22/12-16 11:11

Støtteerklæring fra ansatte er ikke opbakning til fyringen af Thybo

Geocenter parkeringsplads1
Billede: Anders Fjeldberg
AFGØRENDE SAMTALE - Efter at være blevet suspenderet har professor Hans Thybo på P-pladsen uden for instituttet en samtale med den postdoc, som er fyringssagens hovedvidne. KU hævder, at Thybo her har lagt pres på den yngre forsker for at få ham til at påvirke sagens gang.
FYRINGSSAG – En støtteerklæring fra medarbejderne på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning blev i flere medier udlagt som opbakning til fyringen af deres kollega Hans Thybo, men det er ikke tilfældet.

Afskedigelsen af geologiprofessor Hans Thybo er blevet kritiseret af studerende, internationale fagfæller, KU-bestyrelsesmedlemmer og et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter, Nature.

Det vakte derfor opsigt, da Berlingske den 19. december kunne afsløre, at medarbejderne på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN), hvor Thybo også var ansat, har sendt to erklæringer til rektor, hvor de udtrykker deres støtte til ledelsen på instituttet.

»Vi medarbejdere kan og vil slet ikke forholde os til den konkrete sag« - Bruno Bilde Jørgensen, senior konsulent på IGN og næstformand for det lokale samarbejdsudvalg

Det blev udlagt som om, at de bakker op om fyringen af deres kollega, men det er ikke tilfældet.

»Tanken er udelukkende at fortælle, at vi som medarbejdere på IGN fortsat har tillid til vores lokale institutledelse, og intet andet,« siger Bruno Bilde Jørgensen, senior konsulent på IGN og næstformand for det lokale samarbejdsudvalg.

Vil ikke forholde sig til fyringen

Støtteerklæringerne er ikke blevet offentliggjort, men ifølge en artikel på KUnet står der i den ene:

»På foranledning af den negative presseomtale af fyringen af professor Hans Thybo har der rejst sig især ekstern kritik mod ledelsen på institut,- fakultet- og KU-niveau. Uden at ville eller kunne kommentere den konkrete sag, vil vi gerne give udtryk for, at vi fortsat har tillid til institutledelsen og et godt samarbejde med institutleder Claus Beier. Dette omfatter alle aspekter i instituttets virke.«

Men det betyder altså ikke, at medarbejderne støtter fyringen af Thybo.

»Vi medarbejdere kan og vil slet ikke forholde os til den konkrete sag,« siger Bruno Bilde Jørgensen, der har skrevet under på støtteerklæringen.

To adskilte ting

Dansk Magisterforenings formand Camilla Gregersen bakker IGN-medarbejderne op.

Støtteerklæringen og sagen om Hans Thybos fyring skal betragtes som to adskilte ting, påpeger hun.

»Erklæringen fra tillidsrepræsentanterne handler om, at underskriverne har behov for at lægge afstand til den negative omtale af ledelsen på deres institut. Medarbejderne forholder sig ikke til den konkrete afskedigelsessag, men konstaterer blot, at de fortsat har tillid til deres institutledelse. De lokale tillidsrepræsentanter bakker selvfølgelig op om, at der skal være saglige grunde til en opsigelse,« skriver Camilla Gregersen i en mail.

»DM fortsætter den ansættelsesretlige sag mod ledelsen på KU, fordi vi ikke mener, der er tilstrækkeligt grundlag for en fyringssag« - Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforenings

Hun fortsætter:

»I DM forholder vi os til det ansættelsesretlige, når nogen bliver fyret, dvs. om der er juridisk grundlag for en afskedigelse. DM fortsætter den ansættelsesretlige sag mod ledelsen på KU, fordi vi ikke mener, der er tilstrækkeligt grundlag for en fyringssag. Det gør vi altid i sager, som vi mener er afgjort på et for tyndt grundlag. Vi kan ikke acceptere et skred i ansættelsessikkerheden og tager os altid af sager, hvor der er tale om usaglige begrundelser for en fyring,«

clba@adm.ku.dk