Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Undgå at blive snydt af boligsvindlere

BOLIGJUNGLE- Studiestart er lig med boligjagt for de fleste førsteårsstuderende, men desværre også for boligsvindlere, der snyder folk for tusindvis af kroner. Vicepolitiinspektør Claus Birkelyng fra Københavns Politi giver gode råd til at undgå at blive snydt.

Sidste år gik 30 studerende til politiet, fordi de var blevet udsat for boligsvindel. Hvert år har Københavns Politi omkring 200 sager om boligsnyd. Det topper op til studiestart i januar og august, hvor efterspørgslen er størst, siger vicepolitiinspektør Claus Birkelyng, der efterforsker sager om boligsvindel i København.

»Der er mange forskellige former for snyd – enten eksisterer boligen ikke, eller også så er det ikke den rigtige ejer, der står på lejekontrakten. Vi har oplevet, at folk finder mange forskellige måder at snyde på.« 

Hvem er det, der laver boligsnyd?
»Det er ofte yngre mennesker, der har en dårlig økonomi og tror, at de kan lave nogle hurtige penge. Men de tænker nok ikke på, at de kan komme i fængsel, hvis de bliver dømt,« siger Claus Birkelyng.  

Se boligen i virkeligheden

Hvis man er studerende på jagt efter et sted at bo, kan man gøre flere ting for at undgå at blive snydt. Først og fremmest skal man gøre sin research ordentligt.

»Hvis et tilbud ser ud til at være for godt, er det det også ofte. Man skal f.eks. aldrig sige ja til at leje en lejlighed eller et værelse, man ikke har set i virkeligheden. Og så skal man undersøge, om udlejeren rent faktisk ejer den bolig, som han eller hun påstår,« siger Claus Birkelyng og fortsætter:

»Man kan undersøge på f.eks. boligejer.dk, hvem der ejer en ejerlejlighed. Hvis det er en andelsboligforening, kan man kontakte formanden og høre, om den, der udlejer, er den, vedkommende udgiver sig for. Vi har set sager, hvor folk har fremvist en bolig, som de ikke ejer, men måske har fået nøgle til,« siger Claus Birkelyng, som giver følgende gode råd til boligsøgende studerende.

Gode råd

Mød udlejer i virkeligheden
Sig aldrig ja til en lejlighed, du kun har set på nettet. Du skal møde udlejer i virkeligheden og være sikker på, at boligen eksisterer i virkeligheden.

Hvem er ejeren?
Undersøg, hvem der ejer den bolig, du skal leje. På boligejer.dk kan man tjekke, hvem der ejer en lejlighed. Alternativt så kontakt andelsboligforeningen eller boligselskabet.

Overfør til dansk bank
Overfør aldrig penge, før du har en underskrevet lejeaftale. Betal aldrig kontant eller til en udenlandsk konto, da du i så fald ikke kan være sikker at på at få dine penge tilbage.

Seneste