20/4-12 11:11

Skandinavisk nyhedsoverblik

Skandinavien2
Billede: Photos.com
APRIL 2012, UGE 16 - Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik - Sverige lokker internationale topforskere med 1 mia. - 65.500 eksaminander fik svar på internettet før eksamen - Livslønnen højere for faglærte end for akademikere - Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive - Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter.

Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik

Fire svenske professorer går kraftigt i rette med en påstand, som ofte har været fremført i de svenske medier igennem de sidste 10 år af den svenske regering og erhvervsliv: at svenskerne skulle være dårlige til at udnytte universiteternes forskning kommercielt. Professorerne, herunder Merle Lund, professor i forskningspolitik ved Lunds Universitet, fremfører og gennemgår en række argumenter for, at påstanden ikke holder vand, i et fælles indlæg i Nyteknik.se.

Sverige lokker internationale topforskere med en mia. svenske kroner

Sverige skyder nu en milliard svenske kroner i et internationalt forskningsinstitut i Stockholm, med op til 1.000 forskere knyttet til centret. Målet er at lokke topforskere til fra hele verden, siger den svenske uddannelsesminister Jan Björklund til Dagens Nyheter. Hovedområderne for centrets forskning bliver medicin, biologi, kemi, teknik og matematik.

65.500 svenske eksaminander fik svar på internettet inden eksamen

Hov! I Sverige har Aftonbladet afsløret fusk med en adgangsgivende eksamen, högskoleprovet, til samtlige landets videregående uddannelsesinstitutioner. 65.500 håbefulde studerende tog prøven, men allerede 18 minutter inden prøven gik i gang, lå der svar på nogle af prøvens spørgsmål på internettet.

Livslønnen højere for faglærte end for akademikere

I Norge er en akademisk mastergrad, der er taget under et langstrakt uddannelsesforløb, slet ikke nogen garanti for at tjene 'mange penge'. Akademikere tjener nemlig i snit ikke mere end faglærte – håndværkere med svendebrev – hvis der ses på lønindtægter over et helt liv, viser statistik fra Statistisk Sentralbyrå. Det skriver Teknisk Ukeblatt.

Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive

En netportal skal forsøge at vurdere kvaliteten af alle uddannelser i Norge for nye studerende, men den bliver kritiseret for ikke at sikre sig nok baggrundsmateriale, inden den vurderer for eksempel lærer- og tolkeutddannelsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til at være den dårligste uddannelse i Norge. En seniorrådgiver fra Nasjonalt Organ for Kvalitetet i Utdanningen medgiver, at 'datamaterialet har store udviklingsmuligheder', skriver Aftenposten.no

Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter

Norske universiteter (og högskoler) er kommet frem med efterårets nye studier. Var det for eksempel noget at kunne studere app-udvikling, arktiske naturressourcer, aquatic food production, lulesamisk sprog eller boreteknologi? Så er det bare med at kikke i en vejviser udarbejdet af norske Teknisk Ukeblatt. Vil man være virkelig skandinavisk i sit studievalg, kan man hoppe på en masteruddannelse i landscape planning på Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge i samarbejde med Københavns Universitet og Sveriges Lantbruksuniversitet.

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
annonce
Campus 6/10-15 10:10

Fadbamser på city campus

Fadbamser på city campus foto
KULINARISK - Kommunehospitalets køkkenchef har installeret et ølteknologisk højdepunkt i form af et CO2-venligt fadølsanlæg med økologiske kvaliteter.
Debat - Louis Liengaard
DEBAT - Djøfs visioner for bedre arbejdsforhold begrænser sig til dets medlemmer. Det mener Louis Salhøj Liengaard, som læser statskundskab. Læs hans debatindlæg
Politik 5/10-15 11:57

Sparemeteor på vej

KUmmentar Ralf Hemmingsen og Lykke Friis_Michael Daugaard
KUMMENTAR - Nedskæringer. Man kan ikke effektivisere sig til et tal med så mange nuller bagpå, skriver rektoratet om regeringens spareplan.
Politik 5/10-15 11:37

Slankekur i milliardklassen

STUDENTERKOMMENTAR - Hvor skal vi spare på uddannelserne? De lavthængende frugter er høstet for længst, skriver Studenterrådet.
Politik 2/10-15 12:21

Ansættelsesstop på KU

FINANSLOV - Regeringens spareplaner får KU til at droppe alle nyansættelser, og rektor udelukker ikke afskedigelser i 2016.
Foto - Bodil Nyboe Andersen æresalumne
NAVNE - Tidligere nationalbankdirektør og Københavns Universitets første bestyrelsesformand udnævnes til æresalumne den 3. oktober 2015.
Uddannelse 1/10-15 9:36

KU stormer frem på rangliste

Uppsala Universitets hovedbygning
RANKINGS - KU springer fra plads 160 til 82 på THE World University Rankings. Der er stadig langt op til højest placerede skandinaviske universitet.
Lønforhandling_illu
LØN - KU’s lønforhandlinger lever ikke op til universitetets egen lønpolitik. De bedste medarbejdere risikerer at smutte, siger tillidsrepræsentanter.
Milena Penkowa_grå
DOM - Byretten fandt Milena Penkowa skyldig i groft dokumentfalsk, som hun begik i 2003. Hendes advokat oplyser, at de vil nærlæse dommen, før de beslutter, om d

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk