Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studiechef på KU: »Sagen om optagelse.dk er en storm i et glas vand«

OPTAGELSESFEJL - Studiechef på Københavns Universitet (KU) Claus Nielsen afviser de seneste dages kritik af det elektroniske optagelsessystem optagelse.dk og beskylder Danmarks Radio for en ensidig dækning af sagen

Et antal kvalificerede unge er blevet afvist af universiteterne efter, at de har søgt optagelse elektronisk via optagelse.dk.

Hvis ansøgerens eksamensbevis ikke findes digitalt på optagelse.dk, skal ansøgeren selv vedhæfte eller eftersende sit eksamensbevis. Og de, der ikke har været opmærksomme på det, har afsendt en ansøgning til ønskestudiet uden de afgørende, adgangsgivende eksamenspapirer.

På SDU har omkring 400 ansøgere ifølge DR Nyheder ikke vedhæftet deres eksamensbevis, mens det drejer sig om 150 på Ålborg Universitet.

Flere uddannelsessteder har dog efterfølgende kontaktet de ansøgere, som ikke har vedlagt de nødvendige papirer, og på den måde er nogle af de kvalificerede ansøgere alligevel blevet optaget på det ønskede studie.

Glemsomme ansøgere er helt normalt

Mens studiechefer fra både RUC og SDU i går kritiserede hjemmesiden optagelse.dk over for P3 Nyheder for ikke at være brugervenlig nok, kan studiechef på KU Claus Nielsen ikke nikke genkendende til kritikken.

»Vi har ikke oplevet nogen særlige problemer i forbindelse med optagelse.dk i år. Og vi har ikke registreret en større mængde, end vi normalt ser, af ansøgere, der har glemt at vedlægge diverse papirer. Så mit kedelige budskab er, at det er et helt normalt optagelsesår, hvad det her angår,« siger han.

Claus Nielsen mener ikke, at måden, der er ansøgt på, har betydning for, hvor mange der har glemt at vedlægge en eller anden form for dokumentation. Om det sker elektronisk eller på papir, vil der altid være nogle, der glemmer deres ting:

»Det er ikke første år, at ansøgere misforstår rykkere, vejledninger eller simpelthen glemmer at eftersende eksamensbeviser – og det bliver heller ikke sidste år. Men det drejer sig ikke om en ret stor procentdel, hvis det overhovedet drejer sig om procent,« siger han.

På Københavns Universitet har man dog ikke en opgørelse over, hvor mange af de ansøgere, der har søgt optagelse elektronisk, som kan være kommet i klemme. Ifølge Claus Nielsen er det ikke muligt at lave et sådant udtræk.

Stadig plads til de gode forklaringer

Når Vejledning & Optagelse på KU modtager en ansøgning, hvor der mangler eksamensbeviser, er det fast procedure, at rette henvendelse til ansøgeren enten per mail, telefon eller brev.

Og for de ansøgere, der ikke har reageret på henvendelsen fra KU, er der ifølge Claus Nielsen stadig mulighed for at blive optaget på drømmestudiet.

»De kan sende os en forklaring på, hvilke forhold der har gjort, at deres eksamensbevis ikke er nået frem, og så tager vi en konkret individuel vurdering af, hvorvidt de har været udsat for nogle særlige forhold, der gør, at vi skal tage deres ansøgning op så lang tid efter ansøgningsfristen. Har der været særlige forhold, sørger vi for, at de får en plads,« siger han og fortsætter:

»Men det er ikke nok, at de har glemt at medsende dokumentation. At dokumentere er det, de skal gøre resten af livet som universitetsstuderende og -uddannede, og det er selvfølgelig også gældende her.«

For dem, der glemte at vedlægge de adgangsgivende papirer, er udvalget begrænset til ledige studiepladser rundt om i landet eller et sabbatår.

Studiechef: »DR fortæller kun den ene side af historien«

Claus Nielsen forstår godt, at ansøgerne af og til bliver forvirrede, fordi der efterhånden er så mange regler om optagelse. Og han mener ikke, at det helt kan undgås, at nogen hvert år falder i.

»Den her historie kunne man også have lavet i 1999, i 2000, 2001 og så fremdeles – man kunne lave den hvert år, der vil altid være nogen, der overser de her ting,« slår han fast.

Han er siden i lørdags blevet interviewet flere gange af journalister fra DR, men er endnu ikke blevet citeret, selv om DR har omtalt sagen flere gange. Han mener, at det er fordi, der kun er spalteplads til den ene version af historien: At fejl koster studerende pladsen på drømmestudiet.

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste