Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Uniavisen undersøger: Kan man komme omkring på Jura i en kørestol?

Tilgængelighed — Det Juridiske Fakultet er uhyre velindrettet for kørestolsbrugere. Vi fik en rundvisning af jurastuderende Emilie Ghali, der kun har positive ting at sige om tilgængeligheden på sit fakultet, hvor hun føler sig hundrede procent inkluderet.

På Søndre Campus ligger Det Juridiske Fakultet. Bygningerne er kun få år gamle, men kan en jurastuderende med en fysisk funktionsnedsættelse komme omkring og deltage på linje med de andre studerende?

Det ved Emilie Ghali noget om. Hun er 26, kørestolsbruger og har cerebral parese – en hjerneskade der typisk rammer meget tidligt i livet og giver problemer med at kontrollere bevægelserne i kroppen.

Hun viser Uniavisen rundt, og hun har på forhånd fortalt os, at på nær et par mindre undtagelser er hun meget positiv over at være studerende og kørestolsbruger på Søndre Campus.

»Jeg har ikke mange problemer at pege på og er glad for at studere jura, med alle de muligheder jeg har her,« siger Emilie Ghali.

På Det Juridiske Fakultet er det altså muligt at se eksempler på løsninger til de behov, kørestolsbrugere har – og som virker mere gennemtænkte end andre steder på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Uniavisen undersøger: Kan man komme omkring på Frederiksberg Campus med en kørestol?

Tilgængelighed afgjorde studievalget

Vi starter ved hovedindgangen i Njalsgade 76. Her er der godt nok en svingdør, der kan være vanskelig at komme igennem for kørestolsbrugere, men der er en anden mulighed.

»De har lavet en helt almindelig dør ved siden af med automatisk døråbning, som jeg bare kan køre igennem. Den bruger jeg hver gang,« siger Emilie Ghali.

Hovedindgangen er i øvrigt en vigtig ting, når man er kørestolsbruger, det ved Emilie Ghali af bitter erfaring.

Inden jurastudiet læste hun til administrationsbachelor ved Københavns Produktionshøjskole på Tagensvej. Her kunne hun ikke komme ind ad hovedindgangen, men måtte ty til en bagindgang, og indenfor var der flere problemer med at komme rundt.

Det gjorde hende ked af det, og det var faktisk den direkte anledning til at hun stoppede i 2020 – og skiftede til Jura på KU.

LÆS OGSÅ: Caspar Eric skrev digte til eksamenssekretæren: »Jeg bliver altid venner med TAP’erne«

Bibliotekets trappe er ikke et problem

Vi går ind i biblioteket (Juridisk Videnscenter). Døren åbner automatisk for Emilie Ghali, og der er hverken dørtrin eller andre forhindringer.

Til gengæld er der en enorm trappe inde i selve biblioteket, men heller ikke den volder Emilie Ghali hovedbrud:

»Ovre i hjørnet af rummet er der en elevator, som fører op til alle etager, så jeg bliver ikke ekskluderet på nogen måde,« siger Emilie Ghali, der kan komme rundt overalt i det store byggeri.

»Jeg har nemt ved at komme til alle steder og på alle etager på Jura,« siger Emilie Ghali.

Sidder bagest til forelæsninger

Det gælder også, når hun skal ind i en af Juras to forelæsningssale. Dog er der en lille udfordring her: Der er ikke plads mellem bordrækkerne i salen til kørestolen.

»Der er på forhånd en bestemt afstand imellem alle bordene, og hvis jeg kommer med min kørestol, så ændrer jeg hele rækken, hvis jeg prøver at flytte dem. Bordene kan flyttes, men det giver en dominoeffekt, hvis man gør det, så det er ikke praktisk,« siger Emilie Ghali, der har fundet en enkel løsning på problemet.

»Jeg kommer ti minutter før hver forelæsning og sætter mig nede bagest for at være sikker på at få en plads,« siger Emilie Ghali, der ikke føler, at hun går glip af noget ved at sidde omme bagi.

Og når det gælder holdundervisningen, som jurastuderende har en del af, foregår det i lokaler, som hun har nemt ved at komme til, og hvor hun kan sidde lige, hvor hun har lyst til.

Kun en dårlig oplevelse – og det var uden for Jura

Emilie Ghali har kun en enkelt gang oplevet ubehag som kørestolsbruger på Søndre Campus, og det var, da hun var nødt til at gå til en forelæsning i et auditorium på Det Humanistiske Fakultet, et af nabofakulteterne på Søndre Campus.

»Auditoriet skrånede ned mod forelæseren, så jeg var nødt til at sidde helt forrest. Der var ikke meget plads, og jeg stod nærmest sammen med forelæseren. Jeg blev totalt ekskluderet fra de andre studerende og også udstillet på en eller anden måde. Jeg havde heller ikke noget bord, som jeg kunne sætte min computer på, som jeg plejer at kunne på Jura,« siger Emilie Ghali.

Hun formoder, at der kan være andre studerende, der sidder i kørestol og oplever det samme hver dag, hvis de læser på Det Humanistiske Fakultet, siger hun.

Seneste