Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Studerende vil ændre kulturen på Jura

STUDENTERFORENING - Progressive Jurister (PJ) mener at jurastudiet handler om mere end jagten på det prestigefyldte drømmejob, høj løn og dyre jakkesæt. De vil bruge jura til at gøre en forskel.

Flere jurastuderende skal have muligheden for at fokusere på idealisme, ligestilling og menneskerettigheder i stedet for at være optaget af at opnå prestige og tjene en masse penge.

Det arbejder studenterorganisationen Progressive Jurister (PJ) for. Foreningen blev stiftet i 2014, da en gruppe jurastuderende opdagede, at de delte en række fælles interesser, heriblandt lysten til at bruge juraen til at gøre en forskel.

Reaktionen fra andre studerende har været positiv.

»Vi føler, at der er behov for det på det Juridiske Fakultet. Mange studerende har haft den oplevelse at sidde til undervisning, kigge rundt i lokalet og tænke, at ingen af de medstuderende har interesse for emner som menneskerettigheder eller lyst til at hjælpe andre mennesker. Men når man taler med andre studerende går det op for en, at de har valgt at læse jura, fordi de gerne vil gøre en forskel,« siger Anah Maskell, som er en af stifterne af organisationen.

Gjorde grin med de hjemløse

I 2014 blev der rejst kritik af de jurastuderende på Københavns Universitet (KU) efter at studenterorganisationen, Juridisk Diskussionsklub (JD), lavede en plakat til en temafest som gjorde grin med de hjemløse.

»Er du kreditor eller debitor«, lyder teksten på plakaten, der viser et billede af stjerneadvokaten Harvey Spector fra den kendte amerikanske tv-serie ‘Suits’. Forneden viser plakaten et billede af en hjemløs mand, som sidder på gaden med en øldåse.

»Plakaten fra JD var udtryk for den syge tankegang, som findes i en elitekultur,« siger PJ-medlem Mads Markvard Holscher.

Jakkesæt, prestige og høje hæle

Ifølge PJ er årsagen til den slags hændelser ikke nødvendigvis, at de jurastuderende er dårlige mennesker, men det er derimod et naturligt resultat af den dominerende kultur, der findes på Det Juridiske Fakultet, som fremmer en bestemt måde at tænke på blandt de studerende.

Er det en fordom, at jurastuderende går rundt i dyrt mærketøj, høje hæle og jakkesæt, samt at de primært går op i penge og prestige?

»Jeg tror, det er en fordom, som også findes blandt de jurastuderende, som nok betyder at den er delvis sand, fordi det er en indgroet del af miljøet på Det Juridiske Fakultet,« siger Anah Maskell.

»På jurastudiet findes der ikke nørder. Det koncept findes slet ikke på studiet. Der findes bare en meget populær person, som får topkarakterer«

Den bedste måde at håndtere disse fordomme på er ved at udfordre dem, mener PJ.

»Mange jurastuderende vil gerne gøre en forskel, men måske føler de sig utilpas, fordi de føler, at de ikke lever op til det stereotype billede af, hvordan en jurastuderende bør være,« siger Anah Maskell.

Hvad er det, der skaber den såkaldte dominerende kultur på Jura, som I mener får de studerende til at fokusere på penge og prestige?

»De repræsentanter fra arbejdsmarkedet, som de studerende oftest kommer i kontakt med på studiet, er domineret af de store advokatvirksomheder,« siger Anah Maskell.

»De store prestigefyldte advokatvirksomheder og ministerier er tilsyneladende med til at fremme en bestemt kultur og et bestemt billede af, hvordan en fremtidig advokat eller jurist bør være,« siger Mads Markvard Holscher.

Der findes ikke nørder på jurastudiet

Konkurrencen blandt de jurastuderende for at få høje karakterer og sikre sig en arbejdsplads på et stort prestigefyldt advokatkontor er velkendt blandt de studerende.

Hvorfor får de studerende indtryk af at det eneste som betyder noget på jurastudiet er hvilke karakter man får?

»Fordi det er det, vi konstant får at vide. Da jeg startede for omkring et år siden, fortalte de mig, at der er meget snak på studiet om, at karakterer er altafgørende for at få et godt job. De sagde til os, at det ikke var hundrede procent rigtigt, men at det sådan set var sandt nok,« siger Mads Markvard Holscher.

»Jeg synes, at det er meget sigende, at man på andre studier og erhverv kan blive anset som en nørd, hvis man får rigtig høje karakterer, eller man kan være god på andre måder. Der er forskellige niveauer man kan betragte det på, men det at være anset som god på jurastudiet og det at få høje karakterer hænger helt fast sammen. På jurastudiet findes der ikke nørder. Det koncept findes slet ikke på studiet. Der findes bare en meget populær person, som får topkarakterer,« siger Anah Maskell.

Der står i folderen: Begyndte du på jurastudiet for at gøre en forskel? Har du en kritisk indstilling til loven? Er du mere interesseret i at diskutere, hvorfor lovene er som de er, end hvordan du kan bruge dem til at tjene penge?

»Din status på studiet er meget tæt koblet sammen med, hvilke karakterer du får. Jeg tror, at det nok har noget at gøre med, at man betragter karakterer som en direkte afspejling af den status, som man kommer til at få i samfundet, når man bliver færdig med studiet. Man tænker, at karaktererne direkte repræsenterer størrelsen af den lønseddel man kommer til at få,« forklarer hun.

Ifølge Anah er Det Juridiske Fakultet begyndt at gøre en indsats for at håndtere karakterræset på studiet.

»De har opfordret til, at de studerende øger samarbejdet med hinanden. De er enige i at karakterræset kan være et problem,« siger hun.

Du behøver ikke gode karakterer

På trods af tankegangen som hersker på jurastudiet er det ikke nødvendigvis korrekt, at man skal have gode karakterer for at få et arbejde, mener PJ.

»De studerende bliver overraskede, når vi fortæller dem, at de kan få et godt arbejde på trods af, at de ikke har, hvad man på jurastudiet vil anse som gode karakterer. Der er mange arbejdspladser, hvor arbejdsgiveren ikke går op i karakterer, men derimod lægger vægt på hvor interesseret du er i emnet. Dette kommer som et chok for de fleste studerende,« forklarer Anah Maskell.

»Jeg tror, at karakterræset på studiet er et symptom på, hvordan hele jurauddannelsen er opbygget, hvor hensigten er at tilgodese interesserne for en særlig type advokatkontorer, og hvor definitionen på succes er at tjene en masse penge. Jeg synes, at det er noget vi burde udfordre,« tilføjer hun.

Ifølge PJ er der mange forskellige jobmuligheder inden for både den private- og den offentlige sektor.

»Det prøver vi at vise de studerende ved at besøge de arbejdspladser, vi føler kan have en positiv indvirkning på samfundet. Vi har besøgt Dansk Flygtningehjælp, Institut for Menneskerettigheder og Foldschack, den kendte Christiania-advokat. Vi prøver at fokusere på de arbejdspladser, hvor vi selv kunne have lyst til at arbejde og ikke nødvendigvis på de store kommercielle advokatkontorer,« siger Mads Markvard Holscher.

Politisk dagsorden

For nylig er der dukket et par nye studenterorganisationer op, der fokuserer på nogle af de samme emner som PJ. Men ifølge organisationen er det, der gør dem unik, at de har et klart politisk sigte.

»Organisationer som Foreningen Argument og Studenterforeningen for Menneskerettigheder gør en god indsats for at ændre den nuværende tilstand, men i modsætning til os er de ikke direkte politiske anlagte. Vi har et politisk sigte. Vi er en del af en bevægelse, der går ind for feminisme og vil afskaffe kapitalisme og diskrimination, samt arbejde for at skabe et bedre samfund,« siger Mads Markvard Holscher.

Hvad gør jeres organisation for at skabe forandring?

»Vi arbejder på to overordnede fronter. Vi afholder diskussioner, hvor folk kan komme for at få ny viden og drøfte politiske emner. Vi bruger også organisationen til at møde ligesindede jurastuderende. Vi mødes nogle gange bare for at snakke og spise frokost. En gang i mellem kan vi finde på at tage til en demonstration sammen,« siger Mads Markvard Holscher.

De emner der diskuteres til arrangementerne kan variere betydeligt. »For nylig havde vi en på besøg, som holdt et foredrag om en sag om minearbejdere i Sydafrika, og snart vil der blive holdt et foredrag om den globale finansielle krise set ud fra en juridisk synsvinkel,« siger Anah Maskell.

Progressive Jurister har også en besked til andre studerende, som er interesserede i at starte deres egen studenterorganisation.

»Vi vil meget gerne dele vores erfaringer med dem,« siger Anah Maskell.

zeshan.ali@adm.ku.dk

Seneste