28/8-07 23:23

Ekspert: Let at snyde med eksamensbeviser

Erik Johansson fra svenske Högskoleverket mener at handlen med forfalskede eksamensbeviser nu er så omfattende at værdien af uddannelser risikerer at blive udhulet

Det er så let at lave sit eget eksamensbevis eller købe et fra et af de mange hundrede fupuniversiteter der sælger universitetsgrader at arbejdsgivere og universiteter i højere og højere grad må være forsigtige i deres håndtering af ansøgninger. Det mener Erik Johannson fra afdelingen for vurdering af udenlandske eksamensbeviser i det svenske Högskoleverket.

Han har sammen med Henrik Hansson fra Stockholms Universitet skrevet en rapport om problemet og har i den forbindelse konstateret at der også sælges eksamensbeviser fra Københavns Universitet på internettet. »Det er ekstremt let at lave sit eget eksamensbevis. Det kræver blot en ordentlig computer, scanner og printer, så kan du lave noget der ligner den ægte vare uden de store omkostninger,« siger han.

Nogen slipper igennem
Erik Johansson konkluderer at universiteter og arbejdsgivere må blive bedre til at kontrollere eksamensbeviserne ægthed hvis de vil undgå at svindlere slipper igennem nettet. Det stiller til gengæld store krav til organisationernes ressourcer da det er mandskabs- og tidskrævende at tjekke de mange ansøgninger.

Erik Johansson understreger at det er vigtigt at skelne mellem traditionelle forfalskninger af eksamensbeviser fra rigtige universiteter og falske eksamensbeviser fra fupuniversiteter. Siden 1999 har Högskoleverket politianmeldt 60 sager vedrørende forfalskninger fra rigtige universiteter. »Der er helt sikkert sluppet nogen igennem,« siger Erik Johansson. I samme periode har der været over 100 sager vedrørende eksamensbeviser fra fupuniversiteter.

Lovgivning nødvendig
Han tror ikke på at det nogensinde vil lykkes at komme svindlen til livs, så spørgsmålet er hvordan vi håndterer problemet og lærer at leve med det. Erik Johannson mener at vi kan komme et stykke ad vejen med oplysning om problemet, men han vurderer at det også er nødvendigt at lovgive på området. Det betragtes både i Danmark og Sverige som dokumentfalsk at kopiere et eksamensbevis fra et rigtigt universitet, mens det i ingen af de to lande er ulovligt at drive et fupuniversitet eller at købe en grad fra et. I nogle stater i USA er det derimod ulovligt at benytte et eksamensbevis fra et fupuniversitet, og det mener Erik Johansson vi også burde overveje i Skandinavien.

clba@adm.ku.dk

Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Sabrina Ebbersmeyer03

KØN - I foråret blev Sabrina Ebbersmeyer KU’s første lektor i filosofi. Med fem andre ansatte på instituttet har hun stiftet en gruppe, der skal fremme ligestilling på instituttet. Men med en sejlivet maskuliniseret filosofitradition og manglende kvindelige forbilleder, er der stadig lang vej.

Campus 19/12-14 12:49

Dr. Tobias - episode 4

Dr Tobias 4 foto

VLOG - Dr. Tobias beder til, at julemanden kommer og redder hans jul.

Bjørn Kloster
Debat 17/12-14 14:47 2

Et forsvar for blokstrukturen

REPLIK - Blokstrukturen er kommet for at blive. Og det er godt, mener nanoscience-studerende Bjørn Larsen.
Campus 17/12-14 14:30

Ragnarr - episode 4

ragnarr4

SER VERDEN - Ragnarr, studerende, kunstner, fashionista, læser statskundskab og ser verden gennem sin kunst.

Campus 17/12-14 14:12

Kongen af SU - episode 4

Kongen af Su 4
JULESTEMNING - Kongen af SU vinduesshopper og filosoferer over julens oprindelse.
Kultur 17/12-14 13:59

Årets 10 mest læste artikler

TOP10_2014
VI SKRIVER OM OS SELV - Antallet af besøg på Uniavisen.dk er 75 procent højere i 2014 end i 2013 (antal sessioner). Til gengæld er årets mest læste historie ikke skrevet af redaktionen selv.
Campus 17/12-14 11:31

Husker du året der gik? – del 2

GÆTTELEG - Slotsholmens studienytårsforsæt bød på slankekur for samtlige danske universiteter. Dimensioneringen toner klart frem i årets tilbageblik. Men husker du også terrorprintersagen, twistet på selfien og den famøse svindlers come-back? Gæt med på årets julequiz.

Foto - Jens Ravnkilde
Debat 17/12-14 11:24

UVVU og halmstrået

REDELIGHED - Klarlund-afgørelsen markerer det punkt, hvor UVVU ikke længere er et værktøj i kampen mod fusk i forskningen, men er blevet til en del af problemet, skriver Jens Ravnkilde.
Alexander Thorvaldsen_Studenterrådet
Debat 17/12-14 8:13 1

God jul og glædelig fremdrift

ØNSKELISTE - En hel årgang er nu underlagt fremdriftsreformens skygge. Vi andre tæller ned til sommer og udsætter et fag som sidste mulighed for at trække vejret, inden reformen rammer. Hvis julemanden kunne opfylde et ønske, skulle det være at annullere fremdriftslavinen.