20/4-12 11:11

Skandinavisk nyhedsoverblik

Skandinavien2
Billede: Photos.com
APRIL 2012, UGE 16 - Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik - Sverige lokker internationale topforskere med 1 mia. - 65.500 eksaminander fik svar på internettet før eksamen - Livslønnen højere for faglærte end for akademikere - Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive - Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter.

Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik

Fire svenske professorer går kraftigt i rette med en påstand, som ofte har været fremført i de svenske medier igennem de sidste 10 år af den svenske regering og erhvervsliv: at svenskerne skulle være dårlige til at udnytte universiteternes forskning kommercielt. Professorerne, herunder Merle Lund, professor i forskningspolitik ved Lunds Universitet, fremfører og gennemgår en række argumenter for, at påstanden ikke holder vand, i et fælles indlæg i Nyteknik.se.

Sverige lokker internationale topforskere med en mia. svenske kroner

Sverige skyder nu en milliard svenske kroner i et internationalt forskningsinstitut i Stockholm, med op til 1.000 forskere knyttet til centret. Målet er at lokke topforskere til fra hele verden, siger den svenske uddannelsesminister Jan Björklund til Dagens Nyheter. Hovedområderne for centrets forskning bliver medicin, biologi, kemi, teknik og matematik.

65.500 svenske eksaminander fik svar på internettet inden eksamen

Hov! I Sverige har Aftonbladet afsløret fusk med en adgangsgivende eksamen, högskoleprovet, til samtlige landets videregående uddannelsesinstitutioner. 65.500 håbefulde studerende tog prøven, men allerede 18 minutter inden prøven gik i gang, lå der svar på nogle af prøvens spørgsmål på internettet.

Livslønnen højere for faglærte end for akademikere

I Norge er en akademisk mastergrad, der er taget under et langstrakt uddannelsesforløb, slet ikke nogen garanti for at tjene 'mange penge'. Akademikere tjener nemlig i snit ikke mere end faglærte – håndværkere med svendebrev – hvis der ses på lønindtægter over et helt liv, viser statistik fra Statistisk Sentralbyrå. Det skriver Teknisk Ukeblatt.

Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive

En netportal skal forsøge at vurdere kvaliteten af alle uddannelser i Norge for nye studerende, men den bliver kritiseret for ikke at sikre sig nok baggrundsmateriale, inden den vurderer for eksempel lærer- og tolkeutddannelsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til at være den dårligste uddannelse i Norge. En seniorrådgiver fra Nasjonalt Organ for Kvalitetet i Utdanningen medgiver, at 'datamaterialet har store udviklingsmuligheder', skriver Aftenposten.no

Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter

Norske universiteter (og högskoler) er kommet frem med efterårets nye studier. Var det for eksempel noget at kunne studere app-udvikling, arktiske naturressourcer, aquatic food production, lulesamisk sprog eller boreteknologi? Så er det bare med at kikke i en vejviser udarbejdet af norske Teknisk Ukeblatt. Vil man være virkelig skandinavisk i sit studievalg, kan man hoppe på en masteruddannelse i landscape planning på Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge i samarbejde med Københavns Universitet og Sveriges Lantbruksuniversitet.

Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Politik 24/4-15 12:53

Pause mellem bachelor og kandidat kræver ja fra forligspartier

STUDIEPAUSE – Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen vil tillade de studerende at holde to års pause inden kandidaten, men det kan ikke lade sig gøre uden støtte fra Venstre og Konservative, viser hendes svar til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg.

IT bøvl

STUDIETILMELDING - Universiteterne må behandle studietilmeldinger manuelt efter fremdriftsreformen. It-systemet STADS understøtter ikke fremdriftsreformens krav om, at det nu er universitetets ansvar, at de studerende skal læse på fuld tid.

Campus 22/4-15 10:54

Klap en hund før eksamen

Puppy room01

TERAPI – Fire hunde er installeret i et såkaldt 'puppy room' på Nottingham Trent University i Midtengland for at give de studerende muligheden at kunne stresse af i perioder op til eksamen.

Marie Thomsen, Studenterrådet
Debat 21/4-15 13:35

En antropolog i Brugsen

KLUMME - Sofie Carsten Nielsens forslag er ikke dumt. Det er en fremragende idé at udvide retskravet.
Jens Stoltenberg og Lykke Friis på CSS
Politik 20/4-15 18:10

8 citater fra NATO-bossen

TOPVISIT - NATO's generalsekretær lagde vejen forbi KU for at fortælle om forsvarsalliancens store hovedpiner i øst og syd. Her er otte af de mest bemærkelsesværdige citater fra seancen.

Vinder af Ph.d Cup - officielt foto
Videnskab 18/4-15 21:32

KU-forsker vinder Ph.d. Cup

FORSKNING – Johan Andersen-Ranberg præsenterede sine forskningsresultater så imponerende til årets finale i Ph.d. Cup, at han endte øverst på podiet, da dommerne var færdige med voteringen.