Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Studerende let bytte på boligmarkedet

BOLIGSVINDEL – 30 studerende har meldt til politiet, at de er blevet fuppede på boligmarkedet denne sommer. International studerende vurderer, at halvdelen af boligannoncerne på de sociale medier er fup.

»Det er fortvivlende. Det viser, hvor desperat boligsituationen er.«

Sådan siger politikommissær Asger Jensen om antallet af studerende, der er blevet snydt af skruppelløse boligsvindlere i København denne sommer.

Han vurderer, at 30 studerende har anmeldt, at de har lejet en lejlighed eller et værelse, som viste sig enten ikke at eksistere, allerede var lejet ud til en anden – eller slet ikke tilhørte ‘udlejeren’.

»Svindlen foregår ofte online. De studerende har kun set billeder af lejemålet og bliver bedt om at overføre depositum til en udenlandsk bankkonto. Alarmklokkerne burde ringe, men de betaler alligevel, fordi de er desperate,« siger Asger Jensen.

Hver anden boligannonce er fup

En af de boligsøgende er 23-årige kroatiske Ana Grbić, der er flyttet på et hostel, mens hun søger efter et mere permanent sted at bo, mens hun studerer på Københavns Universitet.

»Jeg var opmærksom på boligsituationen i København, inden jeg besluttede at studere her, men det har virkelig overgået mine værste forventninger« – Ana Grbić, studerende fra Kroatien.

Hun svarer på 15 til 30 boligannoncer på Facebook dagligt, men mindst halvdelen af dem er fup, vurderer hun.

»Det virker ved første øjekast, som om der er mange boligtilbud, men et alarmerende højt antal er fupnumre. De vil oftest have dig til at overføre pengene til en udenlandsk bankkonto, inden du får udleveret nøglerne. Jeg var opmærksom på boligsituationen i København, inden jeg besluttede at studere her, men det har virkelig overgået mine værste forventninger,« siger Ana Grbić.

International studerende er let bytte

Ifølge undersøgelsen Den gode velkomst har en ud af tre internationale full degree-studerende ikke et sted at bo ved ankomsten til Danmark. Det samme gælder en ud af ti udvekslingsstuderende.

Politikommissær Asger Jensen vurderer, at de internationale studerende er populære ofre blandt svindlerne, fordi de er mindre skeptiske og ikke kender deres rettigheder.

Han opfordrer til aldrig at betale depositum uden at se lejemålet og have underskrevet en lejekontrakt først.

Den meste brugte svindelmetode er at udleje den samme lejlighed til 15–20 forskellige, der betaler cirka 20.000 kroner i depositum hver.

Specialiserer sig i udlændinge

Claus Højte, direktør for Lejernes LO Hovedstaden, siger, at der er opstået en hel industri i København, som har specialiseret sig i at udleje til udlændinge.

Den meste brugte svindelmetode er at udleje den samme lejlighed til 15–20 forskellige, der betaler cirka 20.000 kroner i depositum hver.

Når de vil flytte ind, viser det sig, at personen, de lejede lejligheden af, slet ikke har råderet over lejemålet, men er stukket af med eller har brugt pengene.

Opskruede lejepriser

Claus Højte tilføjer, at de som er heldige at finde en andels- eller ejerlejlighed at fremleje, alligevel oftest ender med at blive snydt.

Lejernes LO Hovedstaden vurderer, at ni ud af ti betaler en højere husleje, end de burde ifølge lejeloven.

En opgørelse fra Boligportal.dk viser, at den gennemsnitlige månedlige leje for et værelse i København nu er 4.115 kroner. Og 8.175 kroner for en toværelses lejlighed.

Lange ventelister

Hvis de studerende satser på at få et kollegieværelse i stedet, er situationen lige så håbløs.

12.000 har registreret sig på ventelisten hos Kollegiernes Kontor I København.

Antallet var 10.000 på samme tidspunkt sidste år, oplyser administrator Gitte Peitersen.

»Boligmarkedet i København er presset, så de studerende, der allerede har et kollegieværelse bliver boende længere. Før ville de købe en lejlighed eller leje en lejlighed sammen med vennerne efter at have boet på kollegie i et år, men nu bliver de i gennemsnit boende halvandet år, fordi boligpriserne stiger. Der er så at sige opstået en prop i systemet,« siger Gitte Peitersen.

Forsøger i Roskilde

Situationen er også dyster hos CIU, der udlejer værelser og lejligheder til studerende.

Mere end 14.000 står på ventelisten til et sted at bo i Storkøbenhavn, ifølge afdelingsleder Rasmus Okholm-Hansen.

Det er cirka det samme antal som sidste år, hvor ventelisten var historisk lang, men der er en stigning i antallet af ansøgere i Roskilde.

»Mange studerende søger i Roskilde, fordi de ved, at det er umuligt at få et værelse i København. Myten om at studerende er forkælede og kun vil bo centralt kan hermed godt aflives,« siger Rasmus Okholm-Hansen.

Han tilføjer, at hvis man er hjemløs og er villig til at bo i de mest upopulære områder som Ballerup og Tingbjerg, vil der stadig gå cirka fem måneder, inden man kan flytte ind i sit nye lejemål.

Det er tilmed ventetiden i lavsæsonen, og ikke når de studerende strømmer til København, som de gør nu.

Det er ligesom, jeg ikke eksisterer

Boligsøgende Ana Grbić fortæller, at hun oplever, at mange udlejere ikke vil have, at lejeren registrerer sin adresse på lejemålet.

Det er særligt et problem for de internationale studerende, fordi de ikke kan få et CPR-nummer uden permanent adresse i Danmark, og uden CPR kan de ikke åbne en bankkonto, få et lånekort til biblioteket, tilmelde sig danskkursus eller melde sig ind i et motionscenter.

»Uden er CPR-nummer er det ligesom, jeg slet ikke eksisterer i Danmark. Jeg kræver virkelig ikke meget. Nogle få kvadratmeter og registrering, og hvis der tilmed er en wi-fi forbindelse, vil jeg være evigt taknemmelig,« siger Ana Grbić.

Lej ikke uden postadresse

Politikommissær Asger Jensen opfordrer de studerende til at undgå at leje et sted, hvis de ikke må registrere deres adresse på lejemålet.

Oftest skyldes det, at udlejeren ikke har lov til at fremleje værelset eller lejligheden af indehaveren af ejendommen.

I andre tilfælde forsøger udlejeren at skjule, at de har en lejeindtægt, fordi de modtager sociale ydelser fra kommunen.

»Uanset hvordan du vender og drejer det, er det den studerende, der ender i problemer, hvis det bliver opdaget. Hvis du ikke har en kontrakt på lejemålet og har registreret din adresse der, kan du blive smidt ud,« siger han.

clba@adm.ku.dk

Seneste