24/3-06 0:00

KU Derude: Liv og død i studiesalene

De medicinstuderende har brug for donationer fra rigtig levende mennesker for at kunne forstå anatomiens detaljer. KU Derude fik lov lov at kigge ind i medicinernes sagnomspundne studiesamlinger

En arm bliver forsigtigt undersøgt af tre studerende med blå plastichandsker.
Og det er ikke bare en model de studerende undersøger.

Den underjordiske studiesal på Panum, også kaldet vådpræparatsamlingen, består nemlig af kropsdele fra mennesker der er sorteret i store kar med sprit.

Her kan de medicinstuderende finde uvurderlig viden om kroppens opbygning.

»Du vil aldrig kunne lave det samme i plastic,« fortæller Jørgen Tranum-Jensen der er lektor på Medicinsk Anatomisk Institut.

Med et skarpt snit er huden taget af nogle af kropsdelene, så muskelhæfter, sener og blodårer kan studeres i detaljer. Ved første syn kan det virke lidt makabert, men de studerendes respektfulde stemning bortfejer hastigt enhver ubehagelig tanke.

De fleste studerende i salen er på tredje semester, og de medgiver at det godt kunne være lidt underligt de første gange de sad med en menneskearm mellem hænderne.

Imidlertid får deres faglige engagement dem til at håndtere præparaterne, som kropsdelene kaldes, meget nænsomt og naturligt.

»Det vi må huske, er at
præparaterne tidligere har været nogle elskelige, gavmilde mennesker der har givet os den store gave at vi må studere deres kroppe efter de er døde,« siger Jørgen Tranum-Jensen.

Liv i studiesalen
I stueetagen findes den anden del af Panums helt unikke præparatsamling: Makroskopisk Samling.

I en sal fyldt med glasmontrer kan de særligt indviede studere alt fra de tidligste fosterstadier til de inderste krinkelkroge i hjernen.

De menneskelige præparater er lukket inde i store glas hvor de mest interessante steder er markeret med kulørte nåle.

Al den død ser ikke ud til at genere de studerende. De tilbringer gerne deres fritid her i salen, for om tre måneder skal de kunne menneskets anatomi til fingerspidserne.

Veronica og Gry, der går på tredje semester, skal for anden gang op til medicinernes berygtede anatomieksamen.

De har kun nået arme, skuldre og hjerne indtil videre, så der er nok at se til. På Makroskopisk Samling kan de få styr på kroppens forskellige nerver, arterier og muskler ved hjælp af de små farvede knappenåle der sidder fast i kropsdelene i glasmontrerne.

»Første gang man kommer herind, er det lidt voldsomt, men nu sidder vi nærmest og spiser vores madpakker her, og samlingen er helt uundværlig i forhold til at lære de mange nerver, muskler og arteriers navne,« fortæller pigerne der på grund af de mange latinske betegnelser som medicinerne bruger, får forøget deres ordforråd med mange tusinde ord hvis de vel at mærke består eksamen.

Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Videnskab 29/1-15 10:00

»Fedt at vinde innovationskonkurrence«

Alexander Sparre-Ulrich og Lærke Smidt Hansen01.2

VENTURE CUP – At vinde en konkurrence for nye forskningsidéer foran andre studerende føles godt. Samtidig er innovationskonkurrencer en måde til at lære om alt det, der ikke foregår i et laboratorium, når en god idé skal gå hele vejen.

Marie Thomsen, Studenterrådet
Debat 28/1-15 21:20

#selveje

MURSTEN - Københavns Universitet ønsker selveje. Det kan jeg godt forstå. Men flere penge og mere selvbestemmelse forpligter også til at skabe et bedre universitet.
Politik 28/1-15 16:20

Sådan vil KU overgå til selveje

Selveje video

HUSKØB - Universitetsdirektør Jørgen Honoré lægger op til, at KU køber alle universitetets bygninger for ni milliarder kroner. Det vil blandt andet kræve et realkreditlån på seks milliarder, der skal betales tilbage. Til gengæld slipper KU for at betale husleje til staten.

Studerende psykiske lidelser

STUDIESTRESS – Der er mere pres på studerende i dag, og flere kæmper med psykiske problemer, fortæller studenterpræst Nicolai Halvorsen, der har hjulpet studerende i 15 år. Tal fra regeringens udvalg om psykiatri og Studenterrådgivning viser det samme – antallet af studerende med psykiske problemer er stigende.

Debat 23/1-15 11:36

Studenterrådgivningen har hjulpet studerende i 50 år

STUDIELIV – Det er blevet almindeligt at have det ualmindeligt, og derfor er det vigtigt, at de studerende ved, at der er hjælp at hente hos Studenterrådgivningen, skriver Studenterrådgivningens direktør og bestyrelsesformand.

Barnard col

UDVEKSLING – Fik du afslag på din ansøgning om et oversøisk udlandsophold i studieåret 2015/16? Så er der godt nyt. KU har offentliggjort listen over restpladser, og der er stadig ledige studiepladser i lande som Australien, Japan og USA.