20/4-12 11:11

Skandinavisk nyhedsoverblik

Skandinavien2
Billede: Photos.com
APRIL 2012, UGE 16 - Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik - Sverige lokker internationale topforskere med 1 mia. - 65.500 eksaminander fik svar på internettet før eksamen - Livslønnen højere for faglærte end for akademikere - Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive - Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter.

Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik

Fire svenske professorer går kraftigt i rette med en påstand, som ofte har været fremført i de svenske medier igennem de sidste 10 år af den svenske regering og erhvervsliv: at svenskerne skulle være dårlige til at udnytte universiteternes forskning kommercielt. Professorerne, herunder Merle Lund, professor i forskningspolitik ved Lunds Universitet, fremfører og gennemgår en række argumenter for, at påstanden ikke holder vand, i et fælles indlæg i Nyteknik.se.

Sverige lokker internationale topforskere med en mia. svenske kroner

Sverige skyder nu en milliard svenske kroner i et internationalt forskningsinstitut i Stockholm, med op til 1.000 forskere knyttet til centret. Målet er at lokke topforskere til fra hele verden, siger den svenske uddannelsesminister Jan Björklund til Dagens Nyheter. Hovedområderne for centrets forskning bliver medicin, biologi, kemi, teknik og matematik.

65.500 svenske eksaminander fik svar på internettet inden eksamen

Hov! I Sverige har Aftonbladet afsløret fusk med en adgangsgivende eksamen, högskoleprovet, til samtlige landets videregående uddannelsesinstitutioner. 65.500 håbefulde studerende tog prøven, men allerede 18 minutter inden prøven gik i gang, lå der svar på nogle af prøvens spørgsmål på internettet.

Livslønnen højere for faglærte end for akademikere

I Norge er en akademisk mastergrad, der er taget under et langstrakt uddannelsesforløb, slet ikke nogen garanti for at tjene 'mange penge'. Akademikere tjener nemlig i snit ikke mere end faglærte – håndværkere med svendebrev – hvis der ses på lønindtægter over et helt liv, viser statistik fra Statistisk Sentralbyrå. Det skriver Teknisk Ukeblatt.

Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive

En netportal skal forsøge at vurdere kvaliteten af alle uddannelser i Norge for nye studerende, men den bliver kritiseret for ikke at sikre sig nok baggrundsmateriale, inden den vurderer for eksempel lærer- og tolkeutddannelsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til at være den dårligste uddannelse i Norge. En seniorrådgiver fra Nasjonalt Organ for Kvalitetet i Utdanningen medgiver, at 'datamaterialet har store udviklingsmuligheder', skriver Aftenposten.no

Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter

Norske universiteter (og högskoler) er kommet frem med efterårets nye studier. Var det for eksempel noget at kunne studere app-udvikling, arktiske naturressourcer, aquatic food production, lulesamisk sprog eller boreteknologi? Så er det bare med at kikke i en vejviser udarbejdet af norske Teknisk Ukeblatt. Vil man være virkelig skandinavisk i sit studievalg, kan man hoppe på en masteruddannelse i landscape planning på Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge i samarbejde med Københavns Universitet og Sveriges Lantbruksuniversitet.

Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Debat 28/8-15 9:24

Dekanens svar til Pernille Birch

Troels Østergaard Sørensen - bredformat
ADMINISTRATION - Svar til økonomistuderende Pernille Birch, som skriver om sine frustrerende oplevelser med holdtilmelding og It-support.
Foto - Pernille Birch debat
DEBATINDLÆG - »Jeg er så tit i karambolage med den enorme administration, der alligevel ikke evner at løfte meget simple opgaver« skriver økonomistuderende.
Fredagsbar guide forside
VANDINGSHULLER - Det er en stolt traditionen at fejre ugens akademiske bedrifter med at brænde hjerneceller af. Find KU-campus' bedste barer og klubber her.
Debat 26/8-15 9:35

Godt begyndt er halvt fuldendt

Malou Astrup
KLUMME - Universitetet er ikke hugget i sten – vi skaber vores uddannelser og vores egne studier, mens vi er her.