Videnskab 5/12-16 11:11

KU-ledelse forsøger at kommentere Thybo-sag uden at nævne den

FYRINGSSAG - Ledelsen på Københavns Universitet bliver presset udefra og indefra i sagen om professor i geologi Hans Thybo. Fagforening betegner fyringen af Thybo som usaglig og urimelig.

Afskedigelsen af Hans Thybo er ved at blive en hovedpine for KU.

Medier som TV2, Berlingske og Weekendavisen interesserer sig for den. Og dertil kommer, at såvel studerende som et udvalg af Thybos udenlandske fagfæller samt de to forskervalgte medlemmer af Københavns Universitets bestyrelse har kritiseret grundlaget for at fyre Thybo.

Bestyrelsesmedlemmerne er universitetets øverste myndighed, så det er ubekvemt for KU’s daglige ledelse, når medlemmerne offentligt kritiserer dens beslutninger.

Fagforeningen kører en sag mod KU

Oveni kan ForskerForum oplyse, at Dansk Magisterforening betegner fyringen som »usaglig og urimelig« og har bedt om en forhandling af sagen. Det betyder, at KU og Magisterforeningen kan ende med at skulle i retten og få sagen afgjort der.

Hans Thybo er blevet fyret med to begrundelser, nemlig at han brugte sin personlige Gmail-konto til arbejdsmails, og at han ifølge KU misbrugte sin stilling som overordnet professor til at lægge pres på en yngre forsker, som Thybo ifølge KU ville have til at kritisere ledelsen på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, hvor de begge var ansat.

Efterfølgende har KU tonet begrundelsen om brug af Gmail ned og kalder det i det endelige fyringsbrev til Hans Thybo brugen af Gmail for »et kritisabelt forhold af en vis betydning, men det er ikke det afgørende forhold i denne sag.« Tilbage står beskyldningen mod Thybo for magtmisbrug over for den unge forsker.

Rektor: Man kan ikke blive fyret for Gmail (alligevel)

Bag fyringen ligger også en periode med et skidt forhold mellem Hans Thybo og hans nærmeste chefer. Det hævder i hvert fald Thybo i en længere klage, som Uniavisen har haft lejlighed til at læse.

Derudover viser en aktindsigt, at KU i en revisionsundersøgelse brugte en halv million kroner på at undersøge Hans Thybos rejseudgifter uden at finde noget, der kunne begrunde en reprimande – eller en fyring.

Senest har rektor på KU Ralf Hemmingsen 30. november udsendt en artikel om sagen på KU’s intranet. I korthed lyder rektors besked til KU-befolkningen, at Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, der har ansvaret for Hans Thybos institut, ikke havde »nogen anden udvej« end at afskedige Thybo.

Ud over at give sin støtte til beslutningen om at fyre Hans Thybo, skriver Ralf Hemmingsen, at KU ikke afskediger folk »blot fordi de har brugt en Gmail-konto eller for andre mindre overtrædelser,« selv om det altså var en eksplicit årsag, som KU gav, for at Hans Thybo i første omgang blev indstillet til afskedigelse.

chz@adm.ku.dk

Kommentarer

Affæren Thybo

By Steffen Lauritzen on 8. december 2016, 14:36.

Hvad er det dog, der foregår på Københavns Universitet?

Undskyld mig, men jeg er relativt ny på stedet. For to år siden forlod jeg en stilling som Professor i Statistik i Oxford og tiltrådte i en lignende funktion her ved KU. Jeg var ikke sikker på, at det var en fornuftig beslutning for mig, og jeg er endnu mindre sikker efter "affæren Thybo". Jeg havde hørt at de formelle ledelsesstrukturer havde skiftet i Danmark, men jeg havde dog ikke regnet med at vi var kommet så langt ud. Hvor er det dog, at jeg er kommet hen? Kan jeg virkelig være KU bekendt?

Aldrig har jeg i min lange akademiske karriere nogetsteds hørt om noget lignende, endsige haft nære bekendte, som har været udsat for den slags. Heldigvis er jeg på et institut (Matematiske Fag) som har en god kultur og et godt arbejdsklima, så det er også usandsynligt, at jeg vil blive udsat for det her. Medmindre højere magter føler trang til at gribe ind på grund af denne kommentar; man ved jo aldrig...

Ved ikke, hvad der er værst: at en kollega bliver fyret for nogle småting, eller at ledelsen i offentligheden hævder at "det i virkeligheden ikke handler om det, men om noget andet" og dette andet kan ledelsen ikke fortælle "af fortrolighedshensyn". Og vi skal bare være rolige, for "der er ingen. som vil anfægte vores akademiske og anden frihed som universitetsansatte".

Hvad er det for en retstilstand, hvor en leder, som ønsker at komme af med en (måske besværlig) medarbejder finder et eller andet ligegyldigt og formelt, som vedkommende kan anklages for. Er det det gamle Sovjetsamfund eller måske Putins Rusland, der er forbilledet for den ledelsesstil? Og man kan desværre ikke oplyse flere detaljer "af hensyn til statens sikkerhed"? Skal vi virkelig tro på den?

I min karriere har jeg mødt besværlige personer, også mens jeg har haft mere ledelsesansvar end i min nuværende stilling. Men det har altid været god latin på et universitet, at det er den akademiske faglighed som er alt afgørende og så længe man ikke er kriminel, modtager bestikkelse, eller på anden måde forbryder sig mod den integritet vi som akademikere må repræsentere, og iøvrigt passer sit arbejde, så er der ingen, der "kommer efter" en blot fordi man "er besværlig". Det er et voldsomt brud med traditionerne at ændre på det.

Jeg tror de ansvarlige ledere i denne sag har gjort stor skade på Københavns Universitet og dets renomme. Forhåbentlig ikke uoprettelig skade...

Steffen Lauritzen
Professor i Statistik
Institut for Matematiske Fag

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Fill in the blank
annonce
Campus 13/1-17 10:10

Træprofessor afliver tissehistorie

Manglende lindetræer
FARLIGE SALTE? - Ifølge TV2 er to lindetræer ved Studenterhuset blevet fældet, fordi de var blevet tisset i stykker. Men holder historien vand?

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk