Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Tanja tog kursus for at dygtiggøre sig - Nu kan hun ikke komme ind på kandidaten

UDDANNELSESLIMBO - Tanja Andersen afsluttede i sommers sin bachelor i Japanstudier og brugte derefter et semester på at dygtiggøre sig udenfor universitetet. Hendes ansøgning til kandidaten blev afvist, og nu sidder hun tilbage uden mulighed for at læse videre og blive færdig med sin uddannelse.

Tanja Andersen sidder fast i uddannelsessystemet. Da hun blev færdig med sin bachelor, valgte hun at bruge et semester på selvstudie. Hun tog et oversættelseskursus i japansk, som forberedelse til hendes specialisering, men da hun efterfølgende søgte videre ind på hendes kandidat, blev hun afvist. Der var ingen pladser til studerende uden retskrav.

Idet Tanja Andersen valgte at tage et semester væk fra universitetet, opgav hun nemlig sit retskrav – altså retten til at tage den kandidat, der er “den naturlige overbygning” til hendes bachelor.

Reglerne spænder ben for Tanja Andersen, der nu sidder ubehjælpeligt fast på vejen til drømme-uddannelsen.

»Det er enormt frustrerende. Det sidste år af min bachelor havde været rigtig hårdt, og jeg trængte til at få motivationen tilbage. Da jeg så fandt det her selvstudie-kursus, virkede det som en fantastisk mulighed. Det var en mulighed for at blive klædt bedre på til min specialisering og give en virkelig god bund for mine tilvalg. Det hele virkede fantastisk. Jeg kunne, dengang, simpelthen ikke forestille mig at det kunne holde mig fra at komme ind. Jeg fandt jo så ud af, at al ansøgning foregår i et system, der er ligeglad med, om man er dygtig og motiveret,« siger Tanja Andersen.

Et virvar af information

Ifølge Tanja Andersen har det mest forvirrende ved hele processen været vejledningen. Hun siger, at det ikke virker som om, der er nogen, der har overblik over alle reglerne, procedurerne og konsekvenserne. At ingen rigtig kan finde rundt i den jungle, de kalder “KU´s administrative system” – og at man i nogle tilfælde slet ikke aner, hvem man skal spørge.

Tanja Andersen beskriver overordnet sin vejledning som velmenene, men mangelfuld. Studievejlederen var helt ny i job og samtalen med ham efterlod hende uden afklaring. Hun forsøgte at gå til HUM-studenterservice, men havde svært ved at finde både deres åbningstider og lokaler. De havde nemlig, fra den ene dag til den anden, skiftet lokaler, siger hun.

»Jeg fandt ud af, at al ansøgning foregår i et system, der er ligeglad med, om man er dygtig og motiveret« – Tanja Andersen, bachelor i Japansk

»Man går til alle mulige forskellige vejledere for at få information, mens den, måske, vigtigste instans, HUM-studenterservice, overhovedet ikke var til at finde. Bare giv mig tallene – giv mig noget konkret jeg kan forholde mig til! Man lægger en enorm mængde energi i at give sig selv de bedste muligheder, og så får man at vide, at man har taget fejl hele vejen igennem. Og at man ikke kan gøre noget som helst for at komme tilbage på kurs. Det er simpelthen så frustrerende,« siger hun og tilføjer:

»Jeg kunne simpelthen ikke forestille mig, at jeg ikke ville komme ind. Jeg kunne ikke forestille mig, at en dygtig studerende, der som den eneste på sin årgang både har færdiggjort på normeret tid og ønsket at søge videre på samme studieretning, en studerende, der planlægger sit liv og ikke prøver at snyde systemet, ved at dumpe eksaminer og skyde fag … Ja, jeg kunne ganske enkelt ikke se så absurd et udfald.«

Kan ikke genkende kritikken

Jens Erik Mogensen, prodekan for uddannelse på Humaniora, kan overordnet set ikke genkende kritikken, men har ikke indblik i den konkrete sag.

»Studievejledningerne på Det Humanistiske Fakultet arbejder særdeles grundigt med Studiefremdriftsreformen og med at informere de studerende om, at de mister deres retskrav, hvis de holder pause efter bacheloruddannelsen. Med mit kendskab til vore dygtige studievejledere har jeg meget svært ved at forestille mig, at en studievejleder ville vejlede en studerende til at holde pause mellem BA og KA,« skriver han i sit svar per e-mail.

»Med mit kendskab til vore dygtige studievejledere har jeg meget svært ved at forestille mig, at en studievejleder ville vejlede en studerende til at holde pause mellem BA og KA« – Jens Erik Mogensen, prodekan for uddanelse på Humaniora

Han oplyser, at der ved vinteroptaget kun er én plads på Japanstudier, og at den deles med Kinastudier, så uden retskrav er det derfor nærmest umuligt at komme ind.

»Mit bedste råd er, at den studerende prøver at søge igen til sommer. Her er der 10 pladser på Japanstudier. Det kan godt være, at de alle sammen bliver brugt, så jeg kan ikke love noget,« skriver han.

I årene mellem 2015 og 2017 skal Københavns Universitet skære knap 4000 studiepladser væk. 2363 kommer fra kandidatoptaget og især humaniora og naturvidenskab er blevet ramt hårdt.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste