Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Innovationsfonden spytter 80 millioner i kvantefysikken

KA-CHING! - Godt nyt for KU's førende forskere inden for kvantemekanikken. Med sin hidtil største investering etablerer Innovationsfonden et Quantam Innovation Center med forankring på Niels Bohr Institutet.

Som Uniavisen for nylig har beskrevet, ligger KU i verdenseliten inden for eksperimentel kvanteteknologi. Det skyldes blandt andet den forskning, der udføres under professorerne Peter Lodahl, Charles Marcus og Eugene Polznik på Niels Bohr Institutet – og nu har de tre forskere og deres forskningsgrupper en ekstra grund til at klappe i hænderne.

Innovationsfonden meddeler i dag, at de investerer 80 millioner i et nyt dansk Quantum Innovation Center, der skal forankres på Niels Bohr Institutet og også vil inddrage forskere fra DTU og Aarhus Universitet. Ambitionen er ifølge en pressemeddelelse fra fonden, at Danmark skal være »verdens centrum for moderne kvanteteknologi«.

Læs mere:

Fotonkanonen

Professor Peter Lodahl udtaler sig i en lidt mere tempereret, men stadig begejstret tone, da vi fanger ham over en telefonforbindelse til Tyskland:

»Vores forskning er ved at blive til teknologi nu. Innovationsfondens investering skal ses som et tegn på, at kvanteteknologien er blevet teknologisk relevant. Derfor samler man de førende kvantegrupper i et center med fokus på kommercialisering. Det samme sker i andre lande, for eksempel i England,« siger Peter Lodahl og fremhæver, at centret også involverer 18 virksomheder, der ser kommercielle muligheder i kvanteteknologien.

»En revolution i anvendelsen af kvantemekanikken som information«

Kvantefysikken har de seneste år bevæget sig fra at være grundforskning, til at man nu er begyndt at udvikle egentlige kvanteteknologier.

Peter Lodahl udvikler informationsteknologi baseret på lys og arbejder på at skabe et kvanteinternet, der kan løse problemer, nutidens computere ikke kan regne sig igennem. Han har sammen med lektor Søren Stubbe etableret en virksomhed, der skal sælge den ’fotonkanon’, de sammen har udviklet. Charles Marcus’ Center for Quantum Devices samarbejder blandt andet med Microsoft om at udvikle fremtidens supercomputere baseret på kvanteteknologi. Og på DTU forsøger Ulrik Andersen at udvikle kvantekryptering.

»Tænk hvis nogen i 1920’erne havde spurgt Bohr, hvad kvantemekanikken skulle gøre godt for,« siger Charlie Marcus i Innovationsfondens pressemeddelelse. »Ingen kunne have gættet det væld af applikationer, der opstår fra disse ideer. Det samme er tilfældet med den nye revolution i anvendelsen af kvantemekanikken som information. Hvorhen dette fører – til nye forståelser af universet, til nye kommunikative værktøjer eller til ny indsigt i kvantealgoritmer og tilgange til beregning – er ikke til at vide. Netop derfor er videnskab så interessant – fordi vi ikke ved, hvad der vil dukke op.«

Quantum Innovation Center skal etableres over de næste to år.

dennis.christiansen@adm.ku.dk

Seneste