Uddannelse 19/12-16 10:10

Tanja tog kursus for at dygtiggøre sig - Nu kan hun ikke komme ind på kandidaten

Foto - Tanja tog kursus for at dygtiggøre sig
Billede: Privatfoto
UDDANNELSESLIMBO - Tanja Andersen afsluttede i sommers sin bachelor i Japanstudier og brugte derefter et semester på at dygtiggøre sig udenfor universitetet. Hendes ansøgning til kandidaten blev afvist, og nu sidder hun tilbage uden mulighed for at læse videre og blive færdig med sin uddannelse.

Tanja Andersen sidder fast i uddannelsessystemet. Da hun blev færdig med sin bachelor, valgte hun at bruge et semester på selvstudie. Hun tog et oversættelseskursus i japansk, som forberedelse til hendes specialisering, men da hun efterfølgende søgte videre ind på hendes kandidat, blev hun afvist. Der var ingen pladser til studerende uden retskrav.

Idet Tanja Andersen valgte at tage et semester væk fra universitetet, opgav hun nemlig sit retskrav - altså retten til at tage den kandidat, der er "den naturlige overbygning" til hendes bachelor.

Reglerne spænder ben for Tanja Andersen, der nu sidder ubehjælpeligt fast på vejen til drømme-uddannelsen.

»Det er enormt frustrerende. Det sidste år af min bachelor havde været rigtig hårdt, og jeg trængte til at få motivationen tilbage. Da jeg så fandt det her selvstudie-kursus, virkede det som en fantastisk mulighed. Det var en mulighed for at blive klædt bedre på til min specialisering og give en virkelig god bund for mine tilvalg. Det hele virkede fantastisk. Jeg kunne, dengang, simpelthen ikke forestille mig at det kunne holde mig fra at komme ind. Jeg fandt jo så ud af, at al ansøgning foregår i et system, der er ligeglad med, om man er dygtig og motiveret,« siger Tanja Andersen.

Et virvar af information

Ifølge Tanja Andersen har det mest forvirrende ved hele processen været vejledningen. Hun siger, at det ikke virker som om, der er nogen, der har overblik over alle reglerne, procedurerne og konsekvenserne. At ingen rigtig kan finde rundt i den jungle, de kalder "KU´s administrative system" - og at man i nogle tilfælde slet ikke aner, hvem man skal spørge.

Tanja Andersen beskriver overordnet sin vejledning som velmenene, men mangelfuld. Studievejlederen var helt ny i job og samtalen med ham efterlod hende uden afklaring. Hun forsøgte at gå til HUM-studenterservice, men havde svært ved at finde både deres åbningstider og lokaler. De havde nemlig, fra den ene dag til den anden, skiftet lokaler, siger hun.

»Jeg fandt ud af, at al ansøgning foregår i et system, der er ligeglad med, om man er dygtig og motiveret« - Tanja Andersen, bachelor i Japansk

»Man går til alle mulige forskellige vejledere for at få information, mens den, måske, vigtigste instans, HUM-studenterservice, overhovedet ikke var til at finde. Bare giv mig tallene – giv mig noget konkret jeg kan forholde mig til! Man lægger en enorm mængde energi i at give sig selv de bedste muligheder, og så får man at vide, at man har taget fejl hele vejen igennem. Og at man ikke kan gøre noget som helst for at komme tilbage på kurs. Det er simpelthen så frustrerende,« siger hun og tilføjer:

»Jeg kunne simpelthen ikke forestille mig, at jeg ikke ville komme ind. Jeg kunne ikke forestille mig, at en dygtig studerende, der som den eneste på sin årgang både har færdiggjort på normeret tid og ønsket at søge videre på samme studieretning, en studerende, der planlægger sit liv og ikke prøver at snyde systemet, ved at dumpe eksaminer og skyde fag … Ja, jeg kunne ganske enkelt ikke se så absurd et udfald.«

Kan ikke genkende kritikken

Jens Erik Mogensen, prodekan for uddannelse på Humaniora, kan overordnet set ikke genkende kritikken, men har ikke indblik i den konkrete sag.

»Studievejledningerne på Det Humanistiske Fakultet arbejder særdeles grundigt med Studiefremdriftsreformen og med at informere de studerende om, at de mister deres retskrav, hvis de holder pause efter bacheloruddannelsen. Med mit kendskab til vore dygtige studievejledere har jeg meget svært ved at forestille mig, at en studievejleder ville vejlede en studerende til at holde pause mellem BA og KA,« skriver han i sit svar per e-mail.

»Med mit kendskab til vore dygtige studievejledere har jeg meget svært ved at forestille mig, at en studievejleder ville vejlede en studerende til at holde pause mellem BA og KA« - Jens Erik Mogensen, prodekan for uddanelse på Humaniora

Han oplyser, at der ved vinteroptaget kun er én plads på Japanstudier, og at den deles med Kinastudier, så uden retskrav er det derfor nærmest umuligt at komme ind.

»Mit bedste råd er, at den studerende prøver at søge igen til sommer. Her er der 10 pladser på Japanstudier. Det kan godt være, at de alle sammen bliver brugt, så jeg kan ikke love noget,« skriver han.

I årene mellem 2015 og 2017 skal Københavns Universitet skære knap 4000 studiepladser væk. 2363 kommer fra kandidatoptaget og især humaniora og naturvidenskab er blevet ramt hårdt.

uni-avis@adm.ku.dk

Kommentarer

Latterlig historie. Lad os

By Helga on 29. december 2016, 16:52.

Latterlig historie.

Lad os lave nogle flere engelsksprogede uddannelser og give gratis uddannelse og i mange tilfælde også gratis SU til mennesker som ikke har bidraget med det mindste til vores samfund.

Og lad os hærge de danske studerende som er rigtig dygtige og intet har gjort for vi hader vores egne.

Jeg kan nemt dokumentere, at

By Peter on 26. december 2016, 20:03.

Jeg kan nemt dokumentere, at jeg har modtaget diametralt modsatrettede svar på det samme vigtige spørgsmål fra studievejledere fra to forskellige institutter, så jeg kan godt genkende problematikken. Vedrørende politikernes nye tiltag om direkte overgang fra BA til KA, er dette også meget problematisk, da mange - som jeg selv - ikke har mere uddannelsesstøtte tilbage, derfor er nødt til at arbejde næsten fuld tid sammen med studierne og derfor vil have mere end svært ved at færdiggøre kandidaten inden for den maximale ramme. Dette er endnu et eksempel på, at politikerne, ved deres meget uintelligente reformer, bidrager til nedviklingen af samfundet. Det har fra flere sider været spået, at befolkningen snart får nok og tager og smider vore uduelige, korrupte pseudo-politikere ud, så en genopretning af samfundet kan påbegyndes. Jeg tror på, at dette snart vil ske.

Nu Vigtigere med Sabatår inden Universitet

By Christian Schmidt on 26. december 2016, 15:25.

Hvis man SKAL tage fem år i træk, så er der da sandelig sabatår, der skal tages,

hvis man skal holde så længe, efter at man har afsluttet gymnasiet.

Der er ovenikøbet også det absolutte must, at man skal curse'me få et arbejde så

hurtigt som muligt efter de fem år, så sabatår efter gymnasiet kommer til at være

den eneste mulige pause i laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang tid!

Frovirrende vejledning

By Josephine on 23. december 2016, 8:46.

Jeg kan i dén grad genkende den forvirrende vejledning. Man vil gerne gøre tingene efter reglerne - det er jo ens uddannelse, det gælder. Men ingen ved helt, hvordan det er, og der er heller ikke styr på, hvor man så kan spørge. Der er nødt til at være en opstramning i den administrative afdeling, eller en meget klar oversigt over, hvor man kan henvende sig med hvilke spørgsmål, for det sker ofte at studievejlederen alligevel skal spørge i alle mulige andre afdelinger hvor man så skal vente deres svar. Det ville jo være hurtigere at kunne gå direkte til dem.

Dokumentation

By Line Traberg on 22. december 2016, 17:18.

Jeg sad i samme situation da jeg tog ud at rejse med DGI Verdensholdet et år efter færdiggjort bachelor - i god tro. Dimensioneren blev indført mens jeg var væk og vi var ca. 100 studerende der landet over havde handlet i god tro men fik afslag på vores kandidat. Efter en lang kamp lykkedes det os at få ministeren til at forlænge vores retskrav da vi rent juridisk kunne påpege at de ikke havde haft rent mel i posen.
Det jeg vil sige med det er - sørg for at samle alt det du har på skrift der vedrører den vejledning du fik (mails osv.) og kig godt efter i diverse regler og lovtekster om der er mulighed for at søge dispensation eller klage eller send det i det mindste til prodekanen så han kan se hvilken vejledning du har fået. Måske det kan hjælpe at grave helt ned i lovteksterne.
Du har min dybeste sympati - held og lykke!

Jeg skiftede studie efter lignende problem

By Klara on 22. december 2016, 16:09.

Jeg havnede netop i samme situation da jeg tog pause efter min bachelor. Jeg var på sidste årgang af den gamle studieordning, og vi var blevet lovet en overgangsordning til dem der havde bestået den "gamle" bachelor og skulle begynde på den nye studieordnings kandidat. Men imens jeg tog et pauseår efter bacheloren, blev den lovede overgangsordningen skrottet grundet økonomiske årsager, og jeg fik besked om at jeg ikke kunne blive optaget på den nye kandidat fordi jeg manglede fag som var kommet til den nye bachelor.

Efter meget forvirrende studievejledning, meget modstridig information fra studievejledere, formand for de studerende på studiet og administration på KU så endte det faktisk med at jeg totalt skiftede studie og skulle begynde forfra.

Virkelig ærgelig, og for samfundet spild af penge..

10 pladser

By Ida Kirkegaard on 22. december 2016, 15:29.

Hvis der virkelig er 10 pladser på japanstudiers kandidat til sommer, ser det da i det mindste ud til at historien får en lykkelig slutning - som tidligere BA-studerende på japanstudier har jeg nemlig ikke indtryk af at KA-delen har mere end 5 ansøgere selv i et godt år. Fra min årgang var der kun en enkelt der gik videre på overbygningen med retskrav, så med mindre Tanja er yderst uheldig burde der være plads til hende.

Når det så er sagt, kan jeg forestille mig at vi fremtiden vil se langt flere sager om studerende der er fanget efter en afsluttet bachelor, når reglerne om retskrav og forbudet mod dobbeltuddannelse støder sammen. En studerende med en afsluttet BA-uddannelse og forpasset retskrav vil med de nye regler så vidt jeg kan se reelt ingen mulighed have for at kvalificere sig til arbejdsmarkedet. Jeg frygter at vi kommer til at se en eksplosion i antallet af 'færdiguddannede' (men på virkelighedens danske arbejdsmarked uansættelige) bachelorer, der hverken kan færdiggøre deres uddannelse eller omskoles.

Udlandet

By Magnus on 22. december 2016, 15:02.

Har du overvejet at læse Japansk/Asiatiske studier i udlandet hvor de er lidt mere fleksible?

Mvh

Det er nu engang sådan

By Lars on 22. december 2016, 13:57.

Det er nu engang sådan reglerne for retskrav fungerer.

Det er absolut en sur situation, at der ikke er plads på den kandidatuddannelse man søger ind på, selvom man har den rigtige bacheloruddannelse. For et par år siden var der ikke adgangsbegrænsning på de fleste HUM uddannelser, så der ville der ikke have været et problem. Men så kom der en dimensionering fra de højere magter. Færre humanistiske kandidater tak.

Lovgivning og regler der står i vejen for menneskelige interesser er jo desværre hverdagen inden for offentlig forvaltning. Men det er derfor at reglerne findes - så de lovgivende magter kan styre hvad der foregår. Og de vil ikke have at man tager pause mellem bachelor og kandidat (du skal være hurtigt færdiguddannet).

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Fill in the blank
annonce
Campus 13/1-17 10:10

Træprofessor afliver tissehistorie

Manglende lindetræer
FARLIGE SALTE? - Ifølge TV2 er to lindetræer ved Studenterhuset blevet fældet, fordi de var blevet tisset i stykker. Men holder historien vand?

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk