Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Føj for den, hvor er den flot!

PLANTESENSATION - Trænger man til et lækkert gys i weekenden, skal man ikke se den nye alienfilm – man skal i Botanisk Haves Palmehus og opleve monsterplanten Amorphophallus Titanum, der står i blomst for første gang.

Amorphophallus Titanum, der har en fascinerende form som en vårgrøn obelisk, har allerede tiltrukket tusindvis af planteentusiaster og almindelige københavnere.

Planten, der udsender en heftig ådselslugt, er på det seneste skudt otte-ti centimeter i vejret dagligt, og måler nu cirka to meter. I går, torsdag, foldede den endelig sin rødlilla blomst ud – det er aldrig sket før i Danmark.

Væksthusgartner Rasmus N. Kloster har passet og plejet planten i ni år, og i dette videointerview fortæller han, at det svarer til at få en botanisk Oscar at lykkes med at bringe kalorius til blomstring.

Heftigt, men kort

Lugten er årsag til, at planten har fået flere øgenavne, fx ligblomsten og Mr. Stinky.

Hvis man stikker næsen helt ned i den plisserede blomsts indre, kan man besvime, fortæller Rasmus N. Kloster, så stærk er stanken. Vores fotograf gjorde ikke forsøget.

Man skal være hurtig, for blomstringen varer blot et par dage.

Planten kan ses i Botanisk Haves Palmehus, hvor der er gratis adgang. Palmehuset holder ekstraordinært længe åbent fra kl. 10-18 indtil den 27. juni.

Seneste