Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Fem partier til eksamen i egen politik

REPORTAGE - Et helt batteri af studenter- og elevorganisationer har valgt at bruge regeringens 100-dags-dag til en omgang venlig, men bestemt, afpresning af fem Folketings-politikere på Københavns Universitet.

De unges es i ærmet er en uddannelseskontrakt med gode løfter og hensigtserklæringer, som Danske Studerendes Fællesråd fik en gruppe valgfeber-ramte politikere til at underskrive inden folketingsvalget i efteråret.

Nu skal politikerne levere den aftalte vare. Det foregår i tre debatter, der skal høvles af på en times tid. Lad os opholde os ved den første:

De rødes små sejre

De studerende og eleverne lægger for ved at afspille en video med sørgmodige eksempler på iltsvind blandt sammenstuvede elever og huller i klasselokalelofter.

Nu får politikerne ét minut hver til at forholde sig til uddannelsessystemets ’fysiske rammer’. Overskridelser af taletiden bliver ikke tolereret.

Rosa Lund (Enhedslisten) bruger fornuftigt nok sine første sekunder til at fedte for værterne. To andre røde og en radikal politiker skynder sig også at få lidt credit for de seneste måneders små sejre fra finansloven.

»Tillykke med, at I får sænket klassekvotienten,« siger Rosa Lund, fordi finansloven indeholder en sum penge til det formål.

Også Jonas Dahl (SF) og socialdemokratiske Kirsten Brosbøl har sat et flueben ved ’færre elever i klasserne leveret på finansloven’.

De blå slår fra sig

Så det er de borgerlige, der må stå for underholdningen, for de gider ikke forsøge at behage deres værter.

Selv om de studerende bedyrer, at de lider af hovedpine og netop har kunnet vise en en film med en gymnasieelev, der får undervisning i et lokale med hul i loftet, og en ekspert, der siger, at det er helt ad helvede til med de fysiske rammer, nægter Liberal Alliance og Venstres udsendte at fyre penge af på bedre undervisningslokaler.

Merete Riisager (LA) vil hellere have digital pædagogik. Hun erindrer sig, at hæve-sænke-borde er noget alle mulige mennesker forlanger ude i erhvervslivet, men de gider bare ikke stå og hæve og sænke dem, så hele hæve-sænke-delen er spildt.

»Vi risikerer at få studerende, der har hæve-sænke-borde, men ikke undervisere,« siger hun. Hun uddyber: De studerende skal ikke kræve action, de skal kræve impact af politikerne, for så får de mere benefit.

Dagens bølle

Venstre er mere direkte, for partiets ordfører, Peter Juel Jensen (som i sidste sekund har meldt sin ankomst), løber prompte fra den politikerkontrakt, partierne tilsluttede sig inden valget – den kontrakt, der ligesom er udgangspunkt for hele mødet.

Når Venstre indgår kontrakter, så bliver de dælenduleme holdt, siger Juel Jensen, men i dette tilfælde er der tale om en kontrakt, som en anden venstremand har indgået, ikke Peter Juel Jensen, så lige netop denne kontrakt kan de studerende godt skrotte.

»Det var noget af en overraskelse, at vi har tilsluttet os det her,« siger han. Og han vil heller ikke foreslå noget andet, der kan glæde de studerende.

»Det er regeringen, der har serveretten til at stille forslag,« mener V-ordføreren.

Klassens skurk er med andre ord fundet i Peter Juel Jensen, som sætter trumf på ved at vende sig mod salen og forklare sine unge tilhørere, hvordan udgifter og indtægter fungerer sådan i praksis:

»Når I går på værtshus, og I har knaldet en tyver af på en Tuborg, så kan I ikke købe en Tuborg til,« siger han.

Som studie i politisk kommunikation er det value for money. Og der er kun gået lidt over 20 minutter.

chz@adm.ku.dk

Seneste