Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Her er bofællesskabet for fremtidens entreprenører

HJEM KÆRE BUSINESS – I en tid, hvor det ikke skorter på faglige kontorfællesskaber har datalogistuderende Kristoffer Dorph taget skridtet videre. Han er sammen med 19 andre unge flyttet ind i Nest Copenhagen – Danmarks første bofællesskab for entreprenører.

»Game of Thrones!«

»Nej, Apple!«

23-årige Andy Graulund sidder allerede klar med Mac’en tændt og er tunet ind på livestreamingen af Apples special event, hvor årets nye produkter om lidt bliver offentliggjort. Imens står Kristoffer Dorph og skyller salat – for anden gang. For selv om det jord, der ikke blev skyllet af i første omgang, jo bare ’knaser lidt,’ insisterer roommate Peter Trydeman på endnu en tur under hanen.

Teknik og tv diskuteres flittigt, og umiddelbart ligner det også en aften i ethvert andet drengekollektiv. Hvis det altså ikke var fordi musikken, der bliver spillet, kommer fra en musikapp, Andy selv har kodet. Og hvis ikke det var fordi, at Mark Dencker fra lejligheden ovenpå har 300 ansatte i Indien. Eller fordi Kræn Hansen – endnu én af fællesskabets beboere – kommer ind ad døren og fortæller om sit seneste it-projekt til et tocifret millionbeløb.

Nest Copenhagen er nemlig ikke et helt almindeligt kollektiv for unge i bolignød.

»Det er ikke for boligsøgende. Du skal være iværksætter. Det er selvfølgelig svært at definere, hvad en iværksætter er, men du skal du brænde for det, du laver. Du skal have potentiale og være villig til at flytte, fordi det er det her, du vil,« forklarer Kristoffer, der også er en af stifterne af Nest.

Ved siden af datalogistudiet på KU arbejder han blandt andet med StamSted – en online webtjeneste til restaurationer – og er medudvikler på computerspillet Punish Panda, der netop har vundet Spilprisen 2014.

8.000 kroner for et værelse

»Har vi ikke et dørslag?« spørger Kristoffer og åbner flere skabe i sin søgen. Køkkenet er lyst og åbent. Rundt om det store træbord er der plads til alle lejlighedens beboere, og på væggen hænger et fladskærms-tv og et kvadratisk maleri af en racerbil, hvor teksten ’LIFE IS A RACE’ står med store orange blokbogstaver. Under maleriet er der placeret en sort to-personers lædersofa, der står i kontrast til den orange bænk, vi sidder på, og som fyrene i lejligheden selv har bygget. Den har revet sig løs fra de beslag, der skulle holde den fast til væggen og knirker hver gang, der er én, der bevæger sig.

»Jeg bruger bare den her,« griner Kristoffer, og tager en skraldepose op, som han begynder at putte salatblade i.

Det er tydeligvis ikke madlavning, rengøring og håndværksmæssig kunnen, der står øverst på beboernes prioriteringsliste. Derfor er opvaskemaskiner og rengøring af fællesområderne også inkluderet i værelsesprisen, der så til gengæld også ligger et sted mellem 4.500 og 8.000 kroner, alt efter hvor stort værelset er.

I alt bor 20 entreprenører i boligkomplekset på Vesterbro. De er fordelt på fire lejligheder, men hver beboer vil snart få udleveret en chip, der virker til alle låse, så man frit kan gå ud og ind af alle lejlighederne.

Fællesskab gavner forretningen

Det sociale samvær med ligesindede er nemlig det, Nest er bygget op omkring. Der bliver spist fællesmiddag hver anden søndag, set fælles tv-serier og kommunikeret heftigt i den interne Facebookgruppe. Derfor er der heller ikke en venteliste, men en ’prospect-liste’, for det er vigtigt, at nytilkomne passer ind og deler fællesskabets mindset.

»Det er fedt at bo sammen med andre, der ved, hvordan det er at være i dine sko. Jeg har før boet med en roommate, der reagerede med et ’nåeh, det er da cool’ og så fortsatte sit computerspil, fordi han ikke interesserede sig for at iværksætte. Her kan jeg trække på de andres erfaring og få kvalificeret feedback på mine ideer,« siger Kristoffer og kigger rundt på de andre.

»Vi sidder jo bare og snakker. Men det, vi snakker om, er lidt anderledes end, hvad andre måske taler om,« siger Peter, mens Kræn indskyder:

»Min mor ville måske spørge: Er du glad? Og min kæreste ville måske sige: Nå, men er det så godt? Så hvis jeg skal have modspil, er jeg nødt til at opsøge noget andet.«

En af husets beboere har da også haft særlig stor glæde ved den fælles erfaringsudveksling, da snakken en aften over middagen faldt på distribution og transportpriser, og det her viste det sig, at en roommate fik en væsentlig bedre transportpris end han selv. Den samtale førte til en besparelse på 80.000 kroner.

Så det at bo sammen bliver en del af jeres forretningsstrategi?

»Jeg har svært ved at adskille det. Det er ikke fordi, jeg ikke kan holde fri, men jeg bruger hele tiden mit netværk og mine personlige relationer, når jeg driver min virksomhed,« siger Kræn.

»Ja, og her har vi nok også et lidt større netværk, som vi er bedre til at bruge end de fleste, så på den måde kan man vel godt sige, at hjemmet bliver en del af din forretningsstrategi,« tilføjer Kristoffer.

»Det er kun på film, de er douchebags«

Ifølge Nests beboere er der altså ingen tvivl: hvis man omgiver sig med ambitiøse mennesker, vil deres entusiasme smitte af og gøre én selv bedre. Men selv om lige børn i dette tilfælde måske leger bedst, vil der så ikke altid være kamp om det bedste stykke legetøj?

»Der har været lidt konkurrence på lønnen, men det er det eneste. Ellers synes jeg ikke rigtig, der er konkurrence. Vi sammenligner os da med hinanden og presser hinanden, men det er positivt ment,« lyder Kristoffers svar.

»Vi fejrer hinandens succeser og giver skulderklap, for det ved vi fra os selv er fedt. Vi har vores manifest, som vi stræber efter at efterleve, men det er egentlig mest bare for at sætte ord på noget, vi gør i forvejen. Det har ikke ændret os,« siger Peter og peger op på en orange plakat over køkkenvasken. Her er fem symboler med hver sit engelsksprogede adjektiv: Warm hearted, supportive, trustworthy, social og creative.

»Der er generelt en afslappet kultur – både her og i miljøet. Startup-branchen er faktisk hjælpsom. Det er jo nye markeder og nye måder at gribe tingene an på, som vi arbejder med, så det giver ikke mening at konkurrere. Det er først, når du har en stor virksomhed, der tjener mange millioner årligt, at der er konkurrence,« uddyber Kræn.

»Det er kun på film, de er douchebags,« siger Andy, der det sidste stykke tid har været fokuseret på sin notesbog, hvor han skitserer den idé, han pludselig fik, mens han spiste aftensmad.

Flere kvinder, tak!

Siden åbningen af Nest i starten af april har interessen for bofællesskabet været stor. På bare to dage besøgte 1.400 personer hjemmesiden, og i den første uge modtog bofællesskabet 35 ansøgninger, nogle endda fra udlandet. Men trods en tydelig efterspørgsel, er der alligevel én ting, der springer i øjnene: Kun to af fællesskabets beboere er kvinder.

Hvorfor tror I, der er så få kvinder, der har ansøgt?

»Man skal være villig til at tage en risiko, og det tror jeg ikke kvinder er så glade for generelt. Der er nok ikke så mange kvinder, der virkelig brænder for det. Vi vil rigtig gerne have flere kvinder ind, men vi vil ikke gå på kompromis med profilen,« siger Kristoffer.

Foruden at turde gribe en chance og løbe store risici, har mange af beboerne også ofret meget for at nå dertil, hvor de er i dag. Det er ifølge Kræn endnu en årsag til, at Nest er domineret af mænd:

»Vi har alle ofret rigtig meget. Jeg har ofret et langvarigt forhold, og jeg kunne nok også have haft et tættere forhold til min familie og mine venner. Så måske vil jeg tænke tilbage på min ungdom og sige ’der ofrede jeg lige lovlig meget’, men jeg føler, det er de rigtige valg, jeg træffer lige her og nu.«

»Og så har vi faktisk en ret god statistik, hvis man sammenligner os med hele det danske iværksættermiljø – der er ikke mange piger!« indskyder Peter.

»Men det kommer nok med tiden. Det kan vi se på blandt andet it-branchen, hvor flere og flere kvinder også kommer til – og der er meget it i startup-branchen,« siger endnu en beboer, Morten Krarup Kristensen, inden han rejser sig for at forlade køkkenet.

Klokken er snart 21.00, og han skal nå et møde.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste