Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Gode råd fra garvede studerende: Tue Ravn er vildt engageret i studiemiljøet

SERIE - Ældre studerende deler frem mod studiestart erfaringer fra rusturen, om studielivet og til eksamen. Her deler Tue Ravn oplevelser fra studiet og giver gode råd.

Tue Ravn på 25 er i slutningen af sin kandidat på Teologi. Han kommer oprindeligt fra Helsinge, men bor nu Amagerbro. Tue har været aktiv i alverdens sociale aktiviteter på Teologi. Han har både været rusvejleder, repræsentant for Det Teologiske Fakultet i Studerendes Fællesråd, frivillig i fredagsbaren Teo-bar, international mentor med mere. Her fortæller han om sin tid på studiet og giver et par gode råd:

Der er et godt sammenhold på tværs af årgangene på Teologi. Noget af det, folk tit siger, er det bedste ved studielivet på TEO, er vores fredagsbar, fordi der kommer folk fra alle årgange.

På Teologi blandes det faglige og det sociale ofte, og det gør, at vi også har et rigtig godt forhold til de ansatte. Det er meget normalt, når der er foredrag og lignende, at der er reception bagefter, hvor studerende og ansatte kan få talt med hinanden.

»Det skal være sjovt at komme derind (på studiet, red.), så man kan gå igennem, hvad der kan føles som Maos lange march.«

Når du læser teologi, skal du lære de tre store protestantiske sprog – latin, græsk og hebraisk. Derfor har du mange undervisningstimer og rigtig mange forberedelsestimer, hvor folk ofte sidder og læser sammen. Undervisningsholdene er sammensat på tværs af rusholdene, så man folk lærer hele årgangen at kende.

Nemt at komme ind, svært at blive hængende

Vi plejer at sige på Teologi, at det er nemt at komme ind, men hårdt at blive hængende. Det er et tungt fag, for du har først og fremmest de tre klassiske sprog, og derefter har du fag i det nye og det gamle testamente, hvor du skal bruge sprogene.

Et helt semester stod jeg op klokken halv syv om morgenen for at læse græsk, inden jeg skulle til undervisning. Det var stramt, for jeg er inkarneret b-menneske, og det er nogle meget tunge tekster.

»Meget af undervisningen på teologi er indforstået obligatorisk, fordi stoffet er så tungt, at du fordobler din egen forberedelsestid, hvis du ikke dukker op til den.«

Jeg har lært i løbet af studiet, at den eneste måde at lære de døde sprog på er ved at sætte sig med det hver dag. Bare lige i tyve minutter. Så skal det nok sætte sig.

Jeg kan huske, jeg talte med en studerende fra CBS for et par måneder siden om, hvor attraktiv man er for erhvervslivet, hvor han sagde; jeg tror, at teologers bedste egenskab er deres evne til at læse tunge tekster. Det illustrerer meget godt udfordringsniveauet på uddannelsen.

Det er godt at være tålmodig, hvis man vil være teolog. Det kommer ikke over night. Jeg har selv måttet tage et par af mine sprogeksamener om, fordi jeg ikke var god nok til det. Derfor er det virkelig vigtigt med et godt studiemiljø. Det skal være sjovt at komme derind, så man kan gå igennem, hvad der kan føles som Maos lange march.

»Du kan dybest set have fundet et nyt evangelium – hvis din henvisning ikke er i orden, så er det ikke mere værd end en serviet fra McDonalds.«

Meget af undervisningen på teologi er indforstået obligatorisk, fordi stoffet er så tungt, at du fordobler din egen forberedelsestid, hvis du ikke dukker op til den.

Jeg har længe været aktiv i vores fagråd, hvor vi har arrangeret mange både faglige og sociale arrangementer. Det er vigtigt for os, at de to verdener overlapper, så folk føler, at de også udvikler i deres faglighed, mens de hygger sig. Så er det nemmere at holde sig selv kørende.

Jeg vil anbefale folk at stifte bekendtskab med nogle af foreningerne. Først og fremmest fagrådet, som er bindeledet mellem de studerende og ledelsen på fakultet. Så er der Teo-bar, som står for driften af fredagsbar og diverse arrangementer. Derudover er der en del foredragsforeninger, blandt andet Teologisk Forening og Filosofisk Forening.

Foredragsforeningerne er et samlingspunkt for mange på studiet, for der kommer man efter studietid og hører et spændende foredrag sammen. Alle foreningerne har desuden Facebook-sider, hvor alle kan følge med og deltage.

De gode noter

Det er virkelig nyttigt at tage gode noter. Lad være med at opbygge en stak af halvkrøllede papirer, de ryger alligevel bare ud til sidst. Stil dine noter pænt op, og skriv både noter til, hvad du har læst, og hvad der efterfølgende bliver sagt i undervisningen.

Det virker godt at dele dem op i tre kolonner, hvor den første kolonne er til, hvad du har læst, i kolonnen ved siden af kan du så notere fra undervisningen, og i den tredje kan du lave dine egne opfølgende kommentarer – for eksempel når du læser til eksamen.

»…det er et godt job, du får en præstegård, og så kan du gå og hygge dig, få nogle børn, drikke lidt vin og skrive nogle romaner måske.«

Skriv altid henvisningerne ned i noterne! Det er et vigtigt råd til nye studerende! Det ville jeg selv ønske, jeg havde gjort noget mere. Hvis du ikke har den rigtige henvisning, er det næsten ligegyldigt – i hvert fald til eksamen. Du kan dybest set have fundet et nyt evangelium – hvis din henvisning ikke er i orden, så er det ikke mere værd end en serviet fra McDonalds.

Hvis din underviser siger; Paulus var også teltmager – og det var han – så kan man spørge, hvor det står henne. For hvis du mener, det er noget, du kan bruge, så skal du vide det. Så spørg.

Ikke så skræmmende at blive præst

Nogen siger, at når vi starter på Teologi, så vil omkring 20 procent være præster, mens 80 procent ikke vil – og når vi slutter, er det omvendt.

De fleste teologistuderende har en oprigtig interesse i andre mennesker og andre menneskers velvære, og derfor tiltrækker det pastorale arbejde folk meget. Og så tror jeg også, at når man kommer ind i teologien, begynder at forstå den og får afmystificeret religionen, så er det ikke så skræmmende at blive præst.

Der er nok også nogen, der tænker, at det kunne være en fed tilværelse – det er et godt job, du får en præstegård, og så kan du gå og hygge dig, få nogle børn, drikke lidt vin og skrive nogle romaner måske.

To hell with it

Det første stykke af bacheloren kan føles som et meget langt, sejt træk med mange introfag, og man kan godt føle, at der går lang tid, før man rigtigt kommer i gang med teologien. Men når man først kommer i gang, bliver det sjovt!

På teologi kan der godt blive en tendens til, at man bliver ‘lidt for klog’, for der er så meget, man kan læse. Men engang imellem er det okay at sige; to hell with it – og bare sidde derhjemme i underbukser og se tv eller læse en god bog.

»Engang imellem er det okay at sige; to hell with it – og bare sidde derhjemme i underbukser og se tv eller læse en god bog.«

Uanset hvor meget man elsker det, man laver, så får man spat af det til tider. En af mine kloge venner, som er studievejleder, sagde engang; hvis jeg har semester, hvor jeg føler mig udkørt, så siger jeg pyt, så får jeg ikke 12 det her semester, men spiller noget guitar og fodbold, så jeg kan få energien tilbage.

Folk tror nogle gange, at vi teologer er missionerende eller munke eller sådan noget – ingen af delene passer. Vi er sgu meget sjove.

lene.munk-petersen@adm.ku.dk

Seneste