Campus 11/8-16 10:10

Se kortet: Her er det dyrest at leje værelse i København

kort over københavn - værelsespriser
Billede: Google Maps
HUSLEJE - På bare tre år er lejepriserne i København steget med 19 procent. »En meget stor stigning,« siger forbrugerøkonom om priserne, der sjældent kommer under 4.000 kroner om måneden.

København bliver dyrere og dyrere at bo i. Nederst i artiklen kan du på et interaktivt kort følge prisudviklingen for at leje et værelse i de forskellige bydele.

Manglende ungdomsboliger og flere studerende har presset priserne på lejemål og små lejligheder i vejret, og ifølge Boligportal.dk, der er en af landets største udlejningssider, er det på bare tre år blevet 19 procent dyrere at leje et værelse i København.

Det viser et pristjek, som boligportalen har foretaget for Uniavisen.

Vesterbro er dyrest, Brønshøj er billigst

De høje huslejer er en realitet, uanset hvilket område i København du ønsker at bo i. I år 2013 skulle man i gennemsnit hoste op med 3.833 kroner for at bo i København, en del billigere end de 4.565 kroner, det lige nu koster bolighungrende studerende at leje et værelse i hovedstaden.

Samtidig viser pristjekket, at der op til studiestart ikke er et eneste område i København på nær Vanløse og Brønshøj, hvor priserne for et værelse ligger på under 4.000 kroner om måneden.

»Markedet er presset op til studiestart, og derfor kan udlejerne tage sig rigtig godt betalt« - Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea

Tallene viser også, at der er penge at spare ved at flytte væk fra brokvartererne og ud til den knap så centrale del af hovedstaden. Topscoreren på huslejelisten anno 2016 er nemlig Vesterbro, hvor leje af et værelse i gennemsnit koster 5.008 kroner om måneden.

Derefter følger Indre By og Østerbro trop, mens de billigste værelser altså findes i Brønshøj og Vanløse, hvor priserne lige akkurat sniger sig under de 4.000 kroner om måneden.

Flytter man eksempelvis fra Vesterbro til Brønshøj, sparer man ifølge opgørelsens tal omkring 13.000 kroner om året – rigeligt til at dække udgifter til studiebøger og samtidig give en omgang hver weekend i fredagsbaren.

Forbrugerøkonom: »Udlejerne tager sig rigtig godt betalt«

At det på tre år er blevet hele 19 procent dyrere at leje et værelse i hovedstaden gennem boligportal.dk overrasker Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea og ofte beskæftiger sig med forbrugsanalyser blandt studerende.

»Alle ved, at lejepriserne stiger, men 19 procent er meget stor stigning, selv i København,« siger Ann Lehmann. På landsplan betaler studerende ifølge hendes målinger 3.300 kroner i månedlig husleje.

Forbrugerøkonomen kæder dele af stigningen sammen med det ophedede lejemarked, der hvert år opstår ved studiestart.

»Markedet er presset op til studiestart, og derfor kan udlejerne tage sig rigtig godt betalt, hvad de så åbenbart også gør. Det er så at sige udlejers marked lige nu,« siger hun.

Nedenfor kan du se tallene nærmere på tallene, som boligportal.dk har lavet for Uniavisen.

Her kan du klikke på de enkelte bydele og følge prisudviklingen år for år. Bemærk, at tallet viser den gennemsnitlige pris for at leje et værelse i det givne område i de lejeboliger, der er opslået på boligportal.dk.