Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Forsker får 10. mio. kr. til at gøre os klogere på hjernens signaler

NAVNE — Der er stadig meget, vi ikke ved om, hvordan hjernens signaler fungerer, og det gør det svært at udvikle medicin til hjernesydomme. Men nu får lektor Azadeh Shahsavar 10 mio. kr. af Lundbeckfonden til at lave en forskningsgruppe, der skal få os tættere på en kur.

Hvem er hun?

Lektor Azadeh Shahsavar har dedikeret sin karriere til at kortlægge og forstå signalsystemet i hjernen. Forskning, der nu bliver anderkendt af Lundbeckfonden, som har tildelt hende et af syv eftertragtede fellowships til at etablere sin egen forskningsgruppe på Københavns Universitet.

Her vil hun sammen med sine medarbejdere undersøge, hvordan glycin og glutamin spiller sammen for at sende signaler i hjernen. De to aminosyrer spiller en afgørende rolle i det komplekse system, der sender signaler mellem nerveceller. Og viden om det system kan få afgørende betydning for behandlingen af hjernesygdomme.

»Det kan potentielt bruges til kurere hjernesygdomme som Alzheimers, Parkinsons og skizofreni. I dag kan medicin gøre noget ved symptomerne, men der er desværre ingen grundlæggende kur,« fortæller hun.

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Azadeh Shahsavar er en ud af syv forskere, der modtager et Lundbeckfonden Fellowship på 10 mio. kroner. Det betyder, at hun over de næste fem år frit kan bruge pengene til at opbygge sin egen forskningsgruppe på Københavns Universitet.

»De her penge giver mig mulighed for en ny slags uafhængighed, for jeg kan jeg arbejde med noget, jeg virkelig tror er vigtigt for at forstå, hvordan vores hjerner fungerer.«

Forskningsgruppen skal undersøge, hvordan glycin og glutamin transporteres i hjernen af såkaldte transportproteiner. Det skal blandt andet ske gennem såkaldt protein-krystallografi  og kryo-elektronmikroskopi.

»En del af min forskning er at forstå, hvordan de her transportproteiners strukturer ser ud.  Når man først ved, hvordan de ser ud, bliver det rigtigt spændende. For så kan man begynde at forstå, hvordan de faktisk opfører sig i hjernen.«

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Azadeh Shahsavar har altid haft øje for, hvad hendes forskning i sidste ende kan blive brugt til. Det var også det, der oprindeligt fik lokket den iranske forsker til Københavns Universitet i 2010, hvor hun tog en ph.d. på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi.

Siden har hun taget en postdoc på Aarhus Universitet, et visit i Hamborg, men nu vender forskeren altså tilbage til Københavns Universitet med støtte fra Lundbeckfonden – og det glæder hun sig til.

»Københavns Universitet har et unikt forskningsmiljø, fordi man kan arbejde med hele pipelinet for at udvikle potentiel medicin. Noget, der kun kan lade sig gøre, fordi der er samlet så meget ekspertise på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi.«

Skal jeg gøre noget?

Hvis du er blevet nysgerrig på hendes forskning, kan du finde hendes forskningsartikler her.

Og hvis du vil vide mere om de syv forskere, der modtager 10 mio. kr. i form af et Lundbeckfonden Fellowship, kan du læse om dem her.

LÆS OGSÅ: 10 millioner til at undersøge sammenhængen mellem dna, kræft og neurologisk sygdom

 

 

Seneste