Videnskab 12/12-16 12:12

Over tusind fagfæller skriver under på Thybo-klage

FYRINGSSAG - Forskere fra hele verden skriver under på protest over Hans Thybos fyring, som de kalder en 'trussel mod den akademiske frihed'. Kontroverser som Thybo-sagen kan påvirke KU's ranglisteplacering, siger redaktør fra THE-rangliste.

På mindre end en uge har godt 1.100 personer skrevet under på en erklæring om, at fyringen af professor i geologi Hans Thybo fra Københavns Universitet er en trussel mod forskningsfriheden.

»Afskedigelsen er ikke alene et brud på professor Thybos rettigheder, men også en alvorlig trussel imod den akademiske frihed og behovet for innovativ tænkning uden hensyn til den institutionelle ledelses ønsker. Hvis fyringen ikke bliver trukket tilbage, kan det skabe utryghed i akademiske cirkler på Københavns Universitet og andre steder,« skriver underskriftindsamlingens afsendere.

Opfordringen om at støtte Thybo er henvendt til »kollegaer,« og de danske initiativtagere er en gruppe profilerede professorer fra forskellige fag på KU: Frans Gregersen, Lene Koch, Niels Kærgaard, Bente Klarlund Pedersen, Ditlev Tamm og Ole Wæver. Det er folk, der ikke tidligere har markeret sig offentligt i debatten om Hans Thybo.

Protester fra hele verden

Omkring en tredjedel af underskriverne er danske, resten kommer fra op imod et halvt hundrede lande i verden. I kommentarfeltet til underskriftindsamlingen giver et par hundrede af dem udtryk for deres synspunkter.

»Niels Bohr må vende sig i sin grav over universitetets behandling af Hans Thybo,« skriver fx Maarten de Wit fra Sydafrika.

Mens Khalil Motaghi skriver: »Det er chokerende, at vi hører sådan en historie fra Danmark ...«

(Uniavisen har ikke verificeret kommentarer-eksemplerne på siden, men en googling viser, at navnene Maarten de Wit og Khalil Motaghi svarer til hhv. en sydafrikansk geo-professor og en iransk geo-lektor).

KU-ledelse beder om ro

Københavns Universitet er, efter at Dansk Magisterforening tog Hans Thybos fyring op, begyndt at forhandle om »en mindelig løsning« på sagen.

Det oplyser vicedirektør for kommunikation på KU Jasper Steen Winkel i en artikelkommentar på Uniavisen.dk.

KU's ledelse vil ikke kommentere indholdet af denne forhandling, herunder om hvad der er på forhandlingsbordet. Men ifølge Magisterbladet kan den »betyde, at Hans Thybo indtræder i en anden stilling ved universitetet, hvorfra han kan fortsætte sine forskningsaktiviteter.«

Jasper Steen Winkel opfordrer i sin kommentar til, at parterne får ro til deres drøftelser.

24.000 geoforskere kan diskutere Thybo og KU i denne uge

Men ro er ikke nødvendigvis i kalenderen for den omdiskuterede fyringssag.

KU's primære begrundelse for at afskedige Hans Thybo er, at han har udnyttet sin overordnede stilling til at presse en postdoc til at svare på en bestemt måde i en arbejdsmiljøundersøgelse. Men i den forgangne uge fik denne fyringsgrund et skud for boven, da tidsskriftet Nature kunne referere postdocen for at udtale, at han ikke følte et sådant pres.

Dertil kommer, at 24.000 geovidenskabsfolk i dagene 12.-16. december mødes til en omfattende konference i San Francisco, USA. Og her kan Hans Thybo-sagen godt blive et emne.

Det oplyser professor Nicholas Arndt, Université Grenoble Alpes, som er blandt underskriverne af et Thybo-protestbrev til KU's rektorat og bestyrelse, som Uniavisen tidligere har omtalt.

Kan påvirke ranglisteplaceringer

Diskussionen af Hans Thybo-sagen kan muligvis få betydning for KU's placering på internationale universitetsranglister.

I kølvandet på en omfattende fyrings- og nedskæringsrunde i begyndelsen af 2016 faldt KU 38 pladser på den vigtige THE-rangliste, hvilket Phil Baty, redaktør for Times Higher Education World University Rankings tilskrev, »store budgetnedskæringer det sidste års tid.«

Phil Baty oplyser i en e-mail til Uniavisen, at THE-ranglisten er baseret på 13 individuelle performance-mål, der dækker alle universitetets vigtige aktiviteter.

Baty skriver, at han ikke kan kommentere Hans Thybo-sagen eller forudse konsekvenserne af en kontrovers som den.

»Men THE udfører en årlig undersøgelse af akademisk ry, hvor vi beder omkring 10.000 betydende videnskabsfolk fra hele verden om subjektivt at vurdere, hvilke institutioner, der er førende. Selv om denne undersøgelse tager udgangspunkt i hver af forskernes særlige faglige ekspertise, er det helt klart muligt, at offentlige kontroverser af denne art kan påvirke den internationale opfattelse af en institution.«

Artiklen er opdateret 12/12 kl 15:00 med citater fra Phil Baty

chz@adm.ku.dk

Kommentarer

Thybo

By Svante Björck on 14. december 2016, 13:06.

Jag finner det helt oacceptabelt att en universitetsanställd forskare/lärare kan avskedas på dessa grunder. Ett signum för ett universitet är att det skall vara högt i taket och "anti-hierarkiskt". Skärpning KU!!

Vrede breve

By Erik Kjær Pedersen on 13. december 2016, 16:47.

Dekanen kan ikke løse Københavns Universitets problemer ved at skrive vrede breve til udenlandske videnskabsmænd. Brevet må vel efterhånden være kendt af så mange, at man lige så godt kunne offentliggøre det.

Thybo-sagen

By Anne-Marie Eggert Olsen, lektor, mag.art. & ph.d. on 12. december 2016, 20:26.

En lille rettelse til Uniavisens omtale af underskriftsindsamlingen mod fyringen af Hans Thybo:
I skriver: "Opfordringen om at støtte Thybo er henvendt til forskere...." Det er ingenlunde tilfældet. Opfordringen er henvendt til kolleger, og det omfatter i den akademiske verden også studerende og kandidater. Her tæller alle stemmer, selv om de kendte udenlandske geologiprofessores selvfølgelig har en stor vægt i den konkrete sag, og dem er der mange af på listen!
At den akademiske verden er demokratisk, understreges ironisk af, at der skal mindre til at fyre en professor end til at relegere en studerende. I det lys kunne man overveje, om ikke de (geologi)studerendes stemmer burde tillægges særlig vægt?
Men stor tak til Uniavisen for lange tiders mest nervepirrende THE Julekalender. Vi kolleger i den akademiske verden følger alle historien med spænding. Det skulle jo gerne blive jul også i år.

Jeg syntes ikke du skal lægge

By Anonym Studerende on 12. december 2016, 20:43.

Jeg syntes ikke du skal lægge de (geologi)studerendes stemme for stor vægt.
Da de fleste ikke blander sig i debatten/underskriftsindsamlinger af forskellige mere eller mindre åbenlyse grunde.
Såsom at man måske skal skrive en kandidat/bachelor/Phd på instituttet senere/nu.

Kollegaer

By Christoffer Zieler on 12. december 2016, 20:40.

Du har ret. Vi retter til ordet »kollegaer,« sådan som der står i teksten, det er for fortolkende at antage, at det nødvendigvis kun er andre forskere.
Christoffer, journalist

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Fill in the blank
annonce
Campus 13/1-17 10:10

Træprofessor afliver tissehistorie

Manglende lindetræer
FARLIGE SALTE? - Ifølge TV2 er to lindetræer ved Studenterhuset blevet fældet, fordi de var blevet tisset i stykker. Men holder historien vand?

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk