Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Pause mellem bachelor og kandidat kræver ja fra forligspartier

STUDIEPAUSE – Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen vil tillade de studerende at holde to års pause inden kandidaten, men det kan ikke lade sig gøre uden støtte fra Venstre og Konservative, viser hendes svar til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg.

Den radikale uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen var i bedste fald for hurtigt ude, da hun den 9. april udtalte i medierne, at regeringen vil give de studerende mulighed for at holde to års pause fra de afslutter deres bacheloruddannelse til de starter på kandidaten.

»De studerende skal kunne forlade studiet, arbejde i nogle år, og så vende tilbage og tage kandidatuddannelsen senere, hvis det er det, de vil,« sagde hun til Politiken.

I dag er de studerende kun garanteret adgang til kandidatstudiet, hvis de fortsætter i umiddelbar forlængelse af den treårige bachelor.

Forligspartier bestemmer

Men i et svar til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg erkender hun, at det slet ikke kan lade sig gøre at indføre ændringen uden enighed i forligskredsen bag universitetsloven fra 2003.

Udvalget har spurgt:

”Vil ministeren redegøre for, om ministeren er af den opfattelse, at spørgsmålet om at udvide retskravet for optagelse på en kandidatuddannelse til op til to år efter afsluttet relevant bacheloruddannelse i stedet for som i dag, hvor retskravet kun gælder optagelse på en kandidatuddannelse umiddelbart efter afsluttet bacheloruddannelse, ligger inden for ministerens bemyndigelse?”

Her til svarer uddannelsesministeren:

”Det nugældende retskrav for bachelorer i forbindelse med optagelse på en kandidatuddannelse blev indført fra sommeren 2005 efter aftale mellem de daværende partier bag universitetsloven fra 2003. Derfor er jeg af den opfattelse, at ændringer i denne retstilstand også vil forudsætte enighed blandt forligspartierne. Om ændringen kan gennemføres administrativt ved bekendtgørelse, eller om der også kræves ændring af universitetsloven, vil afhænge af, hvordan en politisk aftale om eventuel ændring af retskravet udformes.”

Bredt flertal stemte for

Venstre, Socialdemokraterne, Konservative og Kristeligt Folkeparti stemte for ændringen af universitetsloven i 2003, mens Sofie Carsten Nielsens eget parti, Det Radikale Venstre, stemte imod sammen med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Loven blev revideret i 2011 med støtte fra Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Uanset om regeringen vinder det kommende folketingsvalg, der skal afholdes senest den 15. september i år, kan den altså ikke gennemføre ændringen på egen hånd.

Venstre siger nej

Venstre har allerede meldt ud, at partiet ikke vil være med til at give de studerende mulighed for at holde to års pause.

”Vi har lige set regeringen gennemføre en fremdriftsreform, hvor der skal skabes fremdrift i de studerendes uddannelsestid, og så giver det jo slet, slet ingen mening, at vi nu skal have lagt faste pauser ind, som er studieforlængende,” har Esben Lunde Larsen, uddannelsesordfører hos Venstre, udtalt til DR Nyheder.

Han tilføjede, at: ”Det sejler for uddannelsesministeren, og det her er mest af alt et tegn på, at hun gerne vil være bedste venner med de studerende.”

clba@adm.ku.dk

Seneste