Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Farvel til Indre By

FLYTNING - 537 år med studerende i Middelalderbyen i det inderste af København slutter, når Teologi og Jura til næste år flytter til Amager. Følg med på en tur rundt i de gamle bygninger og hør, hvad studerende og ansatte vil savne – og ikke savne – ved universitetet i det gamle København.

LÆSESAL/BALLROOM
Københavns nok smukkeste læsesal ligger på stueetagen i Bispetorvets Anneks, som blev bygget omkring år 1900 til Studentersamfundet. Bygningen huser – ud over terpende jurastuderede – blandt andet også Alexandersalen, fire auditorier, de juridiske studenterorganisationer og en række grupperum med en udsigt, der er to die for.

VÆRELSE MED UDSIGT
»Da kronprinsen blev gift, var dette det helt rigtige sted at være,« siger studie- og karrierevejleder fra Jura Karen Riskær Jørgensen om toilettet i Bispetorvets Anneks, som byder på uforstyrret udsigt til Vor Frue Kirkes indgang. »Det siger på godt og ondt noget om, hvor smukt og utidssvarende, byggeriet er.«

TERNEDE GULVE I STUDIEGÅRDEN, STUDIESTRÆDE
Studie- og karrierevejleder Karen Riskær Jørgensen har kontor her. »Det giver en særlig Københavns Universitetsfeeling, når man går rundt i de gamle bygninger. Men det siger også noget om, hvor meget vi har behov for nye rammer. Vi sidder meget tæt i baglokalet, og her er ikke et tidssvarende kontormiljø.«

FORFALD
Fra kælderen under Bispetorvet Anneks. »Jeg kommer nok primært til at savne placeringen i byen, men ikke selve lokalerne, som er ret slidte og har dårlig akustik og dårlig udluftning,« siger jurastuderende Katrine Bisballe.

FÆLLESSKABET
En teologi-læsegruppe ser Youtube-videoer med kristen kunst i baggrunden. De fleste studerende, Uniavisen snakker med på Teologi, er kede af at skulle flytte. De frygter, at det tætte fællesskab på fakultetet forsvinder på KUA3. »Fordi det er så småt herinde, kender alle stedet som deres egen baglomme. Det er hyggeligt og nært,« siger studerende Benedikte Sommer.

BYENS TAGE
I toppen af Bispetorvets Anneks – BISP i daglig tale – ligger en stribe grupperum til de jurastuderende »med den bedste udsigt til Vor Frue Kirke og resten af skønne København. Især på en solbeskinnet eftermiddag. Dér mærker jeg den juridiske arv,« siger jurastuderende Sofie Holten Hvid Lund.

HARRY POTTER-BYGNINGEN
Man skal være jurastuderende eller -ansat for at vide, at den findes. I en baggård, gemt væk fra Studiestrædes cafeer, genbrugsbutikker og bøssebarer ligger Studiegården. »Nå, Harry Potter-bygningen,« siger de studerende til studie- og karrierevejleder Karen Riskær Jørgensen, når hun forklarer dem, hvor hendes kontor er.

ARVEN FRA LEKTOR BLOMME
Et gelænder i Metro Anneks sladrer om bygningens fortid (og forhindrer eventuelle kække jurastuderende i at rutsje ned mod udgangen til Frue Plads efter en særligt opløftende forelæsning i Forvaltningsret). Før Københavns Universitet overtog C. F. Hansens smukke nyklassicistiske bygning i 1938, havde den i over 100 år huset Metropolitanskolen. Det var her, Hans Scherfig blev så fornedret af sadistiske lærere, at han senere skrev Det Forsømte Forår, der gjorde Metropolitanskolen til symbolet på den sorte skole.

RYGEPAUSE
Jurastuderende holder pause mellem forelæsningerne i Metro Anneks.

DAGENS RET
»Kantinen er måske det eneste, vi ikke kommer til at savne,« siger en flok studerende, der holder pause ved et bord-bænkesæt i baggården og glæder sig til lidt større kulinariske frokostfornøjelser i KUA3. Bachelorstuderende Benedikte Sommer nærer større kærlighed til den beskedne 1970’er-kantine, hvor studerende serverer dagens ret: »Det er som at komme tilbage i en tidslomme. Sådan er det meget herinde.«

LATRINÆRT
Endnu en toiletudsigt fra Bispetorvet Anneks. Til venstre ses universitetets hovedbygning og Rundetårn.

SAMLINGSPUNKTET
Jurastuderende skal vade rundt mellem syv adresser i Indre By. Det tætteste, de kommer på et samlingspunkt, er Jurahuset i Studiestræde 34, som huser studiets fredagsbar. »Der er 4.500 studerende på Jura – og plads til 150 i fredagsbaren. Det giver nogle pladsproblemer,« siger Karen Riskær Jørgensen.

PINEBÆNKEN
De jurastuderende har et had-kærlighedsforhold til Anneks A i Studiegården på Studiestræde 6. »Man mærker virkelig historiens vingesus, « siger Clara Juul Holm om forelæsningssalen, som blev indrettet i 1890. De upolstrede stolerækker går under navnet pinebænkene. »Hvis den studerende bag dig har sin laptop slået op, kan du ikke læne dig tilbage i sædet. Du bliver virkelig holdt på tæerne,« siger studerende Zeshan Ali.

ANNEKS A
Hele den berygtede forelæsningssal med alle pinebænkene.

PRÆDIKESTOLEN
Toilettet med den ophøjede indgang ligger i Juras bygninger på Købmagergade 50. De studerende kalder det ’prædikestolen’.

ROTTER I KÆLDEREN
»Der er rotter dernede,« siger to teologistuderende, som hænger ud foran nedgangen til Teobar. Baren genåbner først efter påske, så vi tager deres medstuderende Benedikte Sommers ord for, at den er fakultetets samlingspunkt: »Det er et fantastisk sted at gå i byen; der kan man komme med bedste venner og få øl og portvin til en rigtig god pris. Jeg arbejder i en kirke og har snakket med en del præster, som elsker at finde en undskyldning for at komme tilbage til Teobar.«

HVAD SKAL DER BLIVE AF DE HISTORISKE UNI-LOKALER?
KU-studerende nyder en solfyldt pause på trappen ved universitetets hovedbygning på Frue Plads. Mens de studerende snart flytter til Amager, holder KU fast i den historiske bygning, der – sammen med resten af den såkaldte universitetsfirkant ved Nørregade – fortsat skal huse fællesadministrationen.

Seneste