20/4-12 11:11

Skandinavisk nyhedsoverblik

Skandinavien2
Billede: Photos.com
APRIL 2012, UGE 16 - Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik - Sverige lokker internationale topforskere med 1 mia. - 65.500 eksaminander fik svar på internettet før eksamen - Livslønnen højere for faglærte end for akademikere - Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive - Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter.

Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik

Fire svenske professorer går kraftigt i rette med en påstand, som ofte har været fremført i de svenske medier igennem de sidste 10 år af den svenske regering og erhvervsliv: at svenskerne skulle være dårlige til at udnytte universiteternes forskning kommercielt. Professorerne, herunder Merle Lund, professor i forskningspolitik ved Lunds Universitet, fremfører og gennemgår en række argumenter for, at påstanden ikke holder vand, i et fælles indlæg i Nyteknik.se.

Sverige lokker internationale topforskere med en mia. svenske kroner

Sverige skyder nu en milliard svenske kroner i et internationalt forskningsinstitut i Stockholm, med op til 1.000 forskere knyttet til centret. Målet er at lokke topforskere til fra hele verden, siger den svenske uddannelsesminister Jan Björklund til Dagens Nyheter. Hovedområderne for centrets forskning bliver medicin, biologi, kemi, teknik og matematik.

65.500 svenske eksaminander fik svar på internettet inden eksamen

Hov! I Sverige har Aftonbladet afsløret fusk med en adgangsgivende eksamen, högskoleprovet, til samtlige landets videregående uddannelsesinstitutioner. 65.500 håbefulde studerende tog prøven, men allerede 18 minutter inden prøven gik i gang, lå der svar på nogle af prøvens spørgsmål på internettet.

Livslønnen højere for faglærte end for akademikere

I Norge er en akademisk mastergrad, der er taget under et langstrakt uddannelsesforløb, slet ikke nogen garanti for at tjene 'mange penge'. Akademikere tjener nemlig i snit ikke mere end faglærte – håndværkere med svendebrev – hvis der ses på lønindtægter over et helt liv, viser statistik fra Statistisk Sentralbyrå. Det skriver Teknisk Ukeblatt.

Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive

En netportal skal forsøge at vurdere kvaliteten af alle uddannelser i Norge for nye studerende, men den bliver kritiseret for ikke at sikre sig nok baggrundsmateriale, inden den vurderer for eksempel lærer- og tolkeutddannelsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til at være den dårligste uddannelse i Norge. En seniorrådgiver fra Nasjonalt Organ for Kvalitetet i Utdanningen medgiver, at 'datamaterialet har store udviklingsmuligheder', skriver Aftenposten.no

Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter

Norske universiteter (og högskoler) er kommet frem med efterårets nye studier. Var det for eksempel noget at kunne studere app-udvikling, arktiske naturressourcer, aquatic food production, lulesamisk sprog eller boreteknologi? Så er det bare med at kikke i en vejviser udarbejdet af norske Teknisk Ukeblatt. Vil man være virkelig skandinavisk i sit studievalg, kan man hoppe på en masteruddannelse i landscape planning på Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge i samarbejde med Københavns Universitet og Sveriges Lantbruksuniversitet.

Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Politik 16/4-14 6:43

Danske universiteter er Nordens dårligste til ligestilling

KØNSPOLITIK - Tal fra Nordisk Råd viser, at færre kvinder gør akademisk karriere i Danmark end i resten af Norden. En væsentlig årsag er den danske konsensusforestilling om, at ligestilling allerede er opnået, mener dansk forsker.

Uddannelse 16/4-14 6:41 2

Find din læringsstil

INDLÆRINGSEVNE - Studerende kan blive bedre til at lære nyt og gennemføre projekter, hvis de kender deres personlige læringsstil. Det gælder både styrker og svagheder, hævder to britiske psykologer, der har udviklet en test til formålet.

Campus 15/4-14 10:03

Ålen er død!

Afdød ål

AFSLUTNINGER – Københavns Universitet fik kun fem dage sammen med den havål, som sensationelt blev fanget i Øresund i sidste uge.

Uddannelse 14/4-14 10:09 1

Eksamen derhjemme er smuthul for snyd

Eksamen på Geocenter_arkiv
SNYD - Det findes nok ikke på Anti Doping Danmarks liste over præstationsfremmende stoffer, men på universitetet er forældrehjælp illegal doping.
Uddannelse 10/4-14 12:49

Her er Kvalitetsudvalgets 'dødsliste' – 26 uddannelser er lukningstruet

UDDANNELSESKVALITET – Regeringens Kvalitetsudvalg vil indføre en grænse på minimum 30 optagne studerende per år. Hvis forslaget bliver virkeliggjort, er 26 uddannelser i fare for at lukke på Det Humanistiske Fakultet. Prodekan har ikke fantasi til at forestille sig, at det gennemføres.