Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Reformer er en krigserklæring mod arbejderklassen

Klassekamp — Hvis færre skal tage en femårig kandidatuddannelse, ved vi godt, hvem der vil komme gennem nåleøjet: Det er elitens børn. Derfor sender afviklingen af masseuniversitetet et klart signal til alle arbejderbørn om at kende deres plads.

Regeringen er gået til angreb på unge i Danmark med ambitionerne om at skære i kandidaterne og SU’en.

Og trods trætte floskler om det modsatte, står regeringens egentlig motivation sort på hvidt i deres program: Det altoverskyggende mål er at øge den såkaldt strukturelle beskæftigelse med 45.000, hvoraf 11.000 skal komme ved at piske studerende hurtigere gennem universitetet og fjerne knap 20 procent af SU’en.

Nedadgående pres på lønninger

Det betyder ikke, at regeringen vil skabe nye arbejdspladser – men at udbuddet af arbejdskraft skal øges, så der skabes et nedadgående pres på alles lønninger til fordel for arbejdsgiverne i toppen af samfundet.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Angrebene er blot de seneste i en række af mange. Over de seneste år har politikerne allerede rundbarberet vores forhold groft. Med en underfinansieret udflytningsaftale pålagde den seneste regering i praksis videregående uddannelser i de større byer at reducere deres optag med fem til ti procent.

LÆS OGSÅ: Ministeren mødte kritiske studerende til stormøde om etårige kandidater

Med angrebet på dimittendsatsen halverede de dagpengeperioden for nyuddannede og skar satsen med over 30 procent. Og selv om leveomkostningerne i 2022 skød i vejret, er SU’en kun blevet opreguleret med sølle 3 procent i det nye år hvad der i praksis svarer til et fald i realindkomst ved årets slutning for mange studerende.

Alt dette på et tidspunkt hvor unges mentale helbred er historisk udfordret, og en femtedel af unge ifølge en undersøgelse fra Finans Danmark ligger søvnløse på ugentlig basis på grund af en presset økonomi.

Arbejderfamilier, kend jeres plads

Selv om Socialdemokratiet har yndet at sælge sig selv som arbejderklassens ven, vil de gøre universiteterne til monopol for elitens børn. De ønsker, at færre skal tage en universitetsuddannelse. Så hvem er det, der nu skal have lov at komme gennem nåleøjet?

Lykkes regeringen med nedskæringer på én gruppe, går den videre til den næste

Afviklingen af ’masseuniversitetet’, hvor alle i princippet kan tage en længere videregående uddannelse, sender et tydeligt signal til børn af arbejderfamilier landet over: Kend jeres plads!

LÆS OGSÅ: Gid de nye kandidatuddannelser var kommet noget før

Samtidig forsøger regeringen at splitte os unge op: akademikere over for faglærte, gymnasier over for erhvervsskoler. Udover at være en falsk dikotomi er det et røgslør for at dække over, hvem der virkelig står bag forringelsen af uddannelserne: regeringen selv.

Vi accepterer ikke præmissen

Når regeringen siger, at universiteterne må ofre noget til fordel for erhvervsuddannelserne, er det topmålet af hykleri. Selvsamme politikere har nemlig i årevis selv udsultet erhvervsskolerne.

LÆS OGSÅ: Etårige kandidatuddannelser er et rodet og ulogisk makværk

Vi accepterer ikke præmissen om, at nedskæringer for én gruppe unge er nødvendig for at forbedre forholdene for en anden gruppe. Tværtimod – lykkes regeringen med nedskæringer for én gruppe, går den videre til den næste.

Lad os ikke kue af regeringens spin om, at der ikke er råd til fortidens goder. Lad os i stedet gå i offensiven for at bevare og udbygge kvalitetsuddannelser.

Underskrivere fra HUMrådet:

Beate Skakkebæk Lindegaard, bachelorstuderende i litteraturvidenskab
Christian Ivert Andersen, bachelorstuderende i filosofi
Clara Pelby Bitterhoff, bachelorstuderende i klassisk arkæologi
Edin Jankovic Sumar, kandidatstuderende i historie
Emmett Schødt Culmsee, kandidatstuderende i kulturhistorisk konservering
Frederikke Efryd Vejen-Jensen, kandidatstuderende i engelsk
Holger Ove Lückow, bachelorstuderende i historie
Lucas Rigillo, bachelorstuderende i filosofi
Mads Bloch Kristiansen, kandidatstuderendestuderende i forhistorisk arkæologi
Magnus Kjærgaard, bachelorstuderende i filosofi
Michelle Rove Hansen, bachelorstuderende i dansk
Noah Andreas Kaarsberg Bøjsen, bachelorstuderende i teologi
Steen Engel Belhage, kandidatstuderende i lingvistik
Tom Weinreich, kandidatstuderende i teologi
Victor Kingo Schmidt Roerholt, kandidatstuderende i europæisk etnologi

Seneste