27/8-15 13:13

Penkowa i retten tiltalt for grov dokumentfalsk

MP_KU anker
Billede: Lars Juul Hauschildt
RETSSAG - Anklageren har opgivet en del af tiltalen mod hjerneforsker Milena Penkowa, som er tiltalt for grov dokumentfalsk i forbindelse med en videnskabelig artikel.

Torsdag den 27. august fortsatte sagen mod hjerneforsker Milena Penkowa, som er anklaget for dokumentfalsk af særlig grov karakter, i Københavns Byret. Dokumentfalsk, som skulle have fundet sted for 12 år siden, da Milena Penkowa blev bedt om at dokumentere en række dyreforsøg beskrevet i en videnskabelig artikel fra 2000.

Byretten valgte ellers den 21. august at udsætte retssagen, da Milena Penkowas forsvarer med henvisning til menneskerettighedskonventionen krævede sagen afvist. Forsvareren mener, at anklagen behandler samme tema, som den sag om videnskabelig uredelighed, der tidligere i år blev afgjort af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), og derfor har der altså allerede været ført en sag mod Milena Penkowa om disse forhold.


Men torsdag fortsatte retssagen. Dommeren lagde ud med at sige, at retten senere vil tage stilling til, om sagen skal afvises. Derefter gjorde Milena Penkowas forsvarer opmærksom på, at anklagemyndigheden har valgt at opgive en del af tiltalen mod Penkowa.

Anklageren har valgt at fjerne tre ord fra anklageskriftet - nemlig “Figur 1 og”. Det er taget ud af sætningen “Rotteforsøgene var anført i Figur 1 og Tabel 1.” Det betyder altså, at anklagen om dokumentfalsk nu kun drejer sig om Tabel 1.

Figuren og tabellen er begge med i en videnskabelig artikel, som Milena Penkowa fik udgivet i 2000. Figur 1 har allerede været gransket af UVVU, som ikke kunne finde dokumentation for, at de mange dyreforsøg omtalt i figuren ikke skulle have fundet sted.

Nu forsøger anklagemyndigheden så at finde ud af, om dyreforsøgene omtalt i Tabel 1 har fundet sted - og ikke mindst om dokumentationen for forsøgene er forfalsket, som er det tiltalen af Milena Penkowa går på.

Dyreforsøgene skulle have fundet sted i Spanien, og derfor er der også indkaldt vidner fra blandt andet Spanien til retssagen, som forsætter i morgen og i næste uge. Torsdag var Milena Penkowa selv i vidneskranken.


lene.munk-petersen@adm.ku.dk

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Fill in the blank
annonce
Campus 13/1-17 10:10

Træprofessor afliver tissehistorie

Manglende lindetræer
FARLIGE SALTE? - Ifølge TV2 er to lindetræer ved Studenterhuset blevet fældet, fordi de var blevet tisset i stykker. Men holder historien vand?

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk