24/3-06 0:00

KU Derude: Liv og død i studiesalene

De medicinstuderende har brug for donationer fra rigtig levende mennesker for at kunne forstå anatomiens detaljer. KU Derude fik lov lov at kigge ind i medicinernes sagnomspundne studiesamlinger

En arm bliver forsigtigt undersøgt af tre studerende med blå plastichandsker.
Og det er ikke bare en model de studerende undersøger.

Den underjordiske studiesal på Panum, også kaldet vådpræparatsamlingen, består nemlig af kropsdele fra mennesker der er sorteret i store kar med sprit.

Her kan de medicinstuderende finde uvurderlig viden om kroppens opbygning.

»Du vil aldrig kunne lave det samme i plastic,« fortæller Jørgen Tranum-Jensen der er lektor på Medicinsk Anatomisk Institut.

Med et skarpt snit er huden taget af nogle af kropsdelene, så muskelhæfter, sener og blodårer kan studeres i detaljer. Ved første syn kan det virke lidt makabert, men de studerendes respektfulde stemning bortfejer hastigt enhver ubehagelig tanke.

De fleste studerende i salen er på tredje semester, og de medgiver at det godt kunne være lidt underligt de første gange de sad med en menneskearm mellem hænderne.

Imidlertid får deres faglige engagement dem til at håndtere præparaterne, som kropsdelene kaldes, meget nænsomt og naturligt.

»Det vi må huske, er at
præparaterne tidligere har været nogle elskelige, gavmilde mennesker der har givet os den store gave at vi må studere deres kroppe efter de er døde,« siger Jørgen Tranum-Jensen.

Liv i studiesalen
I stueetagen findes den anden del af Panums helt unikke præparatsamling: Makroskopisk Samling.

I en sal fyldt med glasmontrer kan de særligt indviede studere alt fra de tidligste fosterstadier til de inderste krinkelkroge i hjernen.

De menneskelige præparater er lukket inde i store glas hvor de mest interessante steder er markeret med kulørte nåle.

Al den død ser ikke ud til at genere de studerende. De tilbringer gerne deres fritid her i salen, for om tre måneder skal de kunne menneskets anatomi til fingerspidserne.

Veronica og Gry, der går på tredje semester, skal for anden gang op til medicinernes berygtede anatomieksamen.

De har kun nået arme, skuldre og hjerne indtil videre, så der er nok at se til. På Makroskopisk Samling kan de få styr på kroppens forskellige nerver, arterier og muskler ved hjælp af de små farvede knappenåle der sidder fast i kropsdelene i glasmontrerne.

»Første gang man kommer herind, er det lidt voldsomt, men nu sidder vi nærmest og spiser vores madpakker her, og samlingen er helt uundværlig i forhold til at lære de mange nerver, muskler og arteriers navne,« fortæller pigerne der på grund af de mange latinske betegnelser som medicinerne bruger, får forøget deres ordforråd med mange tusinde ord hvis de vel at mærke består eksamen.

Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Albert Schliesser01

KVANTEOPTIK – Adjunkt i fysik Albert Schliesser arbejder i sin grundforskning på et instrument, der måske kan være med til at give os kvantecomputeren. Med en millionstor bevilling viser Det Europæiske Forskningsråd, at de tror på ham.

Selveje Ralf Hemmingsen Jørgen Honoré Nils Strandberg folketinget
CHRISTIANSBORG - KU's spidser lobbyede for selveje for politikerne på Christiansborg og overbeviste konservative Per Stig Møller.
Marie Thomsen, Studenterrådet
Debat 24/2-15 10:50

Ja tak til fordybelsen

SPECIALER - Drop tanken om en forkortet specialeperiode, lyder debattørens opfordring til KU's ledelse.
Foto - Debat forfra Mette Vinther

DEBAT - »Jeg er overbevist om, at Danmark har grundlag for en helt igennem eminent offentlig sektor med samvittighedsfulde, engagerede og sindssygt dygtige medarbejdere. Vi skal bare starte et helt andet sted, end der hvor det allerede er gået galt. Vi skal starte med starten.«

Absalon teaser
IT – KU er gået i gang med at samle input til nyt læringssystem. Der kan blive tale om alt fra hjemmestrikket it til en stor, færdig pakke eller at KU satser på Googles sky.
Debat 20/2-15 13:42 4

Hvad vil vi med vores specialer?

Foto - Bjarke Lindemann Jepsen

DEBAT - Måske er min motivation skruet underligt sammen, men jeg præsterer ikke mit fagligt ypperste med udsigten til et bolsje og et tal, skriver specialestuderende.

Foto - Jens Ravnkilde
Debat 19/2-15 16:19 1

Derfor blev Klarlund renset

KRONIK - Østre Landsret har renset professor Bente Klarlund Pedersen for UVVU's påstande om, at hun har udvist videnskabelig uredelighed. I denne kronik redegør Jens Ravnkilde, som har støttet Klarlund gennem sagen, for landsrettens begrundelse og for betydningen af, at Klarlund ikke fik medhold i påstanden om, at UVVU var ulovligt sammensat.

Uddannelse 19/2-15 9:38

Tandlæger tæt på krigen

NØDHJÆLP - Et hold tandlægestuderende hjalp i sommerferien op mod tusinde flygtninge af med deres tandsmerter i Nordirak, mens Islamisk Stat rykkede frem kun 30 kilometer væk. Tempoet var hektisk, temperaturen 40 grader, og det vigtigste instrument var en tang.