Videnskab 12/12-16 12:12

Over tusind fagfæller skriver under på Thybo-klage

FYRINGSSAG - Forskere fra hele verden skriver under på protest over Hans Thybos fyring, som de kalder en 'trussel mod den akademiske frihed'. Kontroverser som Thybo-sagen kan påvirke KU's ranglisteplacering, siger redaktør fra THE-rangliste.

På mindre end en uge har godt 1.100 personer skrevet under på en erklæring om, at fyringen af professor i geologi Hans Thybo fra Københavns Universitet er en trussel mod forskningsfriheden.

»Afskedigelsen er ikke alene et brud på professor Thybos rettigheder, men også en alvorlig trussel imod den akademiske frihed og behovet for innovativ tænkning uden hensyn til den institutionelle ledelses ønsker. Hvis fyringen ikke bliver trukket tilbage, kan det skabe utryghed i akademiske cirkler på Københavns Universitet og andre steder,« skriver underskriftindsamlingens afsendere.

Opfordringen om at støtte Thybo er henvendt til »kollegaer,« og de danske initiativtagere er en gruppe profilerede professorer fra forskellige fag på KU: Frans Gregersen, Lene Koch, Niels Kærgaard, Bente Klarlund Pedersen, Ditlev Tamm og Ole Wæver. Det er folk, der ikke tidligere har markeret sig offentligt i debatten om Hans Thybo.

Protester fra hele verden

Omkring en tredjedel af underskriverne er danske, resten kommer fra op imod et halvt hundrede lande i verden. I kommentarfeltet til underskriftindsamlingen giver et par hundrede af dem udtryk for deres synspunkter.

»Niels Bohr må vende sig i sin grav over universitetets behandling af Hans Thybo,« skriver fx Maarten de Wit fra Sydafrika.

Mens Khalil Motaghi skriver: »Det er chokerende, at vi hører sådan en historie fra Danmark ...«

(Uniavisen har ikke verificeret kommentarer-eksemplerne på siden, men en googling viser, at navnene Maarten de Wit og Khalil Motaghi svarer til hhv. en sydafrikansk geo-professor og en iransk geo-lektor).

KU-ledelse beder om ro

Københavns Universitet er, efter at Dansk Magisterforening tog Hans Thybos fyring op, begyndt at forhandle om »en mindelig løsning« på sagen.

Det oplyser vicedirektør for kommunikation på KU Jasper Steen Winkel i en artikelkommentar på Uniavisen.dk.

KU's ledelse vil ikke kommentere indholdet af denne forhandling, herunder om hvad der er på forhandlingsbordet. Men ifølge Magisterbladet kan den »betyde, at Hans Thybo indtræder i en anden stilling ved universitetet, hvorfra han kan fortsætte sine forskningsaktiviteter.«

Jasper Steen Winkel opfordrer i sin kommentar til, at parterne får ro til deres drøftelser.

24.000 geoforskere kan diskutere Thybo og KU i denne uge

Men ro er ikke nødvendigvis i kalenderen for den omdiskuterede fyringssag.

KU's primære begrundelse for at afskedige Hans Thybo er, at han har udnyttet sin overordnede stilling til at presse en postdoc til at svare på en bestemt måde i en arbejdsmiljøundersøgelse. Men i den forgangne uge fik denne fyringsgrund et skud for boven, da tidsskriftet Nature kunne referere postdocen for at udtale, at han ikke følte et sådant pres.

Dertil kommer, at 24.000 geovidenskabsfolk i dagene 12.-16. december mødes til en omfattende konference i San Francisco, USA. Og her kan Hans Thybo-sagen godt blive et emne.

Det oplyser professor Nicholas Arndt, Université Grenoble Alpes, som er blandt underskriverne af et Thybo-protestbrev til KU's rektorat og bestyrelse, som Uniavisen tidligere har omtalt.

Kan påvirke ranglisteplaceringer

Diskussionen af Hans Thybo-sagen kan muligvis få betydning for KU's placering på internationale universitetsranglister.

I kølvandet på en omfattende fyrings- og nedskæringsrunde i begyndelsen af 2016 faldt KU 38 pladser på den vigtige THE-rangliste, hvilket Phil Baty, redaktør for Times Higher Education World University Rankings tilskrev, »store budgetnedskæringer det sidste års tid.«

Phil Baty oplyser i en e-mail til Uniavisen, at THE-ranglisten er baseret på 13 individuelle performance-mål, der dækker alle universitetets vigtige aktiviteter.

Baty skriver, at han ikke kan kommentere Hans Thybo-sagen eller forudse konsekvenserne af en kontrovers som den.

»Men THE udfører en årlig undersøgelse af akademisk ry, hvor vi beder omkring 10.000 betydende videnskabsfolk fra hele verden om subjektivt at vurdere, hvilke institutioner, der er førende. Selv om denne undersøgelse tager udgangspunkt i hver af forskernes særlige faglige ekspertise, er det helt klart muligt, at offentlige kontroverser af denne art kan påvirke den internationale opfattelse af en institution.«

Artiklen er opdateret 12/12 kl 15:00 med citater fra Phil Baty

chz@adm.ku.dk