Videnskab 20/12-16 15:15

Thybos kollegaer støtter institutledelsen

FYRINGSSAG - Den fyrede professor Hans Thybo har fået støtte i sin kamp mod KU's ledelse fra studerende, internationale fagfæller, KU-bestyrelsesmedlemmer og et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter. Men hans egne kollegaer fra instituttet har fortsat tillid til den lokale ledelse, selv om de dog ikke vil kommentere Thybo-sagen konkret.

Ifølge Berlingske har medarbejdere og tillidsrepræsentanter på den fyrede professor Hans Thybos nu tidligere arbejdsplads Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) sendt støtteerklæringer til deres ledelse.

Der er ifølge Uniavisens oplysninger tale om to forskellige erklæringer - en fra tillidsfolkene, der ellers normalt i en fyringssag repræsenterer den afskedigede - og en fra Thybos forskerkollegaer lokalt på instituttet.

Det handler om Thybo, men det handler ikke om Thybo

Rektoratet på KU bekræfter at have modtaget to erklæringer, der udtrykker støtte til IGN's ledelse. Ifølge Berlingske - og en tillidsrepræsentant, som Uniavisen har talt med - lyder teksten i erklæringen fra tillidsfolkene sådan her:

»På foranledning af den negative presseomtale af fyringen af professor Hans Thybo har der rejst sig især ekstern kritik mod ledelsen på institut,- fakultet- og KU-niveau,« hedder det i tillidserklæringen:

»Uden at ville eller kunne kommentere den konkrete sag vil vi gerne give udtryk for, at vi fortsat har tillid til institutledelsen og et godt samarbejde med institutleder Claus Beier. Dette omfatter alle aspekter i instituttets virke.«

»Tanken er udelukkende at fortælle, at vi som medarbejdere på IGN har fortsat tillid til vores lokale institutledelse, og intet andet,« siger Bruno Bilde Jørgensen, senior konsulent på IGN og næstformand for det lokale samarbejdsudvalg.

Institutleder Claus Beier siger, at han er glad for støtten:

»Det siger jo sig selv, at jeg selvfølgelig er glad for at mærke, at medarbejderne har tillid til min ledelse og de beslutninger, jeg træffer.«

DM-tillidsmand bakker også op om ledelsen trods fagforeningssag

Claus Beier oplyser, at samtlige tillidsrepræsentanter på IGN har skrevet under på den ene støtteerklæring.

Dette omfatter også Dansk Magisterforening (DM)s repræsentant, selv om DM i øjeblikket fører Hans Thybos sag over for Københavns Universitet som en sag om usaglig afskedigelse.

Tillidsrepræsentanten fra DM hedder Christian J. Bjerrum, og han er lektor ved IGN. Det har ikke været muligt at få hans kommentar til sagen og hans holdning til fyringen af Hans Thybo.

Men ifølge Dansk Magisterforenings formand skal støtteerklæringen og sagen om Hans Thybos fyring betragtes som to adskilte ting.

»I DM forholder vi os til det ansættelsesretlige, når nogen bliver fyret, dvs. om der er juridisk grundlag for en afskedigelse. DM fortsætter den ansættelsesretlige sag mod ledelsen på KU, fordi vi ikke mener, der er tilstrækkeligt grundlag for en fyringssag. Det gør vi altid i sager, som vi mener er afgjort på et for tyndt grundlag. Vi kan ikke acceptere et skred i ansættelsessikkerheden og tager os altid af sager, hvor der er tale om usaglige begrundelser for en fyring,« skriver Camilla Gregersen i en mail.

Ifølge Gregersen handler erklæringen fra tillidsrepræsentanterne om noget helt andet:

»Nemlig at underskriverne har behov for at lægge afstand til den negative omtale af ledelsen på deres institut. Medarbejderne forholder sig ikke til den konkrete afskedigelsessag, men konstaterer blot, at de fortsat har tillid til deres institutledelse. De lokale tillidsrepræsentanter bakker selvfølgelig op om, at der skal være saglige grunde til en opsigelse.«

Hemmelig støtte

Uniavisen har kontaktet tillidsfolk og andre medarbejdere ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, men de har ikke på nuværende tidspunkt ønsket at drøfte erklæringer om støtte i anledning af Thybos fyring eller sende erklæringerne til Uniavisen. De bekræfter dog, at erklæringerne findes.

Redaktionen har også været i kontakt med en forsker fra IGN, der oplyser, at han ikke havde set den omtalte støtteerklæring, men vidste, der var noget på vej.

Ifølge en kilde i rektoratet på KU er støtteerklæringen fra Thybos forskerkollegaer underskrevet af omkring 25 personer.

Uniavisen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Hans Thybo, men hans advokat oplyser, at han og DM fortsat mener, at der er tale om en usaglig afskedigelse.

Artiklen er opdateret den 21. december. Blandt andet er det præciseret, at støtteerklæringerne udelukkende omhandler institutledelsen på IGN.

chz@adm.ku.dk

Kommentarer

Kære Michael Corvenius

By Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening on 16. januar 2017, 13:40.

Kære Michael Corvenius Nilsen

Som Dansk Magisterforening har påpeget i Berlingske 23. december og i Uniavisen den 22. december, har der været en uheldig sammenkædning af fyringssagen og det forhold, at medarbejdere ved instituttet kollektivt har erklæret opbakning til ledelsen. Misforståelsen har de lokalt ansatte rettet op på i denne artikel i Uniavisen: http://universitetsavisen.dk/politik/stotteerklaering-fra-ansatte-er-ikke-opbakning-til-fyringen-af-thybo

Jeg kan på Dansk Magisterforenings vegne sige tindrende klart, at vi som fagforening altid går ind i afskedigelsessager på medlemmernes side. Vi kan selvfølgelig ikke acceptere, hvis ansatte på universiteterne fyres uden en saglig grund. I Thybo-sagen står det ganske klart: Dansk Magisterforening mener ikke, at opsigelsen er saglig, og derfor fører vi en sag. Ligesom vi altid gør for medlemmer i en lignende situation.

Mange hilsner Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

Den tvetungede slange DM

By Michael Corvenius Nilsen on 14. januar 2017, 15:28.

Hvordan kan Dansk Magisterforening udtale tillid til KU, samtidig som de fører Thybos sag som en uberettiget fyring på et for tyndt grundlag?

Det virker noget tvetunget, og jeg kan ikke lade være med at finde DM.s handlemåde for næsten tragikomisk.
Sandheden er nok desværre, at tillidsfolk i dag ofte fungerer som en slags små søde skødehunde, der sidder og logrer på ledelsens skød, fordi de i korridoren er blevet lovet et rigtig stort flot kødben, hvis de sørger for nærmest ubetinget støtte til ledelsen, når ballonen går op.

Tillidsfolkene i det offentlige optræder mere og mere i disse roller, som alt andet end det, man forstår ved en tillidsmands virke, sådan som vi så det i gamle dage..e.g. før alle reformerne blev implementeret mellem 2006 og 2012.
Det er pinligt og ganske frustrerende for den medarbejder, som håbede og troede på, at hjælpen fik han da fra tillidsværket.

Jeg væmmes og græmmes ved den uheldige udvikling, som jeg selv har oplevet den udført i politiet.

Når 1500 internationale godt begavede forskere fra hele verden støtter op bag Hans Thybo, og kritiserer hans fyring, er det naturligvis en stor trøst for HT og anerkendelse af hans dygtighed, men det alene bringer ham ikke tilbage, hvor han hører hjemme.

Der skulle tillidsværket slås en ægte kamp for ham, og ikke lave en pseudo forestilling som om de gør her i deres såkaldte.."vi fører sagen for HT", mens de samtidig har nok så travlt med at sende fedterøvsbeskeder til ledelsen, om at de sandelig har fortsat ubetinget tillid til KU ledelsen.

Hvor er det pinligt, men jeg kan nikke genkendende til den udøvede berufsverbot, blot oplevede jeg den i politiet, da jeg offentligt tillod mig gentagne gange at kritisere den elendige politireform anno 2007, som i den grad har ødelagt politiets muligheder for effektiv efterforskning i alvorlige krimisager til fordel for at tvinge alle politifolk på gaden for at skrive de såkaldte "måltal" som garanterer politidirektøren sin bonusløn fra politikerne, der kun tænker i "penge i kassen".

Jeg blev stemplet som umulig at samarbejde med o.m.m., trods de fineste papirer gennem 37 år. Ledelsen opfandt usande klager og problemstillinger, der slet ikke var eksisterende, og jeg endte med at førtidspensioneret 5 år før tid som PTSD ramt.
Tillidsværket kiggede ned i gulvet med røde kinder og turde ikke se mig i øjnene, men nikkede med jævne mellemrum over mod deres foresatte, mens de logrede med halen.

Hans Thybo kan da måske godt have sine særheder, hvem har ikke det, men man fyrer ikke en så dygtig medarbejder, med så mange års tro tjeneste på et så spinkelt grundlag eller ligefrem opfinder problemstillinger.

Hans Thybo....jeg håber ved gud, at retfærdigheden må sejre til sidst og at du må komme ud af det her stærkere end nogensinde. Jeg ved fra min egen oplevelse, at uanset hvor godt og anerkendt andet arbejde man end måtte få, så nager en sådan uretfærdighed meget dybt. Ikke mindst, at man svigtes af dem, som man troede man kunne stole på, men som i stedet springer i flyverskjul, hvorfra de ligger og sender anerkendende erklæringer til deres chefer.
Føj, hvor er det lavt!

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Fill in the blank
annonce
Campus 13/1-17 10:10

Træprofessor afliver tissehistorie

Manglende lindetræer
FARLIGE SALTE? - Ifølge TV2 er to lindetræer ved Studenterhuset blevet fældet, fordi de var blevet tisset i stykker. Men holder historien vand?

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk