Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

De studerendes LinkedIn

VED DU HVAD DU VED? – På Braintrust Base, en ny online platform for vidensdeling, kan studerende danne sig et overblik over deres viden og generere ny. Braintrust Base fungerer både som opgavearkiv, akademisk CV og en database, hvor man kan søge inspiration i opgaver, specialer og afhandlinger.

’Læste jeg ikke engang et eller andet om det?’. Du sidder i den 11. eksamenstime og er pludselig kommet i tanke om den dér opgave, du engang skrev, og hvor du brugte en eller anden teoretiker, som havde sådan en fantastisk relevant pointe. ‘Men hvem og hvilken?’ spekulerer du, mens du mere og mere desperat endevender den ene papirfyldte skuffe efter den anden.

Sådanne situationer skal et nyt hjemmesideprojekt afhjælpe. Braintrustbase.com giver nemlig studerende og dimittender mulighed for at oprette en profil, hvor de kan uploade opgaver og gemme læselister. Altså: Et personligt akademisk arkiv, der hjælper en til få overblik over den viden og de ideer, man oparbejder i løbet af sine studier.

Men der er ikke kun brugeren selv, Braintrust skal give et overblik, fortæller Julie Richard Fjeldsted, en af projektets initiativtagere.

»Profilen fungerer også som et akademisk CV, som man kan bruge til at profilere sine akademiske kompetencer udadtil – over for potentielle arbejdsgivere for eksempel. På samme måde, som man kender fra LinkedIn men med fokus på brugerens erfaringer og forskningsfelter fra studiet.«

Videndeling i centrum

Hjemmesiden er dog tænkt som mere end et arkiv og et udstillingsvindue.

»Ideen opstod, fordi vi begyndte at tænke over, hvordan alle de opgaver, man som studerende skriver, rummer noget unikt. Derfor er det vigtigt, at de hverken bliver glemt eller spildt,« siger Julie Richard Fjeldsted.

Brugerne kan derfor vælge at offentliggøre deres opgaver, så andre studerende kan læse dem. Og et kategoriseringssystem gør det muligt, at søge i de publicerede tekster efter en række emne-’tags’. Således kan studerende let søge inspiration i relevante opgaver – vel at mærke opgaver på tværs af fag, årgang og universitet.

»Selvom man læser sociologi på første år Københavns Universitet, er det måske en kandidatopgave fra Geografi på RUC, der kan hjælpe en videre,« siger Julie Richard Fjeldsted.

Sammen med CV’et

Ideen til Braintrust opstod allerede i 2010, og siden har bagmændene arbejdet på at udvikle, teste og forfine projektet.

LÆS OGSÅ: Specialer – det er noget, man deler

Men nu er bratintrustbase.com klar til brug. Og flere hundrede studerende og dimittender har allerede oprettet profiler med deres opgaver og lister over deres anvendte kilder og favoritværker.

En af dem er Katrine Danielle Bjarnø, der netop har afleveret speciale ved Film- og Medievidenskab på KU.

»Jeg hørte om projektet, og syntes det lød som en god idé at samle sine opgaver et sted. Tidligere har jeg flere gange mistet opgaver, når jeg har skiftet computer eller USB-sticks,« siger Kartine Danielle Bjarnø, der også håber, at Braintrust Base kan blive en medspiller i jagten på job.

»Jeg linker allerede til siden i mine mails. Og jeg regner med at sende links til profilen sammen med mit CV. Profilen fremhæver jo kompetencer og viden, som ikke nødvendigvis fremgår direkte af ens erhvervserfaringer.«

Start dit semester her

Hos Braintrust krydser man fingre for, at mange flere vil følge Katrine Danielle Bjarnøs eksempel.

»Vores håb er selvfølgelig, at en masse studerende vælger at begynde det kommende semester med at oprette en profil. Og det gælder både studerende fra Humaniora, Samfundsvidenskab og fra de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser – for eksempel DTU,« siger Julie Richard Fjeldsted.

Og så håber initiativtagerne, selvfølgelig, at opleve gode eksempler på tværfagligt samarbejde, hvor brugere fra forskellige universiteter og uddannelser kan inspirere hinanden. Og gøre hinanden klogere.

Uniavisen tester

Vores it-anmelder har testet braintrustbase.com. Læs anmeldelsen her – Braintrust Base har stort potentiale, men mange børnesygdomme

Nicklas.lund@adm.ku.dk

Seneste