20/4-12 11:11

Skandinavisk nyhedsoverblik

Skandinavien2
Billede: Photos.com
APRIL 2012, UGE 16 - Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik - Sverige lokker internationale topforskere med 1 mia. - 65.500 eksaminander fik svar på internettet før eksamen - Livslønnen højere for faglærte end for akademikere - Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive - Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter.

Påstande om svensk forsknings unytte får modkritik

Fire svenske professorer går kraftigt i rette med en påstand, som ofte har været fremført i de svenske medier igennem de sidste 10 år af den svenske regering og erhvervsliv: at svenskerne skulle være dårlige til at udnytte universiteternes forskning kommercielt. Professorerne, herunder Merle Lund, professor i forskningspolitik ved Lunds Universitet, fremfører og gennemgår en række argumenter for, at påstanden ikke holder vand, i et fælles indlæg i Nyteknik.se.

Sverige lokker internationale topforskere med en mia. svenske kroner

Sverige skyder nu en milliard svenske kroner i et internationalt forskningsinstitut i Stockholm, med op til 1.000 forskere knyttet til centret. Målet er at lokke topforskere til fra hele verden, siger den svenske uddannelsesminister Jan Björklund til Dagens Nyheter. Hovedområderne for centrets forskning bliver medicin, biologi, kemi, teknik og matematik.

65.500 svenske eksaminander fik svar på internettet inden eksamen

Hov! I Sverige har Aftonbladet afsløret fusk med en adgangsgivende eksamen, högskoleprovet, til samtlige landets videregående uddannelsesinstitutioner. 65.500 håbefulde studerende tog prøven, men allerede 18 minutter inden prøven gik i gang, lå der svar på nogle af prøvens spørgsmål på internettet.

Livslønnen højere for faglærte end for akademikere

I Norge er en akademisk mastergrad, der er taget under et langstrakt uddannelsesforløb, slet ikke nogen garanti for at tjene 'mange penge'. Akademikere tjener nemlig i snit ikke mere end faglærte – håndværkere med svendebrev – hvis der ses på lønindtægter over et helt liv, viser statistik fra Statistisk Sentralbyrå. Det skriver Teknisk Ukeblatt.

Norge: Ny studieportal skal vejlede og rådgive

En netportal skal forsøge at vurdere kvaliteten af alle uddannelser i Norge for nye studerende, men den bliver kritiseret for ikke at sikre sig nok baggrundsmateriale, inden den vurderer for eksempel lærer- og tolkeutddannelsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til at være den dårligste uddannelse i Norge. En seniorrådgiver fra Nasjonalt Organ for Kvalitetet i Utdanningen medgiver, at 'datamaterialet har store udviklingsmuligheder', skriver Aftenposten.no

Se efterårets norske uddannelsesspecialiteter

Norske universiteter (og högskoler) er kommet frem med efterårets nye studier. Var det for eksempel noget at kunne studere app-udvikling, arktiske naturressourcer, aquatic food production, lulesamisk sprog eller boreteknologi? Så er det bare med at kikke i en vejviser udarbejdet af norske Teknisk Ukeblatt. Vil man være virkelig skandinavisk i sit studievalg, kan man hoppe på en masteruddannelse i landscape planning på Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge i samarbejde med Københavns Universitet og Sveriges Lantbruksuniversitet.

Type the characters you see in this picture. (verify using audio)
Type the characters you see in the picture above; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.
Campus 17/9-14 8:53

Se vinderne i #kbhuni-konkurrencen

FOTO - se vinderne af #kbhuni-konkurrencen

VINDEROPDATERINGER - Vi har kåret de fire bedste opdateringer i vores #kbhuni-konkurence, som alle bliver præmieret med en Samsung Galaxy Tab S. Se vinderbidragene her.

Sisse Marie Welling
Debat 12/9-14 12:43

625 gode nyheder for studerende

DEBAT - Københavns studerende fortjener, at kommunen har afsat penge til ungdomsboliger, skriver SF's boligordfører i København Sisse Marie Welling

Sofie Carsten Nielsen_Kim Vadskær
Debat 10/9-14 8:46 4

Studienævn skal vurdere handicappede studerendes ret til dispensation

SVAR - Det er ikke muligt at fastlægge i lovgivningen, i hvilket omfang hver enkelt studerende med handicap har behov for 'rimelig tilpasning'. I så fald ville der jo netop ikke kunne tages hensyn til den enkelte studerendes forhold. Den vurdering bør studienævnene foretage, skriver uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen i et svar til juraprofessor Kirsten Ketscher.

Debat 10/9-14 8:46 1

Handicappede studerende har retskrav på ligebehandling

HANDICAPDEBAT - Hverken ministeren eller KU's ledelse har ret til at overlade det til studienævnene at vurdere handicappede studerendes rettigheder, hvis de kommer i klemme på grund af nye skrappe studiekrav, mener juraprofessor Kirsten Ketscher.