Politik 9/1-17 11:11

Hvad skal vi spørge fremtidsministeren om?

Søren Pind og Ulla Tørnæs
Billede: Christoffer Zieler
Søren Pind reflekterede ved sin tiltrædelse over, at han synes at have et mønster med at sætte kvinder i skyggen. »Når jeg tænker på mit politiske liv,« sagde Søren Pind henvendt til Ulla Tørnæs. »Den borgmester, jeg erstattede, hun var en kvinde; det folketingsmedlem, jeg erstattede, hun var en kvinde; den minister, jeg erstattede, hun var en kvinde, både i Udenrigsministeriet og i Integration (-sministeriet, red.). Jeg har det sådan lidt: det må du undskylde.«
LÆSERSPØRGSMÅL - Uniavisen har fået et interview med den nye uddannelsesminister Søren Pind (V). Hvad skal han svare på?

Uddannelsesminister Søren Pinds pressesekretær har bedt Uniavisen diske op med en retning for et interview, vi har arrangeret her senere på måneden. Som pressesekretæren skriver:

»Tiltrædelsesinterview har det med at blive lidt ukonkrete.«

Det er en god opfordring - og vi vil gerne dele den med vores læsere. Så, please, send os forslag til spørgsmål og emner. Vi vil rigtig gerne tage dem med.

Søren Pind opfandt en ny titel til sig selv, da han 29. november 2016 overtog sin nye post: fremtidsminister, kaldte han sig. Måske kan den inspirere til et samtaleemne.

Mere inspiration

Ved sin tiltrædelse som minister slog Pind et slag for eliten:

»Det tåbeligste, der sker i øjeblikket, det er det såkaldte opgør med eliten, hvor man skiller får fra bukke, hvor man strides, hvor man prøver på at lade, som om et opdelt samfund er en god ting. Jeg er meget uenig i det. Jeg er meget, meget uenig i, at der er en modsætning. Jeg mener sådan set, at et godt samfund lytter til sine kloge medborgere og prøver at få det bedst mulige ud af det talent, som er, men at de kloge selvfølgelig også skal vide, at vi er et fællesskab, hvor der er brug for dem til noget for noget,« sagde han.

Samme tema om det elitære og det samfundsgavnlige optræder i en interviewartikel fra Weekendavisen, der mødte Pind over ostemadder (og under blød hat) på Café Victor lige før årsskiftet (udgaven fra 30. december 2016). Her sagde uddannelsesministeren flere interessante ting.

Tøseuni?

En af dem er, at danske uddannelser blevet feminiserede ifølge Pind, hvilket han uddybede ved at forklare, hvad det maskuline består i:

»(...) det er noget meget maskulint at have noget at stræbe imod, noget koncist og måleligt. Det hele er jo blevet et samtalokrati. Da jeg gik i den schweiziske skole (Pind har boet i Schweiz som barn, red.), fik jeg karakterer en gang om ugen i alle fag. Det har jeg altid gået ind for. For at give folk noget at stræbe efter og vise dem, hvor de står«

Pind taler i interviewet med Weekendavisen også om at ville genindføre Filosofikum - altså et fælles tværfagligt dannelsesfag - og om universitetet som et sted, der skal rumme fordybelsen:

»Viden uden eftertanke er ingenting. Lige nu får vi ikke sat os ned og perspektiveret vores viden. Vi ser blot en skrotbunke af ting. Det gør noget vigtigt i forhold til uddannelserne, hvor forventningen indtil nu har været, at det vigtige var at få så mange ind uden at skabe dybde i dem.«

Det lyder jo som et helt opgør med tanken om fremdrift og økonomisk samfundsnytte som den primære ledetråd for styringen af de videregående uddannelser.

Eller hvad?

Send dit input til vores Pindterview til redaktionen i kommentarfeltet herunder, på mail til uni-avis@adm.ku.dk eller på facebook.

chz@adm.ku.dk

Kommentarer

Det reelle problem, som uddannelsesloftet ikke løser

By Christopher Bering Baden on 12. januar 2017, 13:50.

Her er et forslag til, hvad I kan spørge Uddannelsesministeren om:

Uddannelsesloftet har bragt en reel problemstilling frem, som har luret på overfladen længe: For mange unge tager en universitetsbachelor straks efter gymnasiet og finder for sent ud af, at de i stedet skulle være blevet lærere, diplomingeniørerer eller en tredje slags professionsbachelor. Uddannelsesloftet bevirker så, at de bliver låst fast med en universitetsbachelor, de i bagklogskabens lys ikke ønskede.

Er ministeren enig i, at hvis flere unge søgte til professionshøjskolerne i stedet for universiteterne, så ville færre senere søge dobbeltuddannelse? Eller i det hele taget enig i, at flere unge bør søge til professionshøjskolerne frem for universiteterne? Hvad vil ministeren i så fald gøre for at ændre søgningsmønsteret?

Vh

En visionær fremtidsminister?

By Søren Veki on 12. januar 2017, 12:42.

Jeg ville gerne, I spurgte ind til Søren Pinds visioner for dansk universitetsuddannelse og -forskning. Hvis han er minister for fremtiden, hvad er hans visioner for den så? Og et vigtigt tillægsspørgmål: Vil han investere i fremtiden? Vil han arbejde på, at der skal tilføres penge til universiteter og resten af hans område, eller vil han, som det har været tilfældet de sidste mange år, bare flytte rundt på eksisterende midler i sektoren "skabt" ved effektivisering? Tør han mene noget visionært, men måske upopulært? Går han ind for total privatisering af et eller flere universiteter? Hvornår? Bør al højere uddannelse i Danmark være betalt af staten for evigt?

For min skyld må han gerne være ukonkret - så længe han bare er en smule visionær og ikke bare vil lade stå til. Så vær venligst hård ved ham, hvis han pakker visioner ind i floskler.
"Min vision er at skabe et bedre og mere effektivt højere uddannelsessystem"
= jeg vil blive ved med at kræve mere og mere kvalitet og mere og mere effektivisering af universiteterne.
"Jeg vil gerne spare på de ældre og lobby'e for brugerbetaling på dét område og bruge penge på uddannelse" eller
"Jeg vil indføre brugerbetaling på alle kandidatuddannelser, selvfølgelig med mulighed for fordelagtige lån med staten som långiver."
= Jeg har faktiske visioner.

Spørgsmål til Søren Pind

By Write your name here (anonymous comments will be deleted) on 9. januar 2017, 19:16.

Hvordan har du det med at smide unge studerende ud af landet og videre til andre lande som Sverige, Polen, England ect., for at de kan få deres drømmeuddannelse, hvis de allerede har en bachelor, som de er blevet vejledt til at færdiggøre?
Mit liv ændrede sig drastisk, da lov L69 blev vedtaget.

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Fill in the blank
annonce
Campus 13/1-17 10:10

Træprofessor afliver tissehistorie

Manglende lindetræer
FARLIGE SALTE? - Ifølge TV2 er to lindetræer ved Studenterhuset blevet fældet, fordi de var blevet tisset i stykker. Men holder historien vand?

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk