Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Djøf er et fagforbund, der gerne vil måle dine bryster

KØN – Djøfs studenterafdeling inviterer kvindelige medlemmer til BH-prøvning i samarbejde med undertøjsproducenten Femilet. Deltagerne bliver lovet en ’rigtig pige-aften’ og ’et par timer i kvindeuniverset’. Det har affødt en ret heftig Facebook-debat, men Djøfs direktør er forbavset. »Hvis arrangementet indeholder et kønspolitisk signal, kan jeg ikke se det,« siger han til Uniavisen.

»Femilets personale sørger for, at I får målt jeres BH-størrelse og guider jer til, hvilken model der vil passe jer bedst. Der vil være mulighed for at prøve en masse lækre varer fra Femilets sortiment, samtidig med at I kan nyde nogle bobler og lidt godt til ganen,«

Sådan lyder det I en Facebook-invitation fra studenterafdelingen af fagforbundet Djøf til de kvindelige medlemmer.

Foruden bobler loves deltagerne også ‘hele 20 procent rabat’ på nyt lækkert undertøj. Deltagerne skal ikke trættes med forbundspolitik og lønstatistikker, arrangementet er et rent frikvarter.

»Hvis du også synes, at det kunne være hyggeligt at bruge et par timer i kvindeuniverset, så tag din veninde under armen og nyd en aften, hvor Djøf og Femilet har sørget for det hele,« slutter invitationen.

Er kvindeuniverset kun noget med BH’er?

Og så kunne det ende med en tilmelding og nogle forhåbentlig vellykkede tøjindkøb i godt juridisk og samfundsvidenskabeligt selskab. Men det gør det bare ikke. At dømme efter den omfattende debat på Facebook falder Djøfs kobling af fagforening og BH-opmåling i et kvindeunivers i hvert fald en del mennesker af begge køn for brystet.

Således Rosa TL:

»Hej Djøf – Er kvindeuniverset i jeres verden kun noget med BH’er og undetøj? Jeg troede i var en fagforening …« skriver hun på arrangementets Facebook-væg.

Rosa TL er identisk med folketingsmedlem for Enhedslisten Rosa Lund. Hendes indlæg trækker hurtigt en større diskussionen af Djøf/Femilet-samarbejdet, mest i form af indlæg, der kritiserer Djøf. Flere i sarkastisk form.

»Jeg venter stadig på en invitation fra Djøf til en rigtig hyggeaften for drengene, hvor vi måler dillere og bliver guidet til køb af de korrekte kondomer,« skriver Anders Hansen.

Andre debattører kan ikke finde humøret frem i deres afstandtagen. »Pinligt, pinligt, pinligt, Djøf,« skriver Morten Håndholt.

I en anden tråd supplerer Lise Rask: »Er det min fagforenings blik på deres kvindelige medlemmer? Er det hvad vi skal mødes om? udvikle fællesskab omkring? blive klogere på?«

Djøf: Vi tror på, det bliver sjov

Da indlæggene har strømmet en tid, indløber et svar fra Djøf Studerende Hovedstaden, som har arrangeret Femilet-aftenen, til Rosa TL og de folk, der har taget del i diskussionen på hendes tråd:

»Et par frivillige studiner fra København har fundet inspiration fra deres egen hverdag til et forhåbentlig sjovt og hyggeligt arrangement. Denne aften sætter vi nok ikke de store pæle i ligestillingsdebatten eller tager afgørende karriereskridt – det gør vi sammen med Djøf andre dage – bare se arrangementskalenderen på djoef.dk. Arrangementet er gratis for Djøf så ingen medlemskroner er på spil. Dette her er ikke et statement, ikke en feministisk revolution – det er hverdagspraktik tilsat hygge. Man er velkommen til at synes det er åndssvagt – vi tror på det bliver sjov,« skriver de Djøf-frivillige.

Måske er det udtrykket ‘studiner’, der ikke rigtig fungerer. Eller også er det uvilligheden til at anerkende præmissen i de kritiske indlæg om, at Djøf er en fagforening, der skal sikre medlemmernes lige rettigheder på arbejdsmarkedet, også på de aftener, hvor man egentlig bare trængte til lidt bobler og en ny BH. Debatten bliver i hvert fald ikke lukket.

»Det nice ved ligestilling er at man sagtens lige kan sætte den på pause når man har lyst til at lave noget kønsstereotypt,« skriver Malene Mia Mortensen.

Forsvarere: Hæng jer i noget vigtigere

Der er også en del forsvarere af Femilet-aftenen på Facebook. Flere af dem vil gerne henlægge diskussionen i afdelingen for mediegiraffer og andre petitesser, fx Freja Madeleine Stein, som skriver, »Hold op hvor kunne kvindesagen komme langt hvis det ikke var fordi at der altid er nogen der skal brokke sig over alting …«

»Min BH strammer for meget til at jeg kan høre dig Freja,« fyrer Karin Rosen Christensen tilbage.

»Hold da op det her kan overanalyseres. Nu er der nogle mennesker, der har arbejdet for at stable et arrangement på benene. Ok ordlyden i opslaget kan diskuteres, men det er da en fordel for de fleste, at deres BH sidder rigtigt, og 20 procent er da altid lækkert. Hvis man ikke bryder sig om det, så kan man lade være med at deltage,« skriver Rie Hald Melsen.

Og ifølge Claus Eduard Petræus er der tale om, at »Feministerne slår til igen! Der kan ikke være særlig meget kvindekamp tilbage, når dette er den mest pressende problemstilling,« og han fortsætter: »Men det er godt, at man altid kan hakke på folk, som laver noget positivt for andre mennesker. Det er et super fedt arrangement! Hvis jeg havde bryster, så var jeg kommet.«

Næstformand: Husk proportionerne

I en af debattens andre tråde vælger næstformand i Djøf Studerende Jens Bastian Kjær at tage arrangørerne og deres hensigter i forsvar (uddrag).

»Som det allerede er blevet sagt, så har arrangørerne kun haft gode hensigter med arrangementet. Når det er sagt, så skal man huske proportionerne. Meget af argumentationen går på at udelukke det ene og det andet: “kvindeunivers” er ikke kun lig med BHer og undertøj ligesom at arrangementet ikke betyder, at vi ikke arbejder for ligestilling. I Djøf er vi bl.a. fortalere for øremærket barsel til mænd, og kvindekvoter i bestyrelser,« skriver han og tilføjer yderligere en stribe initiativer fra forbundet, der skal fremme ligestillingen.

Lise Rask kvitterer for initiativerne: »Udmærket flot og fint,« svarer hun. »Men dette arrangement er jo lige præcis med til at dyrke den kultur, som fører til forskelsbehandling på arbejdsmarkedet. Det får mig virkelig til at tvivle på, om Djøf tager kvinders faglighed seriøsitet, når man mener, at det på nogen måde er relevant at facilitere et ‘kvindefællesskab’ omkring krop og undertøjskøb.«

Djøfs direktør er forbløffet

I Djøfs hovedorganisation er direktør Mogens Kring Rasmussen forbløffet over, at arrangementet med Femilet møder heftig kritik.

»Djøf afholder overvejende faglige arrangementer om løn og arbejdsvilkår, jura, økonomi, politik, ledelse osv., men vi animerer også til, at de frivillige i foreningen arrangerer sociale aktiviteter, der kan samle medlemmerne,« siger han til Uniavisen.

»Havde det været et arrangement i Troelstrup, hvor man prøvede jakkesæt og fik et glas rødvin, og 20 procent rabat tror jeg ikke, der var nogen, der havde protesteret,« siger Mogens Kring Rasmussen.

»Mig bekendt går hovedparten af danske kvinder med BH, uanset politiske holdninger, så hvis man kan få et glas champagne og 20 procent i rabat, kan jeg ikke se problemet.«

Djøf forsøger i øvrigt også at tilgodese de mandlige medlemmer:

»Jeg ved, at Djøfs frivillige har afholdt øl- og whiskysmagninger, hvor langt størsteparten af deltagerne var mænd.«

›Jeg vil mene at det [Femilet-aftenen] befinder sig langt inden for rammerne af, hvad de frivillige kan arrangere i Djøf-regi,« siger Mogens Kring Rasmussen. »Hvis arrangementet indeholder et kønspolitisk signal, kan jeg ikke se det.«

chz@adm.ku.dk

Facebook-citaterne er gengivet med enkelte rettelser af tastefejl m.v.

Seneste