Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

2,4 mio. kroner til forskning i lattergas i iskerner

NAVNENYT – Iskerners skiftende indhold af to forskellige typer af lattergas siger noget om fortidens klima - og måske også om fremtidens. Professor Thomas Blunier på Niels Bohr Institutet har fået en bevilling for at tyde dataene fra isen.

Professor Thomas Blunier arbejder med at tyde de informationer, som det er muligt at hive ud af molekylerne af lattergas i iskerner.

Han arbejder på Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet (KU) og har netop modtaget en bevilling på 2,4 mio. kroner fra Det Frie Forskningsråd, Natur og Univers.

Pengene går til det videre arbejde med hans projekt Abrupt climate change and the nitrogen cycle.

Pludselige klimaforandringer påvirker lattergas

Lattergas er mest kendt for at være en stærk drivhusgas i atmosfæren, men den kan også bruges til at sladre om fortidens klima.

Thomas Blunier har til det formål lavet et laserbaseret måleinstrument særligt til at måle på lattergas. Han har gjort det i samarbejde med virksomheden Picarro Industries, der har specialiseret sig i at udvikle metoder til at måle indholdet af drivhusgasser i atmosfæren, og på baggrund af en ph.d.-afhandling

Formålet har været at kunne lave laboratoriemålinger på iskerner fra Grønland. Det er nemlig i luftlommerne i isen, at der befinder sig den lattergas, som kan give forskerne informationer om fortidens klima.

Baggrunden er, at der findes to forskellige typer af lattergas – der mere korrekt hedder kvælstofforilter – og at deres molekyler har ændret sig under pludselige klimaforandringer i fortiden, fra for eksempel istid til mellemistid.

Bevilling gør det muligt at hente data ud af iskerner

Ifølge Thomas Blunier fører bevillingen til ansættelse af en ny ph.d.-studerende, og den gør det også muligt for ham at arbejde videre med at benytte hans måleinstrumenter til at indsamle data om kvælstofforilterne i de grønlandske iskerner.

Resultaterne kan vi bruge til at forstå, hvordan biosfæren mest sandsynligt vil reagere i forbindelse med fremtidige klimaforandringer.

Thomas Blunier er schweizisk statsborger og kom fra University of Bern i Schweiz til Danmark via en rammebevilling fra Danmarks Grundforskningsfonds Centre of Excellence, i 2007.

anfj@adm.ku.dk

Seneste