hendes sag skødesløst og lemfældigt - i bedste fald.

»Fryseren indeholder prøver af væv, der dokumenterer, at jeg har foretaget de forsøg, som jeg siger jeg har, så den er af afgørende betydning for min sag. Eftersom ekspertpanelet er fuldstændig afhængig af materialet det får udleveret af KU i sit arbejde, kan jeg kun kalde det skandaløst og katastrofalt, at den først dukker op nu,« siger Milena Penkowa, der efterhånden har mistet troen på, at hun vil få en uvildig og retfærdig vurdering af sin sag.

Alt er (ikke) registreret

Fakultetsdirektør Arnold Boon oplyste ellers i marts i år, at en ekstern virksomhed med erfaring på området havde registreret og katalogiseret alt meget grundigt. Det skete, da Milena Penkowa beskyldte Sund for ikke at have styr på hendes arkiv.

LÆS OGSÅ
Penkowa: De har rodet i mit arkiv
Sund afviser blankt Penkowas kritik

Men kummefryserens pludselige opdukken viser, at sikringen ikke er sket ordentligt, og udefrakommende har desuden haft rig mulighed for at pille ved forskningsmaterialet, mener hun.

Hun påpeger, at den selvsamme person, der anmeldte hende til UVUU, havde ansvaret for opbevaringen af hendes materiale indtil det eksterne firma overtog opgaven i sommeren 2011, det vil sige i mere end et år.

Usandsynlig fejl

Milena Penkowa tilføjer, at hun via sin advokat forgæves har forsøgt at få sikret bevismaterialerne i sagen og i øvrigt gennem de sidste to år forsøgt at få udleveret sine personlige ejendele, såsom privat indkøbte bøger.

Fryseren stod placeret i et lokale som fakultetet vidste, at hendes forskningsgruppe benyttede på Panum Instituttet, der huser Sund, og den var også opført på en liste over hendes inventar, så det virker næsten utroligt, at den er blevet overset ved en fejl, mener hjerneforskeren.

Et køleskab stod i samme lokale, men det er ikke nævnt nogen steder, så hun frygter, at det fortsat er blevet overset i forbindelse med registreringen af hendes ting.

clba@adm.ku.dk

Kommentarer

Dårlig overskrift II !

By Bjørn Quistorff on 18. april 2012, 16:29.

Det, der i den grad byder mig imod ved denne artikel og ikke mindst dens overskrift, er at den overfor den naive læser flytter ansvaret fra Penkowa, hvor det helt utvetydigt hører hjemme, til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som jo er den forurettede part.

Historiens kærne er, at Penkowa nægter at medvirke til at bringe orden i egne prøver trods gentagne anmodninger. Nogle prøver findes så efterfølgende uden hendes hjælp. Det kan da aldrig berettige til en insinuerende artikel med overskrift, rettet mod Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Det er simpelthen ikke rimelig journalistik i Universitetsavisen.

Skulle der have været boret i sagen, havde den relevante indsats vel snarere kunne rettes imod hvorfor Penkowa modsætter sig at medvirke til sagens opklaring - hendes ofte gentagne benægtelse af enhver skyld taget i betragtning.

Objektivitet

By Journalisten on 19. april 2012, 10:25.

Journalistik handler om at forholde sig objektiv i sager med uenige parter og bestræbe sig på at referere alle parter så loyalt som muligt.
Jeg kan derfor ikke acceptere præmissen om, at Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet som udgangspunkt er den forurettede part.

Dårlig overskrift ! Der er da ikke "dukket en fryser op !"

By Bjørn Quistorff on 17. april 2012, 19:58.

I betragtning af at historien må formodes at være blevet forklaret grundigt for journalist Claus Baggersgaard, er det besynderligt, at
artiklen vælges markedsført under overskriften "Ups, Sund har fundet Penkowas kummefryser". Selvfølgelig er der ikke "fundet en fryser".
Der er fundet nogle prøver på et sted, hvor de ikke kunne forvetes at være!
Og der er ingen verdens grund til at insinuere, at SUND har et problem
i den sammenhæng.

Den relevante overskrift ville, med den viden UA havde til rådighed om sagen, må da være: "Det er nu konstateret, at nogle Penkowas prøver er henlagt i en fryser, som ikke tilhører hende" .

Der er én og kun én person, som har ansvaret for hvor forskningsprøver befinder sig. Det er den forsker, som har produceret dem. Ikke "fakultetet", ikke fakultetsdirektøren, ikke institutlederen osv. Tror journalisten, det er en børnehave der drives ? Tror han, der er pædagoger ansat til at holde øje med, at forskerne laver deres arbejde ordentligt ?

Efter det foreliggende, er Penkowa gennem en længere periode blevet opfordret til at at medvirke til at lokalisere alle hendes egne prøver.
Det har hun ikke ønsket. Så kan man da for pokker ikke komme og bebrejde fakultetet eller andre, at der på et tidspunkt dukker prøver op uventede steder. Tag dog og referer tingene en lille smule objektivt i stedet for at søge sensationer på nogle i denne sammenhæng uskyldige personer.

Fremlæggelse af fakta og sikring af beviser

By Journalisten on 18. april 2012, 11:11.

Generelt ønsker jeg ikke at diskutere kvaliteten af mit arbejde i offentligheden, men tager altid gerne en samtale med kritikere under fire øjne. Det er muligt at klage til Universitetsavisens Bladudvalg, hvis man ikke er tilfreds med journalistikken eller finder, at den ikke overholder gældende regler og lovgivning.

Når det er sagt, vil jeg alligevel svare på Bjørn Quistorffs kommentar.

Bjørn Quistorff finder, at en passende overskrift til artiklen kunne være: "Det er nu konstateret, at nogle af Penkowas prøver er henlagt i en fryser, som ikke tilhører hende".

Det ville være en helt fejlagtig fremlæggelse af fakta.

Det fremgår af e-mailen fra Sund sendt til blandt andre Milena Penkowas advokat, Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed og sekretariatet for det internationale ekspertpanel, der er ved at gennemgå hendes forskning, at:

»Der i forbindelse med ombygning og renovering af Institut for Neurovidenskab og Farmakologi er fundet en aflåst fryser i lokale 16.1.39, hvor Milena Penkowas navn står på.«

For det første befandt fryseren sig, ifølge Milena Penkowa, i et lokale, som hun havde tilladelse til at benytte. Hendes navn stod på fryseren. For det andet giver sætningen et indtryk af, at fryseren er fundet ved et tilfælde - altså dukket op - og ikke tilvejebragt ved en eftersøgning af Milena Penkowas materialer.

Ingen forventer, at et fakultet har styr på, hvor samtlige forskere opbevarer deres materialer. Men i dette tilfælde, Danmarkshistoriens nok største forskningsskandale, der ifølge mange kilder har skadet universitetets rygte, vil man forvente en pedantisk grundighed i sikringen af bevismaterialerne, så ingen efterfølgende kan betvivle resulatet af den undersøgelse som det internationale ekspertpanel er i gang med.

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Fill in the blank
annonce
Campus 13/1-17 10:10

Træprofessor afliver tissehistorie

Manglende lindetræer
FARLIGE SALTE? - Ifølge TV2 er to lindetræer ved Studenterhuset blevet fældet, fordi de var blevet tisset i stykker. Men holder historien vand?

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk