24/3-06 1:01

KU Derude: Liv og død i studiesalene

De medicinstuderende har brug for donationer fra rigtig levende mennesker for at kunne forstå anatomiens detaljer. KU Derude fik lov lov at kigge ind i medicinernes sagnomspundne studiesamlinger

En arm bliver forsigtigt undersøgt af tre studerende med blå plastichandsker.
Og det er ikke bare en model de studerende undersøger.

Den underjordiske studiesal på Panum, også kaldet vådpræparatsamlingen, består nemlig af kropsdele fra mennesker der er sorteret i store kar med sprit.

Her kan de medicinstuderende finde uvurderlig viden om kroppens opbygning.

»Du vil aldrig kunne lave det samme i plastic,« fortæller Jørgen Tranum-Jensen der er lektor på Medicinsk Anatomisk Institut.

Med et skarpt snit er huden taget af nogle af kropsdelene, så muskelhæfter, sener og blodårer kan studeres i detaljer. Ved første syn kan det virke lidt makabert, men de studerendes respektfulde stemning bortfejer hastigt enhver ubehagelig tanke.

De fleste studerende i salen er på tredje semester, og de medgiver at det godt kunne være lidt underligt de første gange de sad med en menneskearm mellem hænderne.

Imidlertid får deres faglige engagement dem til at håndtere præparaterne, som kropsdelene kaldes, meget nænsomt og naturligt.

»Det vi må huske, er at
præparaterne tidligere har været nogle elskelige, gavmilde mennesker der har givet os den store gave at vi må studere deres kroppe efter de er døde,« siger Jørgen Tranum-Jensen.

Liv i studiesalen
I stueetagen findes den anden del af Panums helt unikke præparatsamling: Makroskopisk Samling.

I en sal fyldt med glasmontrer kan de særligt indviede studere alt fra de tidligste fosterstadier til de inderste krinkelkroge i hjernen.

De menneskelige præparater er lukket inde i store glas hvor de mest interessante steder er markeret med kulørte nåle.

Al den død ser ikke ud til at genere de studerende. De tilbringer gerne deres fritid her i salen, for om tre måneder skal de kunne menneskets anatomi til fingerspidserne.

Veronica og Gry, der går på tredje semester, skal for anden gang op til medicinernes berygtede anatomieksamen.

De har kun nået arme, skuldre og hjerne indtil videre, så der er nok at se til. På Makroskopisk Samling kan de få styr på kroppens forskellige nerver, arterier og muskler ved hjælp af de små farvede knappenåle der sidder fast i kropsdelene i glasmontrerne.

»Første gang man kommer herind, er det lidt voldsomt, men nu sidder vi nærmest og spiser vores madpakker her, og samlingen er helt uundværlig i forhold til at lære de mange nerver, muskler og arteriers navne,« fortæller pigerne der på grund af de mange latinske betegnelser som medicinerne bruger, får forøget deres ordforråd med mange tusinde ord hvis de vel at mærke består eksamen.

Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Campus 17/9-14 8:53

Se vinderne i #kbhuni-konkurrencen

FOTO - se vinderne af #kbhuni-konkurrencen

VINDEROPDATERINGER - Vi har kåret de fire bedste opdateringer i vores #kbhuni-konkurence, som alle bliver præmieret med en Samsung Galaxy Tab S. Se vinderbidragene her.

Sisse Marie Welling
Debat 12/9-14 12:43

625 gode nyheder for studerende

DEBAT - Københavns studerende fortjener, at kommunen har afsat penge til ungdomsboliger, skriver SF's boligordfører i København Sisse Marie Welling

Sofie Carsten Nielsen_Kim Vadskær
Debat 10/9-14 8:46 4

Studienævn skal vurdere handicappede studerendes ret til dispensation

SVAR - Det er ikke muligt at fastlægge i lovgivningen, i hvilket omfang hver enkelt studerende med handicap har behov for 'rimelig tilpasning'. I så fald ville der jo netop ikke kunne tages hensyn til den enkelte studerendes forhold. Den vurdering bør studienævnene foretage, skriver uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen i et svar til juraprofessor Kirsten Ketscher.

Debat 10/9-14 8:46 1

Handicappede studerende har retskrav på ligebehandling

HANDICAPDEBAT - Hverken ministeren eller KU's ledelse har ret til at overlade det til studienævnene at vurdere handicappede studerendes rettigheder, hvis de kommer i klemme på grund af nye skrappe studiekrav, mener juraprofessor Kirsten Ketscher.