Politik 30/8-16 12:12

Regeringen vil skære 1.200 kroner af SUen

Lars Løkke TV2 News
Billede: TV2 News
SU-STRAMNING – V-regeringen vil omlægge SU-systemet, så lån kommer til at udgøre halvdelen af de studerendes uddannelsesstøtte. Den månedlige udbetaling til studerende ryger ned med næsten 1.200 kroner før skat.

De studerende kan se frem til at få større gæld, som de skal betale tilbage, når de er færdige med studierne.

Det fremgår af regeringens 2025-plan som statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede på et pressemøde den 30. august.

Regeringen vil således omlægge uddannelsesstøtten, så SU-stipendier og rentefrit SU-lån hver udgør halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten.

En udeboende studerende får i dag 5.941 kroner før skat i stipendie, som ikke skal betales tilbage og kan desuden vælge at tage et lån på 3.040 kroner oveni.

Hvis regeringens forslag bliver vedtaget, vil de studerende få 4.753 kroner i stipendie før skat, altså cirka 1.200 kroner mindre om måneden end i dag, men de får til gengæld mulighed for at låne 4.344 kroner månedligt, fremgår det af ministeriets beregninger.

SU-stipendierne begrænses samtidig til normeret studietid.

Udeboende studerende vil få knap 1.200 mindre udbetalt om måneden før skat ifølge regeringens forslag. Tabel fra Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.

20 procent mindre i SU

Regeringen vil på denne måde reducere udgifterne til SU med 20 procent, skriver dr.dk.

Statsministeren sagde, at indgrebet er fair overfor de unge, der samlet inklusiv lån vil få et større rådighedsbeløb end i dag.

»Vi giver fortsat danske studerende så gode forhold, at økonomien ikke bremser dem fra at studere,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Færre vil tage en uddannelse

Kombinationen af at fjerne det sjette SU-år og erstatte en del af SU´en med lån, gør at færre unge vil tage en uddannelse, vurderer Djøf, der blandt andet organiserer cirka 23.000 studerende.

»Regeringen lægger en stor del af regningen hos fremtidens generationer af studerende. De kan naturligvis heller ikke protestere. Men uddannelse og viden er Danmarks vigtigste råstof, og jeg er meget bekymret for, om denne nye lånemodel får unge til at droppe deres uddannelsesdrømme,« skriver Wenche Quist, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Djøf i en pressemeddelelse.

Hun bygger sin vurdering på en rundspørge blandt de studerende i april i år.
Den viste, at næsten fire ud af ti studerende (36 pct.) ville overveje at droppe kandidatuddannelsen, hvis SU blev omlagt til lån på de sidste to år af uddannelsen.

Ifølge Djøfs beregninger vil stramningen betyde, at en studerende vil komme til at låne cirka 46.000 kroner mere efter skat i løbet af fem års studier.

Brug for robust SU-system

Statsministeren begrunder indgrebet med pres fra et stigende antal udlændinge, der søger den danske uddannelsesstøtte, fordi det danske system er mere generøst end tilsvarende ordninger i andre lande, herunder i vores nordiske nabolande.

»Det er en trafik, vi skal have under kontrol, fordi for mange af de udenlandske studerende tager hjem igen efter endt uddannelse,« sagde Lars Løkke Rasmussen på pressemødet.

Regeringen vil derfor også give de færdiguddannede, der bliver i Danmark og arbejder, et særligt beskæftigelsesfradrag i de første år, så de får lettere ved at betale deres SU-lån tilbage.

Løkke anklages for løftebrud

Rygterne om et SU-indgreb har rumlet de seneste måneder, og allerede inden pressemødet blev statsministeren anklaget for løftebrud.

Under sidste valgkamp sagde Lars Løkke på et pressemøde den 1. juni 2015 om Venstres ungeudspil, at partiet ikke havde »noget forslag om at lave SU-systemet om. Det gælder både i forhold til dem, der går på universiteterne, men også de unge og de hjemmeboende. Ingen forslag overhovedet«.

I radioprogrammet ’Mads & partilederne’ understregede Løkke den 3. juni 2015, at »jeg står ved den aftale, vi har indgået om SU«.

Det gentog statsministeren på pressemødet, hvor han præsenterede 2025-planen.

SU-omlægningen skal derfor først have virkning for dem, der starter på en uddannelse fra medio 2019, altså efter næste folketingsvalg.

»Først vil jeg forsøge at få en aftale i SU-forligskredsen, og hvis det ikke lykkes, vil jeg gøre det med en anden kreds. Men danskerne får mulighed for at omgøre det ved et folketingsvalg inden tiltagene iværksættes,« sagde Løkke.

Forligspartierne er Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

1 milliard til kompetencepulje

Regeringen vil årligt fra 2019-2025 lægge en 1 mia. kr. af SU-omlægningen (som sparer statskassen for 3,3 mia.) i en kompetencepulje, hvor der er fokus på at forbedre kvaliteten af uddannelserne og understøtte erhvervsrettet forskning.

»Puljen skal bl.a. anvendes til projekter, udviklingsprogrammer og målrettede indsatser, der forbedrer kvaliteten i uddannelsessystemet, styrker den erhvervsrettede forskning og udvikling og understøtter en kompetenceudvikling, der forbedrer vores muligheder for at drage nytte af forskningsmæssige og teknologiske fornyelser,« står der i »Helhedsplan - for et stærkere Danmark.«

Det roser Mette Fjord Sørensen, uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv:

»Hvis vi vil skabe vækst og arbejdspladser, er vi nødt til at prioritere at bruge penge på kvalitetsuddannelser og erhvervsrettet forskning fremfor pasta til de studerende. Det handler grundlæggende om, hvorvidt vi vil have verdens bedste uddannelser eller verdens bedste SU,« skriver hun i en pressemeddelelse.

Opdateres...

clba@adm.ku.dk

Kommentarer

Skæring i SU

By Marianne on 5. september 2016, 12:35.

Regeringen skal lige huske, at i andre lande omkring DK, hvor de studerende optager lån for at studere, betaler de væsentligt mindre i skat.
Så hvis dette skal indføres, skal de studerende jo have større skattelettelser, før det skal gå lige op?

Alle andre i verden klarer den fint

By Aksel on 1. september 2016, 23:10.

Jeg er efter hånden lidt træt af at høre mine medstuderende klage over denne reform. Det er som om, at vi glemmer at vi får en gratis uddannelse til hundredetusindevis af kroner - og så snakker man om ringe vilkår.

Det er kun en håndfuld lande i verden som giver gratis uddannelse, og endnu færre der derudover giver SU. Danmark giver mest SU af alle lande i verden, og vil fortsat ligge i toppen efter denne nedskæring på 800 kr.

Andre lande som har en brugerbetaling på uddannelse og ingen støtte, som fx USA og Kanada, har en langt højere uddannet befolkning end Danmark. Det er intet bevis for, at man ikke kan studere uden en SU, så slet ikke med det der stadig vil være verdens højeste.

Så jeg ville anbefale mine medstuderende at stoppe med at klage, og få et mindre hjemmebudget, tage et studiejob eller overveje et rentefrit studielån. Alle andre studerende i verden klarer sig ganske udmærket, og ingen af dem har så gode vilkår, som man fortsat ville have i Danmark.

Haha

By victor on 3. september 2016, 18:48.

Kanada?
Det virker da vidst til at du er et fremragende eksempel på at det ikke står så godt til med den danske uddannelsessektor ;)
Jeg vil anbefale at du måske selv vendte tilbage til skolebænken før du undtaler dig om andres uddannelsesvilkår ;)

Mvh Victor

Kom nu ikke for godt igang.

By Magnus on 4. september 2016, 12:22.

Du kan passende indtage pladsen ved siden af ham, Victor. Du har hverken styr på vist/vidst eller tegnsætning - hvor er dine kommaer, menneske?

intet ny fra østfronten

By Christian Gjelstrup on 1. september 2016, 16:57.

Det er jo ikke første gang at en venstreregering har forsøgt at lave det nummer... Den finanslov bliver aldrig vedtaget.

Hvad er problemet?

By Nikolaj Gjedde on 1. september 2016, 16:52.

Er jeg den eneste der synes det er en god idé? SU-reformerne vil ødelægge masseuniversitetet der ødelægger fagligheden. Det vil gøre at de studerende tager deres uddannelse mere alvorligt, da det er mere deres egen. De penge man bruger på SU kan man bruge til styrke de mere mærkelige uddannelser som Indo-europæisk og biokemi. Istedet for at man nu har en borgerlig regering der føler det er nødvendigt at gøre forskel på uddannelser. Jeg synes det er udtryk for den værste omgang uddannelses snobberi at man bruger det argument at nu er der færre der får råd til at læse medicin. Siden hvornår er medicin garanti for et perfekt liv?

Fortsættelse af forringede vilkår for de studerende!

By Pia on 1. september 2016, 14:03.

Jeg forstår ikke hvordan alle de forringelser for studerende skal sørge for at alle danskere kan tage en uddannelse på lige fod og uanset hvad forældrene har i pengepungen.

Først hæves prisen for transport:
http://ungdomskort.dk/priser/

og nu det her...

Styrker den *erhvervsrettede* forskning

By Janus on 1. september 2016, 12:27.

Ja, for forskning der ikke er specifikt møntet på kroner og ører fra erhvervslivet, har det jo så fint på KU for tiden (bortset fra at det er godt i gang med at blive nedlagt og udryddet).

Måske skulle de i stedet bruge den milliard på at forsøge at bevare nogle af alle de uddannelser de lukker.

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Fill in the blank
annonce
Campus 13/1-17 10:10

Træprofessor afliver tissehistorie

Manglende lindetræer
FARLIGE SALTE? - Ifølge TV2 er to lindetræer ved Studenterhuset blevet fældet, fordi de var blevet tisset i stykker. Men holder historien vand?

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk