Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Kunstnerisk åndehul på KUA

VISUELT - Studenternes Galleri byder på kunst skabt af studerende for studerende på Københavns Universitet. Netop nu er de aktuelle med forårsudstillingen 'Husker du?'.

Det gør ikke meget væsen af sig, som det ligger der bag endeløse rækker af bøger, klinet op ad den hvide, aflange bagvæg. Men Studenternes Galleri er mere end blot en væg i biblioteket på nye KUA.

Formålet med galleriet, som blev oprettet af tre kunsthistoriestuderende i 2008, er at skabe et inspirerende nærmiljø og give studerende fra Københavns Universitet en mulighed for at udtrykke sig kreativt.

»Det skal være et åndehul i den akademiske verden,« udtrykker den tidligere danskstuderende Mille Højerslev Nielsen, det. Hun er en af de fire frivillige kuratorer, der driver galleriet.

En fælles hukommelse

‘Husker du?’ Er titlen på galleriets forårsudstilling, der netop er åbnet og fortsætter indtil juni.

»Minder kender ingen grænser. I en tid, hvor informationsstrømmen er konstant, påvirkningen enorm, kravene høje og mulighederne uendelige, binder vores erindring os til verden, til os selv og til menneskene omkring os,« står der i indbydelsen til udstillingen.

Værkerne, du kan opleve på udstillingen, er vidt forskellige, så det er kun ‘hukommelsen’ som omdrejningspunkt, der binder dem sammen. Og det kan ifølge Mille Højerslev Nielsen udmunde i hvad som helst.

»Temaet har været helt åbent for fortolkning. Vi har selv tænkt, at det for eksempel kunne fortolkes i forhold til Facebook, som er et socialt forum, hvor man iscenesætter sig selv og vælger, hvordan man vil huskes,« siger Mille Højerslev Nilelsen, der dog nødig vil begrænse emnet yderligere.

Kreative unistuderende

Studenternes Galleri har modtaget værker fra 11 studerende op til forårsudstillingen. Men Mille Højerslev Nielsen tror, der gemmer sig mange flere kreative sjæle rundt om på KU.

»Jeg tror ikke, der er mange kunstnere på universitetet, de er nok nærmere at finde på kunstakademier eller designskolerne. Men jeg tror, der er mange, som er kreative i hverdagen, tegner, maler, fotograferer, gør et eller andet for at koble af fra den akademiske verden eller for at reflektere over den viden, de får på universitetet, og det de oplever i hverdagen,« siger Mille Højerslev Nielsen.

»Jeg tror helt sikkert, der er mange studerende, der måske har overvejet at sende værker ind, som tænker: ‘jeg er ikke god nok.’ Men det er ikke det, galleriet handler om. Vi er ikke ligesom en kunstinstitution ude i virkeligheden – vi har ikke forudindtagede idéer om, hvad kunst er.«

Det ‘anti-elitære’ galleri

De kunsthistoriestuderende har, ikke overraskende, været godt repræsenteret på de foreløbige udstillinger. Men kuratorerne synes, det vil være sjovt, hvis der i fremtiden kommer værker fra alle mulige studerende, også fra for eksempel Panum og Life.

»Forhåbentligt bliver Studenternes Galleri et sted, hvor flere har lyst til at dele deres kreative påfund med hinanden. Og et sted, der også vil tiltrække studerende, som ikke har haft kendskab til eller interesse for kunstverdenen før,« siger Mille Højerslev Nielsen.

Så hvis du er en af dem, der synes kunst er noget elitært, navlebeskuende flødeskum, skulle du måske afprøve dine fordomme på forårsudstillingen på Studenternes Galleri.

LÆS OGSÅ: Studerende på ’ferniseringscrawl’

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste