Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Rejsekort: En guide til et lettere rejseliv

MODERNE TRANSPORT - Det er svært at bruge rejsekort. Her er vores guide til, hvordan du gør det lettest - for eksempel ved at lade være med at bruge kortet overhovedet.

Hvis ikke du ikke hører til skaren af danskere, der er bange for transportrelateret forandring og derfor hamstrede 100.000 klippekort, før det var for sent, har du nok et rejsekort.

Vi vil gerne hjælpe dig og derfor har vi lavet denne guide til at gøre dit liv, post-klippekort, lettere.

Rejsekortet er en god idé. En supergod idé, endda, der fungerer gnidningsfrit i udlandet (det engelske Oyster Card, fx), men som herhjemme er lige så uigennemskueligt og unødvendigt kompliceret som vores grammatik.

Mellem januar og november 2014 tjente Rejsekort A/S ifølge Ekstra Bladet 40 millioner kroner på bøder fra kunder, der glemte at tjekke ud. Hvis man modregner de administrative omkostninger til at behandle de cirka 500 klager, Rejsekort A/S modtager dagligt, har selskabet tjent fire kroner. Eller, den allersidste del om de fire kroner er ikke sand, men antallet af klager og bøder er reelle nok.

Og rejsekortet har også fået smæk af kunder online – én ud af fem stjerne på sitet Trustpilot. Damn.

Forslag nr. 1: Køb et Wildcard i stedet

Hvis du er mellem 16 og 26 eller bare er SU-modtager, så foreslår vi, at du skaffer dig DSB app) eller din dumme telefon (sms station og zoneantal til 1415).

Du kan også købe et FlexCard til 7 dages rejse for 250 kroner eller 30 dage for 450 kroner. De bedste ved det, er, at man kan dele kortet med andre. Ikke på samme tid, men, sådan, på forskellige rejser.

Hvis du pendler eller rejser tit, kan det betale sig at købe et Periodekort eller Pendlerkort. Det er et personspecifikt kort månedskort, der lader dig rejse så meget, du vil inde for et specifikt antal zoner. 2-zonerskortet koster 350 kroner, og et alle-zonerskort 1.335 kroner. De kan også købes digitalt.

Gode ting ved rejsekortet

Nu har vi været onde ved og hånlige over for rejsekortet i mange afsnit. Men der er også gode ting at sige om det lille kort. Det er fleksibelt og godt for grupper, da man kan tjekke flere ind på en gang. Og det er billigere, hvis ikke du får bøder hele tiden ((DR Kontant har for nylig opgjort, at rejsekortet på de fleste strækninger giver dyrere rejser) . Og kortet er godt for miljøet. Muligvis.

KU-studerende Ralph Møller Trane kan fx godt lide sit kort:

»Der vil altid være folk, der ikke kan lide forandring og derfor klager over det nye system. Men selv om det ikke er perfekt endnu, er jeg sikker på at rejsekortet er vejen frem. Man behøver ikke bekymre sig over, hvor mange klip man har tilbage, eller hvor mange zoner, man skal huske at købe til sin rejse,« siger han.

Så vidt vi ved, er Ralph ikke betalt af Rejsekort A/S for at udtale sig positivt om kortet.

God rejse!

Kom endelig med flere transport- og rejsekortsfif i kommentarfeltet!

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste