Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Regeringen vil skære i studerendes transportrabat

BESPARELSER – Nyt lovforslag gør det langt dyrere at pendle for nyoptagne studerende. »Et dødsstød til studenterøkonomien,« siger formand for Studenterrådet.

Nyoptagne studerende med langt mellem bopæl og uddannelse må fremover finde pengepungen frem og vænne sig til dyrere offentlig transport. Et nyt lovforslag fra V-regeringen lægger op til at skære dybt i transportrabatten for pendlere, hvilket gør det dyrt at rejse mellem København og byer som Odense, Kalundborg og Slagelse.

Forslaget medfører en markant stigning i priserne på ungdomskortet. Fra 1. juli 2016 er det ikke længere muligt at opnå fuld rabat på ungdomskortet for nye studerende.

»Besparelserne er fuldstændig vanvittige« Jacob Mark, Uddannelsesordfører hos SF

Førhen betød det såkaldte befordringsfradrag, at studerende maksimalt måtte slippe 607 kroner om måneden for et transportkort. Men med ændringerne må studerende nu hoste op med halvdelen af transportprisen fra egen lomme, så snart et rabatloft på 2.071 kroner er nået.

1.000 kroner dyrere at pendle mellem Odense og København

Nedskæringerne får store konsekvenser for studerende med langt til uddannelse. Bor man som KU-studerende i Odense eller omegn, vil prisen på transportkortet stige fra 607 til 1.646 kroner om måneden – altså en stigning på over 12.000 kroner i årlige transportudgifter.

Også studerende fra Sjælland vil mærke prisstigningerne. Et transportkort for studerende fra Kalundborg og Vordingborg stiger til 821 kroner om måneden, mens Slagelse-pendlere må punge ud med 741 kroner tolv gange om året.

Prisstigningerne får SF’s uddannelsesordfører Jacob Mark op i det røde felt: »Besparelserne er fuldstændig vanvittige,« siger han til Uniavisen.

»Det er et angreb mod de studerendes mobilitet og frie uddannelsesvalg. Det ligner, at nogle regnedrenge fra Finansministeriet har siddet og skrabet millioner sammen på finansloven uden at kigge på, hvilke konsekvenser det har i virkelighedens verden. 1.000 kroner er jo rådighedsbeløbet for mange studerende, så hvordan i alverden regner de med at unge fra provinsen kan uddanne sig med sådan en merudgift?« siger en forundret SF-ordfører.

»Det er imponerende hvor mange måder regeringen kan finde på at spare på uddannelse og studerende« Yasmin Davali, formand for DSF

Ifølge Jacob Mark kan besparelserne i sidste ende betyde, at unge med økonomiske problemer helt dropper at tage en uddannelse. Og besparelser på transport er blot en af synderne i regeringens uddannelsespolitiske tiltag, siger han.

»Det her er en del af en tretrinsraket designet til at gøre livet svært for studerende: besparelser på uddannelser, færre billige boliger og nu dyrere transport,« siger Jacob Mark.

Studenterrepræsentanter harcelerer mod udspil

Uddannelses- og Forskningsministeriet oplyser i et svar til Uniavisen, at omkring 10.600 studerende vil opleve en stigning i egenbetalingen. Det får Danske Studerendes Fællesråd og Studenterrådet til at kritisere besparelserne.

»Forslaget er et dødsstød til studenterøkonomien for de studerende, som bor udenfor København. Uanset om man helst vil eller er tvunget til at bo udenfor København, er der nu mindre til dagligdagens fornødenheder,« siger Alexander Thorvaldsen, der er formand for Studenterrådet på Københavns Universitet.

Hos Danske Studerendes Fællesråd modtager man heller ikke nyheden med kyshånd. Tværtimod finder forman Yasmin Davali det hyklerisk, at dyre studenterboliger presser unge til provinsen, hvorefter det gøres dyrere at pendle mellem bopæl og uddannelse. Forslaget er endnu et skud på stammen af besparelser, der gør ondt på vores uddannelsessystem, mener hun.

»Forslaget er helt håbløst. Det er efterhånden imponerende hvor mange måder regeringen kan finde på at spare på uddannelse og studerende i deres finanslovsforslag,« siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd.

Ligesom SF-ordfører Jacob Mark mener Yasmin Davali, at høje transportudgifter i sidste ende fører til, at studerende fra provinsen dropper uddannelser i de store byer.

Og Alexander Thorvaldsen fra Studenterrådet siger til Uniavisen at besparelser på transporten vil gå ud over uddannelseskvaliteten:

»Dyrere bus og tog kan godt gøres op med mere erhvervsarbejde, enten som studiejob eller i weekenden, og det går ud over studierne. Især når man indfører fremdriftsreformen med den anden hånd.«

Venstre: Ordningen er blevet en »statsfinansieret københavnerrabat«

Hos regeringspartiet Venstre er uddannelsesordfører Anni Matthiesen uenig i kritikken fra de studerende og SF. Ordningen blev ifølge hende designet til at hjælpe unge i provinsen med at tage en uddannelse i en af de fire store universitetetsbyer. Men ifølge Anni Matthiesen bor 75 procent af rabatmodtagerne i de større byer.

»Det har aldrig været meningen at ordningen skulle blive en form for en statsfinansieret københavnerrabat,« siger hun.

Jacob Mark kalder besparelsen et angreb mod de studerendes mobilitet og frie uddannelsesvalg. Hvad siger du til det?

»Det er jeg meget uenig i. Vi har verdens bedste muligheder for at tage en gratis uddannelse i Danmark. Og vi kan godt være stolte af vores uddannelser. Man skal ikke langt væk for at finde lande, hvor man betaler 60-70.000 om året for at læse på universitetet.«

I vil forbedre forholdene i Udkantsdanmark, men gør det samtidig dyrere at pendle mellem provinsen og København. Hvorfor?

»I ordningen har vi netop sørget for, at studerende i landdistriktkommuner undtages helt fra ændringerne. Og så vil jeg også godt understrege, at ændringerne kun gælder for nye studerende. Så ingen bliver ‘pludselig’ ramt.«

Studenterrepræsentanter mener, at I er ude af trit med de unges økonomiske udfordringer og ikke aner hvor meget det her betyder for de næsten 11.000 studerende, der rammes af besparelserne?

»Jeg er selv mor til drenge, der læser, så jeg ved godt hvordan studerende har det. Der er aldrig sjovt at lave besparelser, men den forrige regering har efterladt et hul i statskassen, og besparelserne skal findes et sted. Og jeg holder fast i, at vi altså har et af verdens bedste uddannelsessystemer, der tilmed er gratis,« siger Venstre-ordføreren, som regner med at forslaget møder opbakning og vedtages som en del af det endelige finanslovsforlig for 2016.

»Vi kan godt være stolte af vores uddannelser.« Anni Matthiesen, uddannelsesordfører for Venstre

Hos SF er Jacob Mark klar til at tage drastiske skridt i kampen for at undgå besparelserne.

»Hvis ministeren (Esben Lunde Larsen, red.) virkelig har sagt ja til det her, er jeg meget forundret. Det kan jo vise sig at være et forligsbrud på den SU-reform, vi vedtog i 2013, og det plejer man jo at tage meget alvorligt her på Borgen. Hvis regeringen går videre med det her, kan jeg blive nødt til at kalde ministeren i samråd,« siger SF’s uddannelsesordfører.

Syddansk Universitet rammes hårdt

Kigger man på, hvem de nye besparelser vil ramme, ligner Syddansk Universitet umiddelbart den store taber. Her pendler hver ottende studerende mellem København og Odense. Tusinder af kommende studerende kan derfor se frem til en prisstigning på 1.000 kroner om måneden.

»Det er en væsentlig forringelse af vilkårene for de studerende som pendler.« Morten Hansen, Studiechef på Syddansk Universitet

På Købehavns Universitet har man ikke præcise tal for, hvor mange studerende der pendler fra de berørte områder. Omkring 1.400 har dog bopæl i sjællandske postnumre, der i højere eller mindre grad vil opleve prisstigninger. Og 420 KU-studerende er bosat på Fyn. Tallene skal dog ses som et forsigtigt bud, blandt andet fordi studerende fra visse udkantskommuner er undtaget besparelserne.

Hos Syddansk Universitet er Studiechef Morten Hansen bekymret over udsigten til, at mange af hans studerende må grave dybt i lommen for at tage offentlig transport til universitetet.

»Det er en væsentlig forringelse af vilkårene for de studerende som pendler. 1.000 kroner er dæleme mange penge for de fleste studerende,« siger han og mener, at det kan højne frafaldet, hvis ikke de studerende tager konsekvensen af den dyre transport og flytter tættere på campus.

»Vi kan se, at frafaldet er højere blandt dem, der bor langt væk. Jeg kan have bange anelser om, at det her kan forværre tendensen, da man nu skal arbejde mere for at få økonomien til at hænge sammen. Jeg vil dog gerne opfordre til, at man som studerende flytter tættere på campus. Det giver generelt mindre frafald og bedre tilknytning til uddannelsesmiljøet,« siger Morten Hansen fra SDU.

I faktaboksen kan du se udvalgte eksempler på, hvor meget prisen stiger hvis forslaget vedtages. Eksemplerne er udregnet i samarbejde med DSB ved at bruge tal fra rejseplanen.dk. Uddannelses- og forskningsministeriet har bekræftet, at prisen for et transportkort mellem Odense og København med besparelserne vil lande på 1.646 kroner per måned.

Artiklen er opdateret onsdag eftermiddag, så det nu fremgår helt tydeligt, at lovforslaget alene gælder nyoptagne studerende fra 2016. Venstre kan ikke oplyse, om forslaget vil få konsekvenser for studieskiftere.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste