Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

Verdens studerende er ustoppelige

OPRØR - »Med teknologien i hænderne kan vi ikke kontrolleres. Vi skal blot forene os.« Sådan siger lederen af den Internationale Studenterbevægelse, der kalder til global front mod privatisering af uddannelser.

Stort set hver dag er der en demonstration et sted i verden, hvor studerende kæmper mod privatisering og kommercialisering af deres uddannelser.

Men i stedet for at rette protestråbene mod nationale parlamenter og folkevalgte politikere, bør demonstranterne kalde ud mod deres medstuderende i resten af verden.

For den eneste måde at sikre frie, offentlige uddannelser er ved at forene sig på tværs af grænser og kontinenter. Det mener Mo Gas, der er den ledende skikkelse i den Internationale Studenterbevægelse (ISM).

Platform mod privatisering

»Det er som regel enkelte aktører som politikere, partier og banker, der får skylden for den dårlige udvikling, man kan se alle vegne. Men det er at ignorere det store billede i stedet for at forsøge at forstå strukturen, der ligger bag problemerne,« siger Mo Gas.

»Roden til problemerne ligger i det eksisterende økonomiske system. Og vores kamp mod privatiseringen af uddannelse kan kun lykkes, hvis alle grupper, der er involveret, forener sig,« siger han.

LÆS OGSÅ: Danske studerende kæmper ikke internationalt.

ISM fungerer som en platform for initiativer rundt om i verden, der blandt andet bekæmper privatisering, brugerbetaling, begrænsninger for fri forskning og kommercialisering af uddannelse.

20 lande på fem kontinenter

Den Internationale Studenterbevægelse blev grundlagt i Tyskland i 2008 af Mo Gas og nogle medaktivister, men udvidede sig hurtigt til at arrangere internationale protestdage over hele verden.

Senest med International Day of Action den 17. november, hvor der blev afholdt protester i lande fra Indien og Filippinerne over Liberia til USA og Canada.

Dog uden deltagelse fra nogen dansk gruppe, selv om danske studerende tidligere har været en del af initiativet ‘Reclaim Your Education’, som blev arrangeret i samme regi.

Til grund for protesterne ligger en fælles erklæring, som 55 grupper fra 20 forskellige lande på fem kontinenter har tilsluttet sig.

Vi skal afvise konkurrence

Politikere har med deres beslutninger ofte en betydelig andel i indførelsen af brugerbetaling og gradvis privatisering af universiteterne. Men Mo Gas gider ikke bruge kræfter på at appellere til de folkevalgte.

»Politikerne har ikke magt til at skabe forandring, kun til at bevare det eksisterende system,« siger han.

»De prøver hårdt på at få folk til at anerkende uddannelse som en ressource, der er nødvendig for at et lands økonomi kan konkurrere internationalt. Men jo mere folk rundt om i verden indser, at vi alle er i samme båd, jo mere vil vi også afvise at konkurrere mod hinanden.«

Faktisk er det en stor fejl at appellere til politikerne, for det styrker blot illusionen om, at det politiske system repræsenterer folkets interesser, mener Mo Gas.

Kan ikke inddæmmes

I nogles ører vil dette lyde som paroler fra en svunden tid. Og visionen om international kamp og solidaritet er ikke just ny, men den er måske mere realistisk i dag end for fyrre år siden, hævder studenterlederen.

»I dag har vi al den teknologi, vi kunne drømme om, til at nedbryde barriererne mellem folk rundt om i verden. Jeg kan mærke, at studenteraktivister kommunikerer langt mere internationalt nu end for bare tre år siden.«

Den Internationale Studenterbevægelse organiserer sig primært på internettet, hvor Facebook og mailinglister bruges til at sprede information, og hvor chatmøder bruges til diskussioner og nærmere planlægning af aktioner.

»Vi er først lige begyndt, og jeg er overbevist om, at når denne form for kommunikation er så decentraliseret, kan den ikke kontrolleres. Hvis vi udnytter redskaberne ordentligt, kan vi ikke stoppes,« erklærer Mo Gas.

ser@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste