21/12-16 8:08

21. december: Polarforskere sover i båse

Foto - Grønland julekalender 21.12 Polarforskere sover godt i båse01
Billede: Anders Fjeldberg
SLUMRELAND - Det her er sød soveluksus for forskere i Arktis, men husk på, at alternativet er et myggebefængt telt i en sump uden et rigtigt bad i måske 100 dage.
JULEKALENDER 2016 - Arktisk Station har plads til 25 overnattende forskere. De har trestjernede betingelser at bo under, for hvad er alternativet? Se fotos og læs med fra Grønland frem til juleaften.

Du har sikkert set smukke billeder fra Grønland i klare farver med sne om vinteren og farverige blomster om sommeren. Det må være paradis at være på feltarbejde i som polarforsker i ude i sådan en natur, tror du måske?

Tro om igen, for stod der også noget billedtekst om, at myggene er et helvede i hele juli, i august skambider milliardvis af fluer én i fjeldet, både forår og efterår er der en måned, hvor alt bare er brun mudder og sjap, og om vinteren er der ned til minus 30 graders frost?

Set i det lys er de 'sovebåse', som Arktisk Station i Vestgrønland er indrettet med noget nær luksus, hvis man skal på feltarbejde som polarforsker. På billedserien nedenfor kan du se, hvordan de er indrettet på første sal på Arktisk Station på Diskoøen i Vestgrønland.

Her er et kig indenfor i en af båsene med en saloon-svingdør. Indgangen er en svingdør, der ikke kan låses, og som man kan kigge henover

Her er der lavet siddepladser imellem to rækker af båse på hver side af førstesalen. Bad og toilet er i den anden ende af bygningen

Den her kan måske minde lidt om en 'munkecelle', men til gengæld er der et vindue med en fantastisk udsigt mod bjergene i øst

Tilsidst skal vi da også lige præsentere et såkaldt 'professorværelse' til de mere erfarne polarforskere. Dem har Arktisk Station også en håndfuld af. Det er rigtige værelser med en rigtig seng, en dør der kan lukkes, stol, skrivebord, et dobbeltskab - og eget varmeapparat.

Skriv en billedtekst

anfj@adm.ku.dk