24/3-06 1:01

KU Derude: Liv og død i studiesalene

De medicinstuderende har brug for donationer fra rigtig levende mennesker for at kunne forstå anatomiens detaljer. KU Derude fik lov lov at kigge ind i medicinernes sagnomspundne studiesamlinger

En arm bliver forsigtigt undersøgt af tre studerende med blå plastichandsker.
Og det er ikke bare en model de studerende undersøger.

Den underjordiske studiesal på Panum, også kaldet vådpræparatsamlingen, består nemlig af kropsdele fra mennesker der er sorteret i store kar med sprit.

Her kan de medicinstuderende finde uvurderlig viden om kroppens opbygning.

»Du vil aldrig kunne lave det samme i plastic,« fortæller Jørgen Tranum-Jensen der er lektor på Medicinsk Anatomisk Institut.

Med et skarpt snit er huden taget af nogle af kropsdelene, så muskelhæfter, sener og blodårer kan studeres i detaljer. Ved første syn kan det virke lidt makabert, men de studerendes respektfulde stemning bortfejer hastigt enhver ubehagelig tanke.

De fleste studerende i salen er på tredje semester, og de medgiver at det godt kunne være lidt underligt de første gange de sad med en menneskearm mellem hænderne.

Imidlertid får deres faglige engagement dem til at håndtere præparaterne, som kropsdelene kaldes, meget nænsomt og naturligt.

»Det vi må huske, er at
præparaterne tidligere har været nogle elskelige, gavmilde mennesker der har givet os den store gave at vi må studere deres kroppe efter de er døde,« siger Jørgen Tranum-Jensen.

Liv i studiesalen
I stueetagen findes den anden del af Panums helt unikke præparatsamling: Makroskopisk Samling.

I en sal fyldt med glasmontrer kan de særligt indviede studere alt fra de tidligste fosterstadier til de inderste krinkelkroge i hjernen.

De menneskelige præparater er lukket inde i store glas hvor de mest interessante steder er markeret med kulørte nåle.

Al den død ser ikke ud til at genere de studerende. De tilbringer gerne deres fritid her i salen, for om tre måneder skal de kunne menneskets anatomi til fingerspidserne.

Veronica og Gry, der går på tredje semester, skal for anden gang op til medicinernes berygtede anatomieksamen.

De har kun nået arme, skuldre og hjerne indtil videre, så der er nok at se til. På Makroskopisk Samling kan de få styr på kroppens forskellige nerver, arterier og muskler ved hjælp af de små farvede knappenåle der sidder fast i kropsdelene i glasmontrerne.

»Første gang man kommer herind, er det lidt voldsomt, men nu sidder vi nærmest og spiser vores madpakker her, og samlingen er helt uundværlig i forhold til at lære de mange nerver, muskler og arteriers navne,« fortæller pigerne der på grund af de mange latinske betegnelser som medicinerne bruger, får forøget deres ordforråd med mange tusinde ord hvis de vel at mærke består eksamen.

Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Uddannelse 30/3-15 9:58

Gymnasier efterlyser besøg fra KU

Matematiktavle
OPTAG - Tekniske- og handelsgymnasier præger bunden af en opgørelse over, hvor de studerende på Københavns Universitet kommer fra. Kom ud og besøg os, lyder det fra uddannelsesstederne.
KUmmentar Ralf Hemmingsen og Lykke Friis_Michael Daugaard
Debat 26/3-15 7:47 3

Spejlkabinettet

DEBAT - Næsten hver uge dukker nye, uforudsete og urimelige konsekvenser af fremdriftsreformen op, mener KU's rektor og prorektor.
Debat 25/3-15 11:58 4

Evaluering af (uoplyste) undervisere

Undervisningsudvalget NBI

DEBAT - Steen Laugesen Hansen mangler indsigt i evalueringsprocessen, når han foreslår at nægte dumpede studerende retten til at evaluere, skriver studenterrepræsentanter fra NBIs Undervisningsudvalg.

Theis Eizo de Noord

KLUMME - Det virker som om, at KU nyder at dominere de studerende, mener ugens klummeskribent. Han foreslår at kommunikere med de studerende og inddrage dem i implementeringen af studiefremdriftsreformen i stedet for at bruge håndjern og pisk.

Lys og mørke - foto fra sheisanastronomer.com
REPLIK - Hans Bondes indlæg om Dark Cosmology Centre er fejlbehæftet og bør ikke afspore den vigtige diskussion om ligestilling inde for videnskab, skriver tre forskere fra centeret.
Debat 24/3-15 11:22

Universets lyse stof

Hans Bonde af Lene Munk
Professor Hans Bonde langer ud efter centerledelsen på Dark Cosmology Centre. Han mener, at den argumenterer for at give kvindelige forskere fortrinsret.