Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Uniavisen undersøger: Kan man komme omkring på CSS med en barnevogn?

Tilgængelighed — Hvis man har sin baby med på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, må man skifte ble på gulvet. To studerende forstår ikke, at der ikke er bedre vilkår for nybagte forældre på universitetet.

»Her er ikke en eneste pusleplads på campus, så vi skifter ble på gulvet,« siger kandidatstuderende Oskar Buus.

Han har Johanne på fire måneder sammen med Caroline Buus, der læser antropologi på CSS i Kommunehospitalets gamle bygninger.

De er førstegangsforældre, og de har besluttet at følge WHO’s anbefaling om, at spædbørn udelukkende får mælk fra moderen i det første halve leveår.

Universitetet er som udgangspunkt ikke et sted, hvor man bør tage sin baby med, men for os er det en nødvendighed.

Antropologistiderende Caroline Buus

Derfor planlægger parret omhyggeligt deres dag, så de kan løse den udfordring, selv om de begge samtidig passer deres studier. Men de synes ikke, det er nemt.

Uniavisen har undersøgt tilgængeligheden på forskellige campusområder for kørestolsbrugere her og her. Denne gang er vi blevet inviteret til City Campus af Caroline og Oskar Buus, der har brug for at manøvrere en barnevogn rundt på Center for Sundhed og Samfund, CSS, der i en campusguide i Uniavisen er blevet kaldt »en campus, hvor navigation lægger sig hen og dør«.

LÆS OGSÅ: Uniavisen undersøger: Kan man komme omkring på Frederiksberg Campus med en kørestol?

Caroline og Oskar Buus’ kombinerede forældre- og studieliv har givet dem store glæder og en masse ekstra hovedbrud, for ud over de praktiske problemer, som vi vender tilbage til, har de også skullet holde styr på SU-regler, regler om studieaktivitet og regler om fødselsstøtte.

»Jeg kan ikke forstå, at der ikke bliver lavet bedre vilkår for de studerende, der bliver forældre. Vi er i vores fødedygtige alder, og politikerne vil gerne have os til at få flere børn, men de skaber ikke rammerne for os,« siger Caroline Buus, der læser på sit ottende semester.

Når hun går til undervisning, er Oskar Buus på plads sammen med Johanne i et lille rum i nærheden af Caroline Buus’ undervisningslokale, så hun kan amme, når det er tid. Hun får en sms fra ham, men alligevel er det ikke en optimal situation for parret, der føler stress over udfordringen med at få det hele til at gå op i en højere enhed.

»Universitetet er som udgangspunkt ikke et sted, hvor man bør tage sin baby med, men for os er det en nødvendighed,« siger Caroline Buus, der understreger, at hendes medstuderende er meget forstående for og interesserede i hendes situation.

Hun har selv valgt at studere på halv tid dette semester for at få tid til at passe og amme Johanne, men det kan kun lade sig gøre, fordi Oskar Buus læser Teologi på sidste semester af sin kandidatuddannelse og ikke har undervisning om fredagen.

10 trin op kræver lang omvej

Et eksempel på en praktisk og fysisk udfordring for Oskar Buus er en trappe, der fører op til bygning 7 på CSS, hvor Caroline Buus altså har undervisning fredage kl. 10-13.

Hver fredag formiddag kommer han til CSS med Johanne i barnevognen, så de kan være i nærheden af Caroline Buus i de tre timer, hvor hun har undervisning.

Men Oskar Buus kan ikke selv komme op ad trappen til bygning syv med barnevognen, så han må ud på en tur gennem gårdanlægget på CSS, inden han tager en elevator ned i kælderen. Derefter tager han yderligere to elevatorer, før han til sidst dukker op i rette bygning på rette etage.

Vil du anmelde tilgængeligheden på KU?

Uniavisen hører gerne fra andre studerende, der vil anmelde deres campus. Skriv til uni-avis@adm.ku.dk.

»Jeg bruger lang tid på at komme frem og tilbage, og jeg ville ønske, der var en sliske på trapperne, så jeg selv kunne trække barnevognen op. Det ville være til at have med at gøre. Selvfølgelig kunne jeg også godt tænke mig, at der var en elevator ved indgangen, eller at der havde været nogle pile i gulvet i kælderen til at vise vej,« siger Oskar Buus.

Det sidste med pilene siger han, fordi det har været en labyrintisk opgave for de to kandidatstuderende overhovedet at finde vej.

»Det tog os det meste af en måned at finde ud af at koordinere de tre elevatorer. Caroline var selvfølgelig stedkendt, men hun plejer jo bare at tage trappen,« siger Oskar Buus.

Han tror heller ikke, at det bare er dem, der har udfordringer med at komme rundt, og det vil han gerne være med til at gøre opmærksom på.

»Problemet gentager sig andre steder på CSS, for tilgængeligheden er dårlig i alle bygninger herude, og det gælder, hvad enten man skal rundt med en barnevogn, eller hvis man er kørestolsbruger,« siger han.

Barselslivet er bare svært at navigere i

Det lykkedes Caroline Buus at reservere et lille rum til Johanne tæt på sit undervisningslokale, men de nybagte forældre oplevede ikke, at der var nogen hjælp at hente på stedet.

For dem er det bare endnu et praktisk problem i rækken af udfordringer, de selv har skullet løse, efter Johanne kom til verden 9. december 2023.

»Det hele har faktisk været enormt svært at finde ud af at navigere i. Vi bookede for eksempel møder med både SU-kontoret og Studievejledningen for at få hjælp, og alle var meget søde, men også meget i tvivl og uvidende om mulighederne for barsel som studerende, og vi har fået flere forskellige ting at vide undervejs,« siger Caroline og tilføjer:

»For os er det virkelig et hardcore teamwork at få det hele til at fungere.«

Seneste