20/4-12 11:11

Skandinavisk nyhedsoverblik

Skandinavien2
Billede: Photos.com
APRIL 2012, UGE 16 - Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik - Sverige lokker internationale topforskere med 1 mia. - 65.500 eksaminander fik svar på internettet før eksamen - Livslønnen højere for faglærte end for akademikere - Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive - Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter.

Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik

Fire svenske professorer går kraftigt i rette med en påstand, som ofte har været fremført i de svenske medier igennem de sidste 10 år af den svenske regering og erhvervsliv: at svenskerne skulle være dårlige til at udnytte universiteternes forskning kommercielt. Professorerne, herunder Merle Lund, professor i forskningspolitik ved Lunds Universitet, fremfører og gennemgår en række argumenter for, at påstanden ikke holder vand, i et fælles indlæg i Nyteknik.se.

Sverige lokker internationale topforskere med en mia. svenske kroner

Sverige skyder nu en milliard svenske kroner i et internationalt forskningsinstitut i Stockholm, med op til 1.000 forskere knyttet til centret. Målet er at lokke topforskere til fra hele verden, siger den svenske uddannelsesminister Jan Björklund til Dagens Nyheter. Hovedområderne for centrets forskning bliver medicin, biologi, kemi, teknik og matematik.

65.500 svenske eksaminander fik svar på internettet inden eksamen

Hov! I Sverige har Aftonbladet afsløret fusk med en adgangsgivende eksamen, högskoleprovet, til samtlige landets videregående uddannelsesinstitutioner. 65.500 håbefulde studerende tog prøven, men allerede 18 minutter inden prøven gik i gang, lå der svar på nogle af prøvens spørgsmål på internettet.

Livslønnen højere for faglærte end for akademikere

I Norge er en akademisk mastergrad, der er taget under et langstrakt uddannelsesforløb, slet ikke nogen garanti for at tjene 'mange penge'. Akademikere tjener nemlig i snit ikke mere end faglærte – håndværkere med svendebrev – hvis der ses på lønindtægter over et helt liv, viser statistik fra Statistisk Sentralbyrå. Det skriver Teknisk Ukeblatt.

Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive

En netportal skal forsøge at vurdere kvaliteten af alle uddannelser i Norge for nye studerende, men den bliver kritiseret for ikke at sikre sig nok baggrundsmateriale, inden den vurderer for eksempel lærer- og tolkeutddannelsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til at være den dårligste uddannelse i Norge. En seniorrådgiver fra Nasjonalt Organ for Kvalitetet i Utdanningen medgiver, at 'datamaterialet har store udviklingsmuligheder', skriver Aftenposten.no

Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter

Norske universiteter (og högskoler) er kommet frem med efterårets nye studier. Var det for eksempel noget at kunne studere app-udvikling, arktiske naturressourcer, aquatic food production, lulesamisk sprog eller boreteknologi? Så er det bare med at kikke i en vejviser udarbejdet af norske Teknisk Ukeblatt. Vil man være virkelig skandinavisk i sit studievalg, kan man hoppe på en masteruddannelse i landscape planning på Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge i samarbejde med Københavns Universitet og Sveriges Lantbruksuniversitet.

Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Mie Sofie Andersen_SR
Debat 30/9-14 22:26

Man kan ikke skære studiepladser med tilbagevirkende kraft

KLUMME - Enten vil ministeren fjerne studerendes ret til at tage en kandidatuddannelse efter deres bachelor. Eller også vil hun tvinge Københavns Universitet til at uddanne 580 studerende uden finansiering, hvilket vil forringe KU's øvrige uddannelser. Ingen af delene er acceptable, skriver Studenterrådets formand.

University of California

UDREJSE - Vancouver, Sydney eller NYC? Sidste år søgte 761 studerende fra Københavns Universitet om et udvekslingsophold uden for Europa, og der er rift om pladserne på de populære universiteter. Her er de 10 mest søgte.

Studenterrådet demo adgangsbegrænsning 1
REGNESTYKKET - KU frygter at miste 65 millioner kroner i uddannelsesbudgettet, hvis regeringen ikke vil finansiere kandidatuddannelser til studerende med retskrav.
foto_KU trækker varslingbrev om studieaktivitet tilbage

ULOVLIGT - KU har fejltolket lovparagraf om studieaktivitetskrav. Universiteterne må ikke kræve, at studerende består et bestemt antal ECTS-point for at forblive indskrevet på uddannelsen, præciserer Uddannelsesministeriet. Det betyder, at KU må undlade at håndhæve eksisterende krav.

Ulf Hedetoft_dimensionering
Debat 29/9-14 8:29 2

Kald en spade en spade - en dimensionerende kommentar

SYNSPUNKT – Meget tyder på, at regeringens dimensioneringsmodel snarere er en spareøvelse end et forsøg på at geare kandidatudbuddet til arbejdsmarkedets behov. Ellers er det svært at forklare, hvorfor det ikke er BA-optaget, der reguleres, skriver Ulf Hedetoft, dekan på Hum.

Leon Bentkowski
Debat 26/9-14 14:48

En Cand.Ubrugeligs tur i mediemøllen

DEBAT – Leon Bentkowski er til sin egen overraskelse blevet en del af uddannelsesministerens argumentation for forslaget om at skære ned på antallet af kandidater. Her forklarer han, hvor han ikke er »absolut enig« i forslaget.

Bjørn Quistorff
Debat 26/9-14 13:24 3

Så fik vi lige en administrativ opgave mere!

LEVERANDØRSKIFT - Hvorfor skal samtlige medarbejdere med et SIM-kort ulejliges med at udføre KU's it-administrative opgaver? Spørger professor Bjørn Quistorff.

Misty timelapse
TIMELAPSE - Statens Naturhistoriske Museum åbner om kort tid en udstilling af den nyindkøbte dinosaurus Misty. Se Misty blive samlet på ét minut i video.
Studenterrådet demo adgangsbegrænsning 2
OPTAG - Uddannelsesministerens planer om at skære 4.000 studiepladser, heriblandt 614 på Københavns Universitet, fik en flok studerende til at demonstrere foran hendes kontor på Slotsholmen.