20/4-12 10:10

Skandinavisk nyhedsoverblik

Skandinavien2
Billede: Photos.com
APRIL 2012, UGE 16 - Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik - Sverige lokker internationale topforskere med 1 mia. - 65.500 eksaminander fik svar på internettet før eksamen - Livslønnen højere for faglærte end for akademikere - Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive - Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter.

Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik

Fire svenske professorer går kraftigt i rette med en påstand, som ofte har været fremført i de svenske medier igennem de sidste 10 år af den svenske regering og erhvervsliv: at svenskerne skulle være dårlige til at udnytte universiteternes forskning kommercielt. Professorerne, herunder Merle Lund, professor i forskningspolitik ved Lunds Universitet, fremfører og gennemgår en række argumenter for, at påstanden ikke holder vand, i et fælles indlæg i Nyteknik.se.

Sverige lokker internationale topforskere med en mia. svenske kroner

Sverige skyder nu en milliard svenske kroner i et internationalt forskningsinstitut i Stockholm, med op til 1.000 forskere knyttet til centret. Målet er at lokke topforskere til fra hele verden, siger den svenske uddannelsesminister Jan Björklund til Dagens Nyheter. Hovedområderne for centrets forskning bliver medicin, biologi, kemi, teknik og matematik.

65.500 svenske eksaminander fik svar på internettet inden eksamen

Hov! I Sverige har Aftonbladet afsløret fusk med en adgangsgivende eksamen, högskoleprovet, til samtlige landets videregående uddannelsesinstitutioner. 65.500 håbefulde studerende tog prøven, men allerede 18 minutter inden prøven gik i gang, lå der svar på nogle af prøvens spørgsmål på internettet.

Livslønnen højere for faglærte end for akademikere

I Norge er en akademisk mastergrad, der er taget under et langstrakt uddannelsesforløb, slet ikke nogen garanti for at tjene 'mange penge'. Akademikere tjener nemlig i snit ikke mere end faglærte – håndværkere med svendebrev – hvis der ses på lønindtægter over et helt liv, viser statistik fra Statistisk Sentralbyrå. Det skriver Teknisk Ukeblatt.

Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive

En netportal skal forsøge at vurdere kvaliteten af alle uddannelser i Norge for nye studerende, men den bliver kritiseret for ikke at sikre sig nok baggrundsmateriale, inden den vurderer for eksempel lærer- og tolkeutddannelsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til at være den dårligste uddannelse i Norge. En seniorrådgiver fra Nasjonalt Organ for Kvalitetet i Utdanningen medgiver, at 'datamaterialet har store udviklingsmuligheder', skriver Aftenposten.no

Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter

Norske universiteter (og högskoler) er kommet frem med efterårets nye studier. Var det for eksempel noget at kunne studere app-udvikling, arktiske naturressourcer, aquatic food production, lulesamisk sprog eller boreteknologi? Så er det bare med at kikke i en vejviser udarbejdet af norske Teknisk Ukeblatt. Vil man være virkelig skandinavisk i sit studievalg, kan man hoppe på en masteruddannelse i landscape planning på Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge i samarbejde med Københavns Universitet og Sveriges Lantbruksuniversitet.

Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Uddannelse 20/11-14 13:22

Fakultetsdirektør – Blokade truer eksamensplanlægningen

STUDENTERPROTEST - Kristian Boye Petersen afviser at have truet de studerende. Han har kun oplyst dem om ordensreglementet på universitetet, siger han - men afviser ikke, at politiet som sidste udvej kan blive involveret igen.

Blokade af Institut for Medier, Erkendelse og Formidling politiet kommer

STUDENTERPROTEST - De studerende, der blokerer Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, har haft besøg af politiet. De risikerer at blive udskrevet af universitetet, hvis de ikke stopper deres aktion, lød beskeden. Alligevel fortsætter de.

Politik 19/11-14 12:16 3

På jagt efter institut-blokaden

Blokade af Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

STUDENTERAKTIVISME – Det var ikke nemt at finde aktionsgruppen Et andet universitets blokade på KUA, men den er der. På tredje sal i bygning 14.

Campus 19/11-14 11:53

Nye videobloggere på Uniavisen

Sir Daily Snow_Header
LEVENDE BILLEDER - Mød den hovedrige SU-modtager H.C., statskundskabs-artisten Ragnarr og Tobias, der er lektor i naturvidenskab og som har regnet den ud.
Marxistiske Studerende
Debat 19/11-14 11:14

Vi vil ikke bruges i strid om censur

CENSUR - Marxistiske Studerende tager afstand fra at blive brugt af fakultetsdirektøren på Humaniora som argument for, at der ikke skulle være censur på KUA.