Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Uniavisens læsere bekræfter fordomme

SOVJETISKE TILSTANDE - Uniavisens stikprøve-valg bekræfter tendensen: studerende og akademikere er røde.

Bare så ingen er i tvivl: Det er uvidenskabeligt, når Universitetsavisen holder prøvevalg til Folketinget her på hjemmesiden ved at lade læserne klikke på deres foretrukne parti. Men fordi resultaterne nok trods alt giver et fingerpeg om, hvad læserne mener, deler vi dem lige alligevel.

480 havde stemt, da denne artikel blev til.

De knap 500 stemmer bekræfter det resultat, som Gallup havde fundet i 2010, og som vi refererede i artiklen Københavns Universitet stemmer rødt.

Radikale høster nye stemmer

Men der er også sket ændringer, hvis man skal tro stikprøven på vores hjemmeside. Det Radikale Venstre, som fik 10,7 procent af læsernes stemmer ifølge Gallup-undersøgelsen, kan tiltrække hele 26 procent i vores aktuelle stikprøve. Det er – alt efter hvilken del af De Radikales politik, læserne har fundet tiltrækkende – enten en markant venstredrejning (indvandrerne) eller højredrejning (pengene).

Forskellen i tilslutning til De Radikale i de to undersøgelser er en stor del af årsagen til, at rød blok i Gallups undersøgelse i alt får 55,2 procent af det samlede stemmetal, mens rød blok i Uniavisen.dk’s undersøgelse opnår hele 72 procent. (I det her regnestykke er gruppen af ‘ved ikke’-besvarelser ikke sorteret fra).

Måske er den røde blok ikke kun større end i 2010, men også rødere. For selv om både Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti får ret store stemmetal i hjemmesidens stikprøve (11 og 13 procent), så er det Enhedslisten, der har klart bedst fat i det røde segment. 22 procent kan det lillebitte parti score hos Universitetsavisens læsere. Til Gallup oplyste kun 8,3 procent, at de stemte helt infrarødt, om man så må sige.

Uriasposten har drøftet undersøgelsen

Artiklen om de røde universitetslæsere har været en tur forbi hjemmesiden Uriasposten, som ser ud til at have succes med at tiltrække et ikke-socialistisk læsersegment.

»De røde universiteter burde af mange gode, objektive grunde beskæres kraftigt. Og en borgerlig regering kunne gøre det uden at tabe stemmer. Hvorfor sker det så ikke?« spørger Crass Børsting vemodigt i en kommentar.

Andre kommentarer antyder, at det hele på en eller anden måde handler om islam.

Hitler havde bedre fat i de unge

Læseren anti-marx anno dazumal maner dog til besindighed og minder om, at det ikke er alle, der er så åndssvage, at de læser Universitetsavisen.

»Jeg underviser selv på KU og læser den aldrig og der kan sagtens være læsere, der ikke er tilknyttet KU,« påpeger anti-marx anno dazumal og foreslår, at venstresnoetheden blandt læserne kan være historisk betinget.

»Der hænger en tyktflydende efterbyrd fra 1968 på KU, ingen tvivl om det,« skriver han, malerisk. Desuden har universiteter altid tiltrukket folk med ekstreme synspunkter:

»Tidligere var de ofte borgerligt orienterede eller højreradikale. Mussolini og Hitler kunne f.eks takke universiteternes lærere og studerende for massivt at gå foran i deres revolutioner. Og de havde mere succes med det end de røde studerende og lærere på universiteterne i Danmark efter 1968, der nu sidder skuffede tilbage med skægget i postkassen.«

Ikke længere alene over madpakken

En anden læser – Menig 442 – synes, det er synd for Dansk Folkepartis støtter i universitetsverdenen.

»De par stykker, som stemmer på DF, får det svært med dem med det gode menneskesyn. Med udgangspunkt i deres gode menneskesyn, anser de det for legitimt, at være onde over for modstandere af det multikulturelle helvede.«

Ak. Hvis Uriaspostens læsere ser rødt, når landets ældste universitet viser sig at være, ja, rødt, så vil stikprøven på avisens hjemmeside måske skubbe folkene på Uriasposten helt ud af den synlige farveskala.

Til gengæld kan det måske varme sjælen hos førnævnte Menig 442, at Dansk Folkeparti ville få et noget flottere valg, end Gallup forudsiger, hvis magten lå hos Uniavisen.dk’s 2011-vælgere: Hver gang hundrede mennesker stimler sammen i KUA’s kantine, vil tre kunne high-five for DF’s fortsatte fremgang og succes. Men ifølge Gallup ville kantinen kun have bespist en enkelt, ensom DF’er.

Og intet menneske bør spise frokost helt alene.

chz@adm.ku.dk

Seneste