Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studievenligt storbyliv, tak!

KAMPAGNE - I går skød Studenterrådet ved Københavns Universitet kampagnen 'Studiebyen KBH' i gang. De studerende stiller skarpt på horrible boligforhold og ruinerende transportpriser.

Det er en bekostelig affære at være studerende i en af verdens dyreste byer. Oven i købet behøver Københavns Kommune ikke at lokke studerende til med studievenlige tiltag, som universitetsbyerne i provinsen – de unge strømmer til, helt af sig selv.

Men nu skal det være slut, mener Studenterrådet ved Københavns Universitet, som de næste tre uger kører kampagnen ‘Studiebyen KBH’.

Paradoksale priser

Under overskriften ‘Køb billet eller bliv mæt’ skød 20 til 30 studerende i går kampagnen i gang.

De ville markere, at økonomien for københavner-studerende er så presset, at valget nærmest står mellem mad eller metroture. Det gjorde de ved at sætte sig ned på Islands Brygge Metrostation i fem minutter og spise æbler – en såkaldt flash mob.

De studerende vil hæve SU-rabatten på offentlig transport, fortæller næstformand for Studenterrådet ved KU Bjarke Lindemann Jepsen.

Han mener, det er paradoksalt, at mange studerende flytter ud i forstæderne på grund af boligmangel eller den høje husleje i København, og at besparelsen så blot bliver ædt op af højere transportudgifter.

Billigere for få – dyrere for mange

Nye regler for transportrabat for studerende på videregående uddannelser betyder ellers, at pendlere, der kommer langvejs fra, kan spare flere tusind kroner.

LÆS: Billigere at komme langvejs fra

Men det er de få, det kommer til gode, mener Bjarke Lindemann Jepsen. Til gengæld er det blevet dyrere at rejse halvlangt. For eksempel er transportudgiften steget med 100 kroner om måneden, hvis man bor i Glostrup og studerer i København.

»Det er rigtig godt for de studerende, der rejser langt til uddannelsesinstitutioner i udkantsområder, men vi efterspørger en mere fleksibel ordning, hvor man for eksempel også kan komme rundt i København til en rimelig pris,« siger han.

Få gang i byggeriet

Det andet formål med kampagnen er at få flere billige studieboliger i København.

Ifølge Studenterrådet har Københavns Kommune nemlig ikke lavet tiltag på boligområdet for studerende de sidste 15 år:

»Københavns Universitet havde et historisk optag i sommer. Og vi ved, at antallet af københavnske studerende vil stige med 30.000 de kommende ti år. Samtidig har der været ‘midlertidigt’ byggestop for offentligt byggede kollegier siden 1995. Det hænger jo ikke sammen,« siger Bjarke Lindemann Jepsen med henvisning til tal fra Ungdommens Analyseenhed.

Et ‘holistisk’ studieliv

Kampagnen løber frem til 1. april og vil indeholde både happenings, politiske udspil og debatindlæg. Formålet er at råbe politikerne i Københavns Kommune og på Christiansborg op og få dem til at tage ansvar for studieforholdene i Danmarks største uddannelsesby.

Studenterrådet mener, at de forskellige aspekter af studielivet hænger sammen. Og at det netop er med til at legitimere deres kampagne over for politikerne.

»Det er klart, at hvis vi får forbedret de studerendes transport- og boligmarkedsvilkår, så vil vi også se studerende, der trives bedre og har en større tilknytning til studiet – og færre vil droppe ud af deres uddannelse,« siger kampagnesekretær Mads Wilmann.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste