Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Brugerbetaling eller materialeafgift?

FORVIRRING - Vi er blevet kontaktet af studerende, der undrer sig over, at de skal betale for at bruge KU's udstyr under kurser. De synes, det ligner brugerbetaling på KUA. Ifølge KU er der tale om en materialeafgift. Men hvad er egentlig forskellen?

Betal 100 kroner og få lov til at låne filmudstyr, som du er afhængig af bruge, for at kunne gennemføre et obligatorisk kursusforløb.

Det er vilkårene for studerende på kurset Audiovisuel Formidling. Men minder det ikke om ulovlig brugerbetaling, undrer en af de skeptiske studerende sig, som henvendte sig til Uniavisen.

Ifølge studieleder på Film- og Medievidenskab Jesper Koppel er der tale om en helt lovlig materialafgift.

Materialeafgiften sikrer de studerende

»Materialeafgiften er indført helt tilbage i 1989, og den er clearet helt oppe i systemet. Grunden til at man kunne indføre ordningen var, at man på de våde fag (naturvidenskaberne, red.) havde en materialeafgift, der skulle dække de studerendes slid på redskaberne under forsøg og opgaveløsning. Den afgift, de studerende betaler dækker slid og eventuelle reparationer, som bliver trukket fra den pågældende konto. Alt hvad der heder driftsomkostninger, ligger et andet sted,« siger Jesper Koppel.

Ifølge studielederen er der klare retningslinjer for, hvilke udgifter materialeafgiftskontoen kan dække. Det indebærer blandt andet en skarp opdeling mellem på den ene side indkøb af nyt udstyr, der dækkes af afdelingens driftsomkostninger, og på den anden side slid på kabler, lamper, klemmer til lysudstyr eller småting, der forsvinder under opgaveløsning. Kontoen dækker også udgifter til større reparationer i forbindelse med forkert håndtering af udstyr eller tyveri.

Dækker ingen lønninger eller julefrokoster

En del studerende er utilfredse med, at de ikke har modtaget en kvittering. Men det er tilsyneladende blot fordi, de ikke har bedt om det.

»Hvis de studerende beder om en kvittering, så kan de få det. Men der kan være travlt tidligt om morgenen, når 30 studerende skal hente udstyr på samme tid. De studerende kan altid komme på et senere tidspunkt og få skrevet en kvittering. Det er der ingen problemer i. Alle betalinger bliver registreret,« siger Koppel.

Koppel understreger, at der er strenge regler for, hvad afdelingen kan anvende materialeafgiften til. Alle de indbetalte penge bliver anvendt direkte eller indirekte på de studerende og deres uddannelse.

»Pengene går altså ikke til løn eller julefrokoster.«

Brugerbetaling i forklædning

Studenterrådets formand Bjarke Lindemann Jepsen siger, at brugerbetaling på universitetet er en kompleks diskussion, men han er grundlæggende imod al form for betaling.

»Principielt er vi i Studenterrådet imod brugerbetaling, for så er der ikke tale om gratis uddannelse. Det er vores overordnede tilgang til det. Materialeafgiften i lovgivningen er kritisabel, og strukturelt set burde den afskaffes, for det er en reel brugerbetaling,« siger Bjarke Lindemann Jepsen.

Det er på tide at afdække de skjulte smuthuller i lovgivningen, mener Bjarke Lindemann Jepsen.

line.hjorth@adm.ku.dk

Seneste