29/8-07 0:00

Ekspert: Let at snyde med eksamensbeviser

Erik Johansson fra svenske Högskoleverket mener at handlen med forfalskede eksamensbeviser nu er så omfattende at værdien af uddannelser risikerer at blive udhulet

Det er så let at lave sit eget eksamensbevis eller købe et fra et af de mange hundrede fupuniversiteter der sælger universitetsgrader at arbejdsgivere og universiteter i højere og højere grad må være forsigtige i deres håndtering af ansøgninger. Det mener Erik Johannson fra afdelingen for vurdering af udenlandske eksamensbeviser i det svenske Högskoleverket.

Han har sammen med Henrik Hansson fra Stockholms Universitet skrevet en rapport om problemet og har i den forbindelse konstateret at der også sælges eksamensbeviser fra Københavns Universitet på internettet. »Det er ekstremt let at lave sit eget eksamensbevis. Det kræver blot en ordentlig computer, scanner og printer, så kan du lave noget der ligner den ægte vare uden de store omkostninger,« siger han.

Nogen slipper igennem
Erik Johansson konkluderer at universiteter og arbejdsgivere må blive bedre til at kontrollere eksamensbeviserne ægthed hvis de vil undgå at svindlere slipper igennem nettet. Det stiller til gengæld store krav til organisationernes ressourcer da det er mandskabs- og tidskrævende at tjekke de mange ansøgninger.

Erik Johansson understreger at det er vigtigt at skelne mellem traditionelle forfalskninger af eksamensbeviser fra rigtige universiteter og falske eksamensbeviser fra fupuniversiteter. Siden 1999 har Högskoleverket politianmeldt 60 sager vedrørende forfalskninger fra rigtige universiteter. »Der er helt sikkert sluppet nogen igennem,« siger Erik Johansson. I samme periode har der været over 100 sager vedrørende eksamensbeviser fra fupuniversiteter.

Lovgivning nødvendig
Han tror ikke på at det nogensinde vil lykkes at komme svindlen til livs, så spørgsmålet er hvordan vi håndterer problemet og lærer at leve med det. Erik Johannson mener at vi kan komme et stykke ad vejen med oplysning om problemet, men han vurderer at det også er nødvendigt at lovgive på området. Det betragtes både i Danmark og Sverige som dokumentfalsk at kopiere et eksamensbevis fra et rigtigt universitet, mens det i ingen af de to lande er ulovligt at drive et fupuniversitet eller at købe en grad fra et. I nogle stater i USA er det derimod ulovligt at benytte et eksamensbevis fra et fupuniversitet, og det mener Erik Johansson vi også burde overveje i Skandinavien.

clba@adm.ku.dk

Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Hovedbygningen gået til eksamen
KVALITETSSIKRING – Akkrediteringen af Københavns Universitet som institution er skudt i gang. Større frihed til selv at bestemme og mindre snærende kontrol er p
Uddannelse 25/5-16 11:38

KU ramt af snyd med eksamensbeviser

Snyd med eksamensbevis
FUP – Københavns Politi har sigtet 27 for at have brugt et forfalsket eksamensbevis til at søge ind på en uddannelse, heriblandt på KU
Videnskab 25/5-16 10:10

Grøn energi på speed

Grøn energi på speed - foto
NY VIDEN - Farvestoffer får enzymer til at nedbryde plantematerialer 100 gange hurtigere end ellers. Det kan fyre op under drømmen om biobrændsler i stor stil.
Årets TAP'er 2016
UUNDVÆRLIG – Årets KU-TAP blev fredag d. 20 maj hyldet ved Studenterhusets Forårsfestival. Æren og et beløb på 10.000 kroner tilfaldt ...
Campus 23/5-16 10:53

Fangen

Foto - Fangen - primærbillede
PORTRÆT - »Om aftenen er du studerende, om dagen prøver du at undgå at blive bandemedlem, og på besøgsdagene skal du give den som familiemand«
foto - Studerende i kamp mod perfektionismen
PRES - »Har du nosser nok til at være middel?« Spurgte en gruppe studerende, som ville slå et slag for et studieliv præget af mindre forventningspres.