Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Rutsjebane og biograf: Er dette en studiebolig?

Tag over hovedet — Der mangler tusindvis af studieboliger i København. Næste år kommer 350 med adgang til rutsjebane, fitnessrum og meget mere, men de studerende vil bare gerne have tag over hovedet, siger Studenterrådet.

Er du træt af at tage trapperne? Ville du gerne have mulighed for at snuppe en tur fra den ene etage til den anden i rutsjebane i stedet? Det kan du, hvis du flytter ind i en af de 350 kommende studieboliger i det, der tidligere var Københavns Universitets biblioteksskole på Amager. Her kommer studerende til at kunne flytte ind i værelser med specialdesignede møbler og have adgang til biograf, café, fitnessområde – og rutsjebane – i sensommeren 2020.

Det er firmaet BaseCamp Student Real Estate, der står bag projektet. De oplyser endnu ikke priser på boligerne, men deres eksisterende boliger på Georg Brandes Plads i det indre København koster minimum 5250 kroner per person for et delt tomandsværelse, mens det dyreste koster 10.230 kroner månedligt.

Er det så det, boligløse studerende i København efterspørger?

Forperson for Studenterrådet på Københavns Universitet, Mike Gudbergsen, siger, at studerende ikke har høje krav til deres bolig: »Det eneste, der er vigtigt for en studerende, er at have tag over hovedet.«

Alle studerende skal kunne bo sted, de kan betale for. Der er rigtig mange studerende, der sidder i en uacceptabel boligsituation.

Mike Gudbergsen, forperson i Studenterådet

Studiebolig til hver femte

I København er der en studiebolig til hver femte studerende, viser en undersøgelse fra Dansk Byggeri. Da mange tusinde nye studerende fik besked om, at de var blevet optaget på deres uddannelse den 29. juli, var der derfor akut behov for studieboliger. Der manglede 22.000 i landets universitetsbyer, de 8.400 alene i København.

LÆS OGSÅ: Uniavisens guide: Sådan finder du studiebolig i København

Flere private initiativer bygger boliger, der er forbeholdt studerende. Man kan for eksempel bo i højhuset Akeleje Hus i Valby eller i en specialtegnet flydende container på Refshaleøen. BaseCamp Student Real Estate står foruden de 350 nye boliger på Amager bag 639 nye studieboliger i Lyngby, der ligeledes forventes at være indflytningsklar til semesterstart i efteråret 2020.

Specialdesignet og fuldt møbleret

Ifølge projekthjemmesiden vil boligerne på Amager have en størrelse på 15-25 kvadratmeter og være fuldt møbleret med »specialdesignede møbler i høj kvalitet« og et tilpasset design, der skal sørge for, at den sparsomme plads bliver godt udnyttet. Nogle værelser har indbygget hems. Boligerne vil desuden have privat toilet og bad, og nogle vil have eget køkken.

»Via visionen for vores brand, BaseCamp, ønsker vi at skabe de optimale rammer for den enkelte studerende, som giver en base og samtidig motiverer til fællesskab og inspirerer i hverdagen og i studiemiljøet,« siger Jesper Dam, som er direktør og partner i BaseCamp Student Real Estate, i en pressemeddelelse.

De optimale rammer inkluderer altså i de nye boliger på Amager både bibliotek, studierum, biograf, fitness, café, gaming, hobbyrum og et stort åbent fællesområde til events – som du også kan se på billederne herunder:

Hems - Værelserne er indrettet til at indholde meget opbevaringsplads.
billede: BaseCamp Student Real Estate
Møbleret - Værelserne er fuldt møbleret med designmøbler.
billede: BaseCamp Student Real Estate
Loungin' - BaseCamp Birketinget vil have fællesområder, der fylder i alt 3.000 ud af ejendommens 14.000 kvadratmeter.
billede: BaseCamp Student Real Estate
Gaming - Man vil også kunne spille på spillemaskiner i et af fællesrummene.
billede: BaseCamp Student Real Estate
Billiard - Tag et slag billiard i et af de mange fællesrum i bygningen.
billede: BaseCamp Student Real Estate
Ny facade - Visualisering af BaseCamp Birketingets kommende facade.
billede: BaseCamp Student Real Estate

Studenterrådet: Max 4.000 kroner for et værelse

Ifølge Studenterrådet må husly ikke koste for meget. En rimelig husleje for en studiebolig skal ligge inden for SU’ens øvre grænse:

»SU’en er, hvad den er – jeg vil ikke vove et konkret tal, det kommer an på, hvor mange andre udgifter, man har. Men når man er på den anden side af 4.000 kroner for et værelse, så er vi allerede ved at dufte til en grænse, hvis den studerende også skal have råd til mad, varme og forsikring,« siger Mike Gudbergsen.

»Vi har en klar holdning om, at alle studerende skal kunne bo sted, de kan betale for. Der er rigtig mange studerende, der sidder i en uacceptabel boligsituation.«

LÆS OGSÅ: Se her, hvor villige partierne er til at bygge flere studieboliger

Seneste