Debat 15/12-16 11:11

Marie Krarups kritik af retræterummet på KUA er vanvittig forfejlet

DEBAT - Marie Krarups ønske om at begrænse mulighederne for folk, der ønsker stilhed til at bede eller tænke på Universitets grund er et ødelæggende og tåbeligt foretagende, skriver studerende.

9. december skrev folketingspolitiker fra Dansk Folkeparti Marie Krarup følgende indlæg på Facebook:

»Bederum på Københavns Universitet Amager. Det hedder "Retræterum" og der er plads til alle religioner. Men hvem er det mon reelt indrettet til? Hm..... På tirsdag har jeg ministeren i samråd, hvor jeg vil bede ham lukke bederum på uddannelses-institutioner. Rummene er reelt islamisme og giver islam en særstilling, som islam ikke skal have i Danmark. Danmark er nemlig et kristen land.«

Marie Krarups kritik af retræterummet på KUA er vanvittig forfejlet af to årsager:

1. Krarup misforstår rummets funktion og dets brugere groft.
2. Krarup, uanset manglende forståelse, udnytter en forkert udgave af virkeligheden, så den passer ind i hendes politiske projekt (hvad man så synes om projektet eller ej).

Andre mennesker, som er dygtigere og mere vidende end jeg, har allerede angrebet og analyseret grund nummer to, DFs udbredte og dybt kritisable tendens til populistisk symbolpolitik, så tillad mig derfor primært at påtale grund nummer et:

Krarups påstand om at retræterummet er et ”knæfald for islamismen” er i bedste fald en bizar vrangforestilling (men jeg læste på den anden side også for nylig, at den sande grund til at Bassett’s vingummi havde skiftet smag en anelse også var et ”knæfald for islamismen”, så man kan vel aldrig vide sig sikker længere), og i værste fald en grov stigmatisering af rummets brugere – uanset deres religiøse observans.

Krarup har ikke ret til at definere folks behov

Retræterummet benyttes, så vidt vides af folk der trods alt har deres gang omkring det, er et bredt udvalg af mennesker med et diverst og mangefaceteret behov. Folk går herhen for at bede, meditere, finde ro, og en enkelt gang benyttede litteraturvidenskabs tutorhold også rummet til en spontan digtoplæsning. Krarups krav om at lukke det ville ikke kun skade den tilsigtede gruppe (som, formoder jeg, er tilhængere af den slags islamisme, der mest lader til at findes i Krarups hoved), men også en bred vifte af andre mennesker.

Krarup påstår at kristne mennesker ”ikke har brug for et bederum”, og antyder dermed, at det udelukkende er muslimer, som har brug for det. Lad mig slå en ting fast her: Krarup har absolut ingen ret til at definere, om kristne (eller hinduer eller wiccatilhængere eller what have you) har behov for et bederum, og hun nærmer sig faretruende et brud på religionsfriheden i sit barnlige behov for at definere kristne som ”kristne, der beder og tænker som mig dvs. aggressive og pseudomiddelalderlige Krarup-protestanter.”

Men i det hele taget er det ikke særligt vigtigt, hvem der ville rammes af rummets lukning. Det vigtige er den forkastelige og ødelæggende version af universitetet, Krarup ønsker.

Universitet er ikke en homogen størrelse, som er betinget af en ”kristen kulturarv,” men derimod et frirum for læring, kulturmøder og et forsøg på dybere forståelse af forskelligartede og ikke-reducerbare mennesker – og deres livssyn.

Universitetet skal være pluralistisk

Universitet kommer af det latinske ord universitas som direkte betyder ”helhed”, og det er en forudsætning for en dybere læring og fordybelse, at helheden faktisk også indbefatter helheden – det være sig kristne, jøder, ateister, frimurere, hoodoo-shamaner eller et utal af andre tros-(eller ikke-tros)-retninger.

Universitetet åbner sig for dets studerende og ansatte, og tillader dem at tænke, tale og bede frit, som de ønsker. Og Universitetet hverken kan eller bør rette sig efter tåbelige politiske påfund uden grund i virkeligheden, som begrænser dets studerendes eller ansattes mulighed for at udtrykke sig selv og deres tanker i stilfærdig indadvendthed.

Krarups ønske om at begrænse mulighederne for folk, der ønsker stilhed til at bede eller tænke på Universitets grund (for læg mærke til, at selv om Krarup forestiller sig at det kun vil skade hendes selvindbildte fjender, muslimerne, så vil forbuddet ramme alle studerende over en kam), er et ødelæggende og tåbeligt foretagende.

Ikke at jeg kan indrømme, at jeg er overrasket over Krarups manglende greb om virkeligheden (som også til tider er en svær størrelse), men dette forslag er på alle måder så tåbeligt og menneskefjendsk, at jeg på ny forbavses.

Jeg siger jer; mediter som I vil, tænk som I vil, bed som I vil, til præcis de guder I vil eller ikke vil, i præcis lige så lang tid, i lige så meget stilhed I lyster.

Krarup kan rende og hoppe. Hun har ingen definitionsret i verden.

uni-avis@adm.ku.dk

Kommentarer

I har aldrig været der, her er virkeligheden.

By Niels on 17. december 2016, 14:44.

Jeg går i bygning 24 til hverdag og har alt min undervisning der.
Lad mig helt neutralt beskrive retræterummet siden smarte folk der aldrig har set det, har så mange meninger om det.
Retræterummet er et fredeligt lille rum med en glasrude i døren. Jeg går forbi det på gangen, på vej til undervisning hver dag. Ofte er det tomt, andre gange kan man lige skimte ind og se en der beder eller en der mediterer. Der er et flot gulvtæppe, et lille bord, en reol og nogle puder. I reolen står der mener jeg: bibelen, koranen på originalt arabisk og på nutidig arabisk, samt togaen og et par andre religiøse bøger. Det er det!
Man vil på gangen møde en (ofte) arabisk udseendet studerende foran lokalet, en ganske almindelig studerende der så også er (sandsyndeligvis) muslim. Som jeg opfatter det, venter man med respekt, til den der beder, er blevet færdig.
Man møder også nogle gange en dansk udseende studerende der har brug for 'retræte' fra en hæktisk hverdag.

Jeg har aldrig selv brugt lokalet men bare skimtet ind på det flotte tæppe eller nogle bede.
Det er det mest rolige og ikke dramatiske og jeg er dybt rystet over kommentarer fra folk der ikke forholder sig til lokalet men vender det til noget negativt mod muslimer. Det er jo ikke et dedikeret 'islamisk bedelokale' ?? Det er et retræterum ??.
Muslimer beder 5 gange om dagen uanset, så hvorfor skulle de ikke bede i et rum der er perfekt til det hvor de kan være sig selv? Ville det ikke være langt mere forstyrrende at bede på gangen?
Jeg er selv meget kritisk over for alt religion, men dem der bruger lokalet passer sig selv så der er absolut intet forstyrrende eller 'radikalt' over retræte rummet.
Det er flinke mennesker der er religiøse med sig selv og for sin egen skyld.
Lad retræterummet leve. punktum.

Tænk igen

By Flemming on 15. december 2016, 21:54.

Ja, nu kan Marie Krarup jo ikke bare tale på vegne af alle os kristne, men Danmark er et kristent land og traditionet har vi ikke brug for et retræterummet, netop fordi vi ikke bukker os i retningen af Mekka 5 gange om dagen. I er unge og det afspejler sig i jeres holdninger og naivitet. Jeg misunder jeres ønske om at der skal være plads til alle, fordi det er i sig selv godsindet, men I ytrer jer med manglende erfaring.

Hvad gør vi når kemistuderende Mustafa og Abdul træffer hinanden i retræterummet og vælger at bygge en bombe? Hvorfor skal vi bruge vores skattepenge på at betale for Mohammeds bachelorgrad i Kommunikation, når vi allerede ved at der er god sandsynlighed for at han på et eller andet tidspunkt vil melde sig frivilligt til at udbrede had og propaganda mod kristne eller vesten i det hele taget? Det kan godt være at en af grundtankerne bag universitetet var at det skulle åbne sig for alle, men tingene ændrer sig med tiden, når faktiske trusler er tilstede.

"Og Universitetet hverken kan eller bør rette sig efter tåbelige politiske påfund uden grund i virkeligheden[...]"
Nu er der som sagt grunde i virkeligheden.

Jeg deler en arbejdsplads med mange mennesker som har forskellige baggrunde, og det synes jeg også der skal være plads til, men på samme tid vil jeg ikke finde mig i at skulle dele arbejdspladsen med en pædofil eller en narkoman. Måske skulle i unge reevaluere jeres synspunkter. Der kan sagtens være plads til folk på jeres studier, uden i skal dele studiet med trusler for vores samfund.

Det var da en skræmmende

By Benjamin on 23. december 2016, 10:51.

Det var da en skræmmende generalisering du får fyret af her. Denne automatiske mistænkeliggørelse af fredelige og lovlydige danske studenrende finder jeg rent ud sagt frastødende.

Måske er det mere dig myndighederne burde holde lidt øje med. Med sådan et verdensbilldede er det ikke til at sige hvad du kunne finde på.

Ja tænk igen, Flemming

By Dilan on 16. december 2016, 16:40.

For det første så bliver det retræterum brugt til andet end et bederum for muslimske studerende. Jeg læste b.la. en kommentar fra en fyr som brugte rummet til at lave strækøvelser og andre elever som bruger lokalet til at få lidt ro i en ellers travl hverdag på studiet.
Det er sgu også lidt billigt sluppet at trække 'alders kortet'. Tror godt I gamle kan lære noget af os unge, bare en gang imellem :)
Jeg studerer selv på KUA og har ikke engang lagt mærke til at lokalet eksisterer, så hvorfor skulle det være en trussel for hele det danske samfund og de danske værdier?
Måske skulle dig og Marie Krarup finde på noget bedre at lave, end at gå og finde problemer der hvor der ingen problemer er. Flet nogle julehjerter eller noget.

Ps. har forresten med vilje valgt ikke at kommentere på linje 6-12 da det er noget af det mest generaliserende og racistiske pladder, og det tror jeg i virkeligheden også godt du ved Flemming.

God dag og god jul!

Lige i øjet!

By Nadia on 15. december 2016, 15:06.

Tak for dette indlæg! Hvor er det vigtigt, og du rammer alle de rigtige pointer

Så mange gode indlæg her på

By Morten on 15. december 2016, 13:59.

Så mange gode indlæg her på universitetsavisen, skrevet af studerende

keep it coming :)

vil dog sige at krarup har ret til sin egen definitionsret af sin egen verden :)

Skriv kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Fill in the blank
annonce
Campus 13/1-17 10:10

Træprofessor afliver tissehistorie

Manglende lindetræer
FARLIGE SALTE? - Ifølge TV2 er to lindetræer ved Studenterhuset blevet fældet, fordi de var blevet tisset i stykker. Men holder historien vand?

Kontakt redaktionen

Skriv en e-mail til os: uni-avis@adm.ku.dk

Eller ring til redaktionen på +45 35 32 28 98
(Telefontid mandag - torsdag kl.9.00 - 16.00)

Københavns Universitet

  • Nørregade 10
  • 1165 København K
  • Danmark
  • Tel. +45 35 32 28 98
Uafhængig af ledelsen
Copyright 2009-2014 © Universitetsavisen.dk