24/3-06 0:00

KU Derude: Liv og død i studiesalene

De medicinstuderende har brug for donationer fra rigtig levende mennesker for at kunne forstå anatomiens detaljer. KU Derude fik lov lov at kigge ind i medicinernes sagnomspundne studiesamlinger

En arm bliver forsigtigt undersøgt af tre studerende med blå plastichandsker.
Og det er ikke bare en model de studerende undersøger.

Den underjordiske studiesal på Panum, også kaldet vådpræparatsamlingen, består nemlig af kropsdele fra mennesker der er sorteret i store kar med sprit.

Her kan de medicinstuderende finde uvurderlig viden om kroppens opbygning.

»Du vil aldrig kunne lave det samme i plastic,« fortæller Jørgen Tranum-Jensen der er lektor på Medicinsk Anatomisk Institut.

Med et skarpt snit er huden taget af nogle af kropsdelene, så muskelhæfter, sener og blodårer kan studeres i detaljer. Ved første syn kan det virke lidt makabert, men de studerendes respektfulde stemning bortfejer hastigt enhver ubehagelig tanke.

De fleste studerende i salen er på tredje semester, og de medgiver at det godt kunne være lidt underligt de første gange de sad med en menneskearm mellem hænderne.

Imidlertid får deres faglige engagement dem til at håndtere præparaterne, som kropsdelene kaldes, meget nænsomt og naturligt.

»Det vi må huske, er at
præparaterne tidligere har været nogle elskelige, gavmilde mennesker der har givet os den store gave at vi må studere deres kroppe efter de er døde,« siger Jørgen Tranum-Jensen.

Liv i studiesalen
I stueetagen findes den anden del af Panums helt unikke præparatsamling: Makroskopisk Samling.

I en sal fyldt med glasmontrer kan de særligt indviede studere alt fra de tidligste fosterstadier til de inderste krinkelkroge i hjernen.

De menneskelige præparater er lukket inde i store glas hvor de mest interessante steder er markeret med kulørte nåle.

Al den død ser ikke ud til at genere de studerende. De tilbringer gerne deres fritid her i salen, for om tre måneder skal de kunne menneskets anatomi til fingerspidserne.

Veronica og Gry, der går på tredje semester, skal for anden gang op til medicinernes berygtede anatomieksamen.

De har kun nået arme, skuldre og hjerne indtil videre, så der er nok at se til. På Makroskopisk Samling kan de få styr på kroppens forskellige nerver, arterier og muskler ved hjælp af de små farvede knappenåle der sidder fast i kropsdelene i glasmontrerne.

»Første gang man kommer herind, er det lidt voldsomt, men nu sidder vi nærmest og spiser vores madpakker her, og samlingen er helt uundværlig i forhold til at lære de mange nerver, muskler og arteriers navne,« fortæller pigerne der på grund af de mange latinske betegnelser som medicinerne bruger, får forøget deres ordforråd med mange tusinde ord hvis de vel at mærke består eksamen.

Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Bjørn Kloster
Debat 17/12-14 14:47 2

Et forsvar for blokstrukturen

REPLIK - Blokstrukturen er kommet for at blive. Og det er godt, mener nanoscience-studerende Bjørn Larsen.
Campus 17/12-14 14:30

Ragnarr - episode 4

ragnarr4

SER VERDEN - Ragnarr, studerende, kunstner, fashionista, læser statskundskab og ser verden gennem sin kunst.

Campus 17/12-14 14:12

Kongen af SU - episode 4

Kongen af Su 4
JULESTEMNING - Kongen af SU vinduesshopper og filosoferer over julens oprindelse.
Kultur 17/12-14 13:59

Årets 10 mest læste artikler

TOP10_2014
VI SKRIVER OM OS SELV - Antallet af besøg på Uniavisen.dk er 75 procent højere i 2014 end i 2013 (antal sessioner). Til gengæld er årets mest læste historie ikke skrevet af redaktionen selv.
Campus 17/12-14 11:31

Husker du året der gik? – del 2

GÆTTELEG - Slotsholmens studienytårsforsæt bød på slankekur for samtlige danske universiteter. Dimensioneringen toner klart frem i årets tilbageblik. Men husker du også terrorprintersagen, twistet på selfien og den famøse svindlers come-back? Gæt med på årets julequiz.

Foto - Jens Ravnkilde
Debat 17/12-14 11:24

UVVU og halmstrået

REDELIGHED - Klarlund-afgørelsen markerer det punkt, hvor UVVU ikke længere er et værktøj i kampen mod fusk i forskningen, men er blevet til en del af problemet, skriver Jens Ravnkilde.
Alexander Thorvaldsen_Studenterrådet
Debat 17/12-14 8:13 1

God jul og glædelig fremdrift

ØNSKELISTE - En hel årgang er nu underlagt fremdriftsreformens skygge. Vi andre tæller ned til sommer og udsætter et fag som sidste mulighed for at trække vejret, inden reformen rammer. Hvis julemanden kunne opfylde et ønske, skulle det være at annullere fremdriftslavinen.

Foto - Camilla Lærke Lærkesen gode råd
Førsteårsstuderende Camilla Lærke Lærkesen ramte en nerve, da hun sendte sin personlige beretning om studielivet som introvert til Uniavisen. Her deler hun sine tip til at komme ud af døren.
Campus 16/12-14 14:46

Dr. Tobias - episode 3

Dr. Tobias 3 foto Sir Daily Snow
KU's mest paranoide dr.scient. og lektor i nanovidenskab, Dr. Tobias, har breaking forskningsnyt om julemanden.