Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Ansatte undsiger budgettet

ØKONOMI - Medarbejderrepræsentanterne i Hovedsamarbejdsudvalget vil ikke tilslutte sig næste års budget. De tror ikke på, at afskedigelser er nødvendige.

Københavns Universitet forventer et overskud på 70 millioner kroner på næste års budget, men alligevel er der i budgetforslaget for 2011 lagt op til, at cirka 200 stillinger risikerer at blive nedlagt.

Dette paradoks får nu medarbejderrepræsentanterne i Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) til at undsige universitetets budget.

Det utraditionelle skridt fremgår af en meddelelse, som medarbejdersiden vedtog i enighed i en kortere pause, efter budgetdrøftelserne med ledelsen, på et ekstraordinært HSU-møde om økonomien onsdag den 24. november.

»Medarbejdersiden i HSU er blevet enige om, at vi ikke kan bakke op om budgettet i sin nuværende form – vi er ikke overbeviste om, at fyringer i det oplyste omfang er nødvendigt,« skriver medlemmerne i deres kortfattede udtalelse.

KU sparer op

Ifølge HSU-næstformand Poul Erik Krogshave kom rektoratet ikke med oplysninger om økonomien på mødet, der kunne overbevise medarbejderrepræsentanterne om nødvendigheden af nedskæringerne.

Udover det forventede overskud næste år viser prognosen for tredje kvartal, at der også kan forventes et plus på 84 millioner kroner på regnskabet for i år. Dermed forventes egenkapitalen at stige fra 415 millioner kroner ved begyndelsen af 2010 til 570 millioner kroner i 2011.

»Vi må konkludere, at ledelsen prioriterer fleksibilitet, økonomisk råderum samt ekstra midler til faglige tiltag højere end hensynet til medarbejderne,« siger Poul Erik Krogshave.

Det er ikke enten eller

Han nævner som eksempel planerne om at etablere en række»faglige fyrtårne.« Det er internationalt ansete forskningsledere og deres akademiske medarbejdere, der hver skal have syv millioner kroner per år i fem år per fyrtårn.

»Selv om medarbejdersiden også støtter projektet med de faglige fyrtårne, behøver det ikke være på bekostning af vores kolleger, når regnskabsresultatet for 2010 viser overskud på 84 millioner. Når der for 2011 budgetteres med 70 millioner kroner i overskud, så er der økonomi til begge dele,« siger Poul Erik Krogshave.

Åbn kassen

Poul Erik Krogshave betegner signalet fra medarbejderne om ikke at ville støtte op om budgettet som alvorligt.
Det er første gang under den nye styreform fra 2005, at medarbejderne har følt det nødvendigt at udsende et så klart signal.

»Vi gør det, fordi vi bekymrer os både for vores kolleger, der er truet af afskedigelse og arbejds- og undervisningsmiljøet på universitetet,« siger han.

Udtalelsen fra medarbejderrepræsentanterne bliver nu skrevet ind i orienteringen til bestyrelsen i forbindelse med behandlingen af budgettet på mødet den 9. december.

»Det er vores forhåbning, at bestyrelsen vil løsne grebet om noget af den kapital, der jo er til stede. Der er penge i kassen i 2011,« siger Poul Erik Krogshave.

clba@adm.ku.dk

Seneste