Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Genindfør det frie bachelorvalg på historiestudiet

Valgfrihed — Selv gymnasieelever har med den nuværende ordning mere akademisk frihed, når SRP-opgaven skal skrives, end historiestuderende på Københavns Universitet har, når de skal skrive deres bachelorprojekter.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Kritiske historikere er forbandet vigtige i en verden, hvor historie igen og igen trækkes op af den politiske værktøjskasse for at legitimere magthaveres politiske beslutninger. I Rusland forsøger Putin at retfærdiggøre invasionen af Ukraine ved at udnævne sig til vor tids Peter den Store, og herhjemme bruger justitsminister Peter Hummelgaard redningsaktioner af toraruller under besættelsen til at legitimere regeringens forslag om et forbud mod afbrændinger af koranen.

Det skriger derfor til himlen, at det frie bachelorvalg på historiestudiet på Københavns Universitet er blevet fjernet i en forsøgsordning. Fjernelsen er en direkte forringelse af uddannelsen. For historiestuderende kan nu ikke længere selv vælge det emne, de ønsker at skrive deres bachelor om. I stedet bliver seks emner udbudt, hvorefter den studerende skal prioritere tre af emnerne, og kun hvis vedkommende er heldig, får han eller hun sin førsteprioritet.

LÆS OGSÅ: Meningsløs regel sætter KU’s forskertalenter bagerst i køen

De seks udbudte emner for foråret 2024 er følgende:

  • Bibelen – en boghistorie
  • Slaveri i den antikke græske verden
  • Radikalisering i oplysningstiden: køn, politik og religion
  • Rejsen i middelalderen
  • Tycho Brahe – videnskab, religion og politik i 1500-tallet
  • Efter den Kolde Krig var forbi. Fra engagement til estrangement – politik og geostrategier

 

Personligt havde jeg overvejelser om et bachelorprojekt om dansk miljøhistorie med fokus på landbrugets forurening af kystnære farvande, hvilket i den grad må siges at have relevans for vores samtid. I stedet kan jeg blive tvunget til at skrive om adelsdamers rejseformer i middelalderen. Med det sagt mener jeg ikke at historie kun har relevans, når det omhandler vores samtid, men at det er dybt kritisabelt, at jeg får frataget muligheden for at skrive et bachelorprojekt, som jeg finder interessant og som potentielt kan bane vejen for min fremtidige karriere.

Skår i selvforståelsen

Det ufrie bachelorvalg harmonerer desuden dårligt med Københavns Universitets egen selvfremstilling. Man skal ikke klikke meget rundt på KU’s hjemmeside, før man finder følgende sætning: »Drevet af intellektuel kreativitet og kritisk tænkning har Københavns Universitets forskere og studerende siden 1479 udvidet horisonter og bidraget til at bevæge verden fremad.«

Det er svært at forestille sig et intellektuelt, kreativt og kritisk tænkende studiemiljø på historiestudiet, når man ikke engang tillader frit bachelorvalg – Gud forbyde, at undervisernes horisont kunne blive udfordret af de studerende.

Gud forbyde, at undervisernes horisont kunne blive udfordret af de studerende

Ved analyse af kildemateriale er identifikation af skribenten og vedkommendes skjulte motiver en af historikerens vigtigste opgaver. I dette tilfælde er skribenten historiestuderende på femte semester og medlem af studenterforeningen Frit Forum. Her er dog ikke noget skjult motiv: Vi vil og skal forsvare vores ret til et frit bachelorvalg! Vi kan ikke forvente at blive taget seriøst som fag, når vi ikke tager uddannelsen af fremtidens historikere seriøst. Derfor må en genindførelse af det frie bachelorvalg på historie være et minimumskrav til studienævnet på Saxo-instituttet.

Gylden chance forbigået

Indførelsen af indskrænket bachelorvalg fjerner ligeledes en gylden mulighed for at vise, hvorfor historie er så skidevigtigt. Vi historiestuderende er allerede indgående bekendte med de arbejdsløshedsstatistikker, som bliver kastet i hovedet på os til hver eneste familiebegivenhed af onkel John. Derfor er det svært at holde hovedet højt, når man så ikke en gang på sit studie bliver bedt om selvstændigt at anvende sin faglighed til at vise fagets relevans for samfundet.

LÆS OGSÅ: Frit Forum: Arbejdspladserne skal ind i auditorierne

Heldigvis er de historiestuderende repræsenteret i studienævnet på Saxo-instituttet, hvilket giver os studerende en chance for at modarbejde beslutningen og sørge for, at fremtidige historiestuderende får muligheden for et frit bachelorvalg.

Derfor stiller jeg op til studienævnet med den klare ambition at bekæmpe det ufrie bachelorvalg. Jeg håber derfor, at du husker at stemme til univalget, så vi studerende har repræsentanter, der kan råbe vagt i gevær for fortsat fri og høj faglighed på Københavns Universitet.

Seneste