Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Stor og sjælden haj kan ses på Zoologisk Museum

FISK - Forskere på Statens Naturhistoriske Museum har fået en opskyllet grønlandshaj op under neglene. Det store dyr er en sjælden gæst i danske farvande.

Smilene er brede. I første omgang hos de forskere, som får lejlighed til at præservere og præsentere den 140 kg tunge og 280 cm lange grønlandshaj, som for nylig landede på stranden ved Ålbæk, mellem Frederikshavn og Skagen.

Men også hajen viser tænder, i adskillige rækker. Sådan endte den sine dage, med et stift grin. Man bemærker, hvordan overmundens tandsæt synes mørkere end undermundens. Som om hajen har fået smykket gebisset, hiphop-mæssigt, med ædelmetal eller bling.

Grønlandshajen er den næststørste kødædende haj, der findes. Et fuldvoksent eksemplar bliver op til 7-8 meter og vejer en ton. Den spiser det meste, sæler, marsvin, ådsler, affald og – det er ikke utænkeligt – badende mennesker.

Foretrækker koldere, dybere vand

Peter Rask Møller fra Zoologisk Museum udtaler, at han for nogle år siden fandt halvanden sæl i maven på en grønlandshaj, der var på størrelse med den nordjyske.

Han understreger dog, at man ikke behøver at være bange for at bade ved de danske strande, for grønlandshajer lever normalt på så dybt vand (oftest 200-600 meter), at de ikke kommer i nærheden af badegæster, og de er kun talrige i de arktiske dele af Nordatlanten.

Cirka 20 gange er hajen set i Danmark, enten i fiskeres garn eller død og skyllet op på stranden. Men ifølge Henrik Carl, fiskespecialist og biolog ved Statens Naturhistoriske Museum, lægger grønlandshajer vejen forbi oftere, end vi aner.

Fra 12 – 27. februar 2011 kan man selv se hajen på Zoologisk Museum. Herefter bliver den indlemmet i den videnskabelige samling.

chz@adm.ku.dk

Seneste