Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Ny uddannelsesminister – samme kurs

ROKADE - Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister hedder Sofie Carsten Nielsen og er Radikal. Det står klart, efter at Helle Thorning Schmidt har blandet ministerkortene oven på SF’s regeringsexit. Uniavisen var med, da Morten Østergaard gav reformstafetten – og en oppustelig cykelhjem – videre til sin afløser.

De studerende på Danmarks universiteter skal hverken forvente en ny eller en blødere reformkurs, fordi der er kommet en ny minister i Uddannelses- og Forskningsministeriet på Slotsholmen.

Den nye minister Sofie Carsten Nielsen har nemlig ingen planer om at gøre sig mere populær end sin forgænger, der har stået i spidsen for flere reformer, der har været særdeles upopulære hos de studerende.

»Morten har taget nogle store kampe, og det giver ikke altid popularitet. Men jeg oplever ikke, at forholdet mellem de studerende og Uddannelsesministeriet har været dårligt. Der har bare været uenighed. Jeg vil gerne lytte, snakke og inddrage alle fremover, men det er ikke mit mål at blive populær,« lød det fra Sofie Carsten Nielsen, som fik overrakt en oppustelig cykelhjelm i velkomstgave af Morten Østergaard.

»Du kan både bruge den, når du som en god radikal cykler på arbejde, og hvis du skal til demonstration,« lød det fra Morten Østergaard.

KU-ansatte behøver ikke booke engelsk-kurset endnu

Blandt de indsatsområder, som blev fremhævet af Sofie Carsten Nielsen i hendes korte tiltrædelsestale, var bedre uddannelseskvalitet og sikringen af, at danske universiteter er gearet til den internationale konkurrence.

Under samme paroler har Sofie Carsten Nielsen som radikal uddannelsesordfører tidligere foreslået, at universiteterne i Danmark blev pålagt at gøre engelsk til arbejds- og undervisningssprog for at kunne konkurrere globalt.

Alligevel behøver de KU-ansatte ikke booke sprogkurset i engelsk foreløbig:

»Jeg synes, det er vigtigt at sætte visioner og starte en debat om, hvordan vi bedste klarer os i den globale konkurrence. Men det forslag er ikke en målsætning, jeg kommer til at arbejde for nu her,« siger Sofie Carsten Nielsen til Uniavisen.

Ingen garantier på første arbejdsdag

Sofie Carsten Nielsen overtager reformfaklen fra Østergaard på et tidspunkt, hvor fremdriftsreformen træder i kraft for de nye studerende den 1. september i år.

Det har blandt andet fået universiteterne til at kritisere det offentligt ejede it-system STADS, som skal registrere de studerendes resultater, for slet ikke at være gearet til at håndtere reformen. Derfor har Morten Østergaard lovet over for forligskredsen bag fremdriftsreformen, at systemet vil være klart, når reformen træder i kraft.

Og det arbejde står også højt på dagsordenen hos Sofie Carsten Nielsen, som dog ikke vil udstede garantier for, at STADS bliver klart til reformen, før hun har haft tid til at sætte sig ind i det området.

»Ja, jeg har hørt om de problemer. Jeg kan ikke udstede garantier her på min første arbejdsdag, men det er klart, at det er noget af det, vi skal se på som det første,« siger hun til Uniavisen.

Østergaard: Et godt tidspunkt at give stafetten videre

Uniavisen fangede også Morten Østergaard for at høre, hvordan det har været at stå i spidsen for reformer, der har fået ti tusind studerende til at hoppe til sangen »de som ikke hopper, de elsker Morten«, som det blev nævnt af Sofie Carsten Nielsen under ministeroverdragelsen.

»De debatter, jeg har set i min tid som uddannelsesminister, vidner om et kæmpe engagement hos de studerende. Og jeg vil gerne sige, at jeg ikke er i tvivl om, at de slider og slæber. Men jeg er også helt sikker på, at de studerende kan få en bedre uddannelse, end de har nu,« siger Morten Østergaard til Uniavisen.

»På den ene side er jeg ærgerlig over at forlade området, for vi har fået gang i en stor bred debat om uddannelse. Men Sofie kommer ind på et godt tidspunkt i reformarbejdet, hvor hun kan være med fra start til slut, og det er godt for alle parter.«

Bjarke.w.pedersen@adm.ku.dk

Seneste