Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Fremdriftsfest - næsten

KLUMME - Fremdriftsreformen er i frit fald, hvis man skal tro partiernes udmeldinger under valgkampen. Men vi skal huske politikerne på det, de lover, skriver Studenterrådets næstformand.

I mandags var festsalen på Københavns Universitet ramme om en storstilet paneldebat, hvor alle partiledere deltog, undtagen fra Venstre og Socialdemokraterne. De sendte hver deres næstkommanderende.

Jeg var i forvejen en smule ramt af sommerferiestemning med lidt for mange øl i solen, lange, lyse nætter og for lidt søvn efter tre dage på folkemøde. Så I kan nok forestille jer, at min tolerancetærskel for politikerfloskler var i bund.

For de af jer, der endnu ikke har været i festsalen: Forestil jer et stort rum med ufatteligt højt til loftet, mørkt træ med udskæringer af blomster og frugter på væggene og store vægmalerier af konger og krige hængende lige under loftet.

Det mest ophedede emne var først på dagsordenen: Fremdriftsreformen. Igennem valgkampens første uger, har der været kø ved håndvasken for kandidater fra de partier, der har lagt stemmer til reformen. Ingen lader længere til at synes, at man skal tvangstilmeldes fag, eller at teatervidenskab og biologi er en god kombination. Med andre ord er reformen i frit fald.

Husk politikerne på det, de lover

Der er dog forskel på, hvad partierne mener: Nogle vil bløde op i formen, nogle partier vil lade universiteterne vælge deres egne instrumenter til at presse de studerede hurtigere igennem. Modsat vil andre partier bestemme, om det er pisken eller tommelskruerne, universiteterne bruger på de studerende.
Fælles for næsten alle er dog stadig, at de vil presse universiteterne til at få de studerende hurtigere igennem og dermed spare 1 mia. kroner – det vi kalder studietidsmodellen. Man kan altså vælge mellem flere nuancer af pisk.

Derfor er det også vores opgave, som ‘folket’ i ‘folkestyret’, at huske politikere på det, de lover, som for eksempel Kristian Jensen fra Venstre, der ytrede, at det da ville være en god idé at åbne forliget om reformen allerede fredag.

Efter debatten dalede farvede balloner ned gennem det højloftede rum, ned i hovedet på 10 lidt akavede politikere, der næppe helt forstod, hvorfor der pludselig kom sådan et festligt indslag.

Og der er da også god grund til ikke at tage glæderne på forskud. For reformen er ikke rullet tilbage, endnu.

Husk uddannelse den 18. Men husk også uddannelse den 19., og hjælp den nye eller den nye gamle regering med at huske uddannelse. Så vi går fra hurtigere ud til bedre igennem.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste